• HealthStories.gr

    Το πρώτο εμβόλιο για τον εθισμό στην κοκαΐνη ανέπτυξαν επιστήμονες

    • NewsRoom


    Σημαντικό αγώνα για τη δημιουργία του πρώτου εμβολίου στον κόσμο, που καταφέρνει να αναστέλλει τις επιπτώσεις από την κοκαΐνη και του κρακ, ανέπτυξαν επιστήμονες, στη Βραζιλία.

    Η θεραπεία, που προωθείται από το Ομοσπονδιακό Πανεπιστήμιο της περιοχής Minas Gerais (UFMG), ονομάστηκε «Calixcoca» και, παