• ΥΓΕΙΑ

    Η πείνα δεν είναι πάντα πείνα! Τα παιχνίδια του εγκεφάλου


    Παρά το γεγονός ότι η πείνα είναι μία φυσιολογική ανάγκη που ικανοποιείται με την κατανάλωση φαγητού, σε ορισμένες περιπτώσεις, δεν συμβαίνει ακριβώς αυτό. Στην πραγματικότητα πρόκειται για άλλες ανικανοποίητες ανάγκες, οι οποίες «μεταφράζονται» σε πείνα και αναζητούν ικανοποίηση λανθασμένα στο φαγητό.

    Αν πεινάτε συνεχώς, διερευνήστε την πιθανότητα η πείνα σας να οφείλεται σε κάποια από τις παρακάτω αιτίες:

    1. Δεν πεινάτε αλλά διψάτε

    Η ήπια αφυδάτωση συχνά δημιουργεί αίσθημα πείνας, τη στιγμή που ο οργανισμός έχει ανάγκη από υγρά. Η σύγχυση προέρχεται από τον υποθάλαμο, το τμήμα του εγκεφάλου που ρυθμίζει τα αισθήματα της πείνας και της δίψας.

    Τι να κάνετε: Αν δεν έχετε πιει αρκετό νερό, πιείτε ένα ποτήρι και περιμένετε 25-20 λεπτά για να δείτε αν το αίσθημα της πείνας θα υποχωρήσει. Για να αποφύγετε αυτήν την «παγίδα», μην ξεχνάτε να καταναλώνετε αρκετό νερό, ημερησίως.

    2. Δεν κοιμάστε επαρκώς

    Εάν δεν έχετε κοιμηθεί επαρκώς, όταν ξυπνήσετε ο οργανισμός σας θα «αναζητήσει» ενέργεια στο φαγητό. Η ανεπάρκεια ύπνου μπορεί να οδηγήσει σε ραγδαία αύξηση των επιπέδων της γκρελίνης, μιας ορμόνης που διεγείρει την όρεξη, καθώς επίσης και να μειώσει τα επίπεδα της λεπτίνης, μιας ορμόνης που προκαλεί αίσθημα κορεσμού.

    Τι να κάνετε: Προσπαθήστε να κοιμάστε 8 ώρες την ημέρα και σίγουρα θα δείτε διαφορά.

    3. Καταναλώνετε πολλούς αμυλούχους υδατάνθρακες

    Οι αμυλούχοι υδατάνθρακες βρίσκονται στα τρόφιμα που παρασκευάζονται από λευκό αλεύρι, όπως τα ζυμαρικά, τα μπισκότα και τα κράκερς κ.ά. Αυτά λειτουργούν με τον εξής τρόπο: ανεβάζουν απότομα τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και μετά από λίγο μειώνονται κατακόρυφα, με αποτέλεσμα να θέλετε να καταναλώνετε  περισσότερο φαγητό.

    Τι να κάνετε: Προτιμήστε εναλλακτικές πηγές υδατανθράκων, όπως προϊόντα ολικής άλεσης και φρούτα, που είναι πολύ πιο υγιεινές επιλογές.

    4. Έχετε στρες

    H κακή διάθεση και το στρες επηρεάζουν συχνά την όρεξη. Το στρες αυξάνει την έκκριση αδρεναλίνης και κορτιζόλης στον οργανισμό, οι οποίες του δημιουργούν την ανάγκη για περισσότερη ενέργεια. Επίσης, μειώνει τα επίπεδα της σεροτονίνης, με αποτέλεσμα να νιώθετε πεινασμένοι, ενώ στην πραγματικότητα δεν είστε.

    Τι να κάνετε: Δοκιμάστε να κάνετε yoga, η οποία είναι γνωστό πως βοηθάει στην αντιμετώπιση του στρες. Αν δεν τα καταφέρετε ίσως πρέπει να απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό.

    5. Πίνετε πολύ αλκοόλ

    Σύμφωνα με μια έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Apettite, τα άτομα που πίνουν περισσότερο αλκοολ, είναι πιθανότερο να καταναλώσουν φαγητά με πολλές θερμίδες. Επιπλέον, το αλκοόλ αφυδατώνει τον οργανισμό, με αποτέλεσμα να νιώθετε πως χρειάζεστε φαγητό, ενώ στην πραγματικότητα έχετε ανάγκη από νερό.

    Τι να κάνετε: Προσπαθήστε να τρώτε πριν πιείτε οινοπνευματώδη ποτά και να πίνετε παράλληλα αρκετό νερό.

    6. Παραλείπετε γεύματα

    Όταν παραλείπετε ένα γεύμα και το στομάχι σας παραμένει άδειο για αρκετή ώρα, αυξάνονται τα επίπεδα της ορμόνη της πείνας (γκρελίνη) στον οργανισμό, με αποτέλεσμα να προκαλείται και αύξηση της όρεξή σας.

    Τι να κάνετε: Μην αφήνετε το στομάχι σας άδειο για παραπάνω από 4 ώρες.

    7. Βλέπετε πολλές εικόνες με φαγητά

    Η τηλεόραση, οι διαφημίσεις, οι φίλοι σας στα social media, σας «βομβαρδίζουν» καθημερινά με λαχταριστές εικόνες φαγητών. Σύμφωνα με μια έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Obesity το 2012, ακόμα και η θέαση των φαγητών, αυξάνει τα επίπεδα της ορμόνης της πείνας στον οργανισμό.

    Τι να κάνετε: Προσπεράστε με ταχύτατους ρυθμούς.

    8. Τρώτε γρήγορα

    Όταν «καταβροχθίζετε» το φαγητό σας, δε δίνετε χρόνο στον εγκέφαλό σας να συνειδητοποιήσει πως δεν χρειάζεστε άλλο φαγητό κι έτσι συνεχίζετε να τρώτε. Μια έρευνα, που δημοσιεύτηκε το 2013 στο περιοδικο Clinical Endocrinology and Metabolism, απέδειξε πως εάν τρώμε γρήγορα εμποδίζουμε την έκκριση των ορμονών που φέρνουν το αίσθημα του κορεσμού.

    Τι να κάνετε: Προσπαθήστε να τρώτε αργά, απολαμβάνοντας το γεύμα σας και να περιμένετε τουλάχιστον 20 λεπτά μέχρι να φάτε ξανά.

    Εκτός από τις παραπάνω αιτίες, η συνεχής πείνα μπορεί να οφείλεται και σε διαβήτη. Επισκεφθείτε άμεσα το γιατρό σας εάν συνοδεύεται από πολυουρία και πολυδιψία.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Πατάτες τηγανιτές (κ.ά.): Το λάθος στο μαγείρεμα που τις κάνει καρκινογόνες

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Καυτερές πιπεριές: Το ελιξίριο της μακροζωίας – Νέα στοιχεία

     

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: 6 διατροφικοί συνδυασμοί που δεν πρέπει να κάνετε



    ΣΧΟΛΙΑ