• ΥΓΕΙΑ

    Χρόνια νεφρική ανεπάρκεια: Τα πρώτα σημάδια που περνούν απαρατήρητα

    • Έφη Τσιβίκα


    Χρόνια νεφρική ανεπάρκεια. Μία σοβαρή νόσος η οποία εξελίσσεται σταδιακά, φτάνοντας στο πέμπτο στάδιο, στο οποίο απαιτείται αιμοκάθαρση ή μεταμόσχευση του νεφρού. Παρόλο που στην αρχή δεν έχει συμπτώματα, αργότερα μπορεί να εμφανιστούν ορισμένα, στα οποία, όμως, συχνά δεν δίνεται η απαιτούμενη προσοχή.

    Στα πρώτα στάδια της νόσου, τα οποία μπορεί να διαρκέσουν από λίγους μήνες έως 30 χρόνια, οι περισσότεροι ασθενείς δεν έχουν κανένα σύμπτωμα. Αυτό ονομάζεται «σιωπηλή» φάση της νόσου. Όσο, όμως, η ασθένεια προχωρά, τα συμπτώματα που μπορεί να εμφανιστούν είναι:

    • Μειωμένη παραγωγή ούρων
    • Οίδημα κάτω άκρων
    • Κούραση, υπνηλία, καταβολή
    • Ναυτία ή και έμετοι
    • Ανορεξία
    • Πονοκέφαλος και προβλήματα ύπνου
    • Απώλεια βάρους
    • Σύγχυση

    Το πρόβλημα με πολλά από αυτά τα συμπτώματα είναι ότι μπορεί να σχετίζονται και με άλλα λιγότερο σοβαρά προβλήματα υγείας, με αποτέλεσμα πολλοί άνθρωποι να τα μην τους δίνουν σημασία.

    Επειδή, ωστόσο, η νόσος μπορεί να προκαλέσει σοβαρή βλάβη στα όργανα, είναι σημαντικό να δείτε το γιατρό σας αν παρουσιάζετε κάποια ασυνήθιστα συμπτώματα. Επίσης, ενημερώστε το γιατρό σας αμέσως εάν παρατηρήσετε αίμα στα ούρα σας, ή είναι επώδυνη η ούρησή σας.

    kidney-failure

    Τι είναι η χρόνια νεφρική ανεπάρκεια;

    Κάθε νεφρός περιέχει περίπου ένα εκατομμύριο μικροσκοπικά φίλτρα, τους νεφρώνες, τα οποία καθαρίζουν το αίμα από τις άχρηστες ουσίες που παράγονται από τον μεταβολισμό. Επίσης, ρυθμίζουν το νερό και τους ηλεκτρολύτες του σώματος. Σε κάποιες περιπτώσεις, οι νεφρώνες αυτοί αρχίζουν να καταστρέφονται και από ένα σημείο και μετά ανεπαρκούν, και τα νεφρά δεν μπορούν να επιτελέσουν σωστά τον ρόλο τους. Αυτό συνήθως συμβαίνει σταδιακά, αλλά υπάρχουν και περιπτώσεις όπου η χρόνια νεφρική νόσος μπορεί να εγκατασταθεί ξαφνικά. Αυτό που συμβαίνει στη νεφρική ανεπάρκεια είναι η συσσώρευση των άχρηστων ουσιών του μεταβολισμού στον οργανισμό. Η χρόνια νεφρική ανεπάρκεια αξιολογείται με τον ρυθμό σπειραματικής διήθησης (GFR), ο οποίος πρακτικά εκτιμά την ικανότητα του νεφρού να φιλτράρει το αίμα. Έτσι, υπάρχουν πέντε στάδια, τα οποία ξεκινούν από τη νεφρική βλάβη με φυσιολογικό ρυθμό σπειραματικής διήθησης μέχρι τη νεφρική ανεπάρκεια, όπου ο ασθενής χρειάζεται αιμοκάθαρση.

    Ποιες είναι οι αιτίες της νόσου

    Οι πιο κοινές αιτίες είναι:

    • Η υψηλή αρτηριακή πίεση
    • Ο σακχαρώδης διαβήτης
    • Διάφορες παθήσεις που προσβάλλουν τα νεφρά (σπειραματονεφρίτιδα, πολυκυστική νόσος των νεφρών κ.ά.)
    • Στένωση της νεφρικής αρτηρίας
    • Μακροχρόνια λήψη φαρμάκων, όπως τα αντιφλεγμονώδη

    Πώς γίνεται η διάγνωση

    Αρχικά, ο γιατρός σας θα σας στείλει για κάποιες αιματολογικές εξετάσεις, για να αξιολογήσει τη νεφρική σας λειτουργία και μία πιθανή αναιμία που συχνά συνυπάρχει στη χρόνια νεφρική ανεπάρκεια. Με πιο ειδικές εξετάσεις θα καθορίσει τον ρυθμό της σπειραματικής διήθησης (GFR), που εκτιμά τη σοβαρότητα της νόσου. Ο δείκτης αυτός θα προσδιορίσει και τις αποφάσεις που θα παρθούν για τη θεραπεία σας. Αν χρειαστεί, θα ζητηθούν απεικονιστικές εξετάσεις, όπως η αξονική τομογραφία, για να εκτιμηθούν τυχόν παθήσεις που εμποδίζουν την αποβολή των ούρων από τα νεφρά. Πιο σπάνια, μπορεί να γίνει βιοψία του νεφρού, κατά την οποία λαμβάνεται ένα μικρό τεμάχιο που στέλνεται για παθολογοανατομική εξέταση, η οποία και θα βοηθήσει στο να μάθετε τι ακριβώς προκάλεσε τη βλάβη στα νεφρά σας.

    αιμοκάθαρση

    Πώς  αντιμετωπίζεται

    Το πρώτο βήμα είναι η αντιμετώπιση των ασθενειών που την προκαλούν. Η σωστή ρύθμιση του σακχαρώδους διαβήτη και της αρτηριακής πίεσης μπορεί να σταματήσει ή να επιβραδύνει τη βλάβη που προκαλείται στα νεφρά. Επίσης, είναι σημαντική η απώλεια βάρους και η άσκηση, ενώ ο γιατρός σας μπορεί να σας συστήσει κάποια φαρμακευτική αγωγή.

    Ένας διαιτολόγος θα σας προτείνει ένα πρόγραμμα διατροφής, καθώς και την ποσότητα των υγρών που θα χρειαστεί να λαμβάνεται καθημερινά. Επίσης, θα πρέπει να αποφύγετε το κάπνισμα και την κατανάλωση αλκοόλ. Θα πρέπει να ενημερώνετε τον γιατρό σας πριν από τη λήψη οποιουδήποτε φαρμάκου.

    Τι θα συμβεί, αν η νόσος επιδεινωθεί;

    Από ένα σημείο και μετά, τα νεφρά δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες του οργανισμού, και αυτό επηρεάζει όλο τον οργανισμό. Αν δεν αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, υπάρχει κίνδυνος ακόμη και για τη ζωή σας. Όταν αντιμετωπίζετε τόσο σοβαρή χρόνια νεφρική ανεπάρκεια, οι επιλογές που έχετε είναι:

    • Η αιμοκάθαρση. Είναι μία διαδικασία, όπου κάθε δεύτερη μέρα ένα μηχάνημα φιλτράρει και καθαρίζει τον οργανισμό σας από τα απόβλητα που δεν μπορούν να απομακρύνουν τα νεφρά σας. Αυτό δεν είναι θεραπεία, αλλά πρακτικά υποκαθιστά τη λειτουργία των νεφρών σας.
    • Η μεταμόσχευση του νεφρού. Είναι η καλύτερη επιλογή, εφόσον είστε κατά τα άλλα υγιές άτομο. Το πρόβλημα είναι ο χρόνος εύρεσης μοσχεύματος που συνήθως είναι μεγάλος. Στο διάστημα αυτό, μπορείτε να υποστηρίζεστε σε μηχάνημα αιμοκάθαρσης.

    Και οι δύο παραπάνω επιλογές έχουν τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά τους. Ο γιατρός σας θα σας βοηθήσει να προτιμήσετε την καλύτερη για σας.

    Με πληροφορίες από το Ινστιτούτο Μελέτης Ουρολογικών Παθήσεων (ΙΜΟΠ).

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Η καρδιά σας βρίσκεται σε κίνδυνο αν έχετε κάποιο από αυτά τα συμπτώματα

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Λανθασμένες διαγνώσεις: Αυτές είναι οι ασθένειες που «μπερδεύουν» τους γιατρούς

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Καρκίνος: 10 συμπτώματα που ενδεχομένως δεν γνωρίζετε –Τι έδειξε νέα έρευνα



    ΣΧΟΛΙΑ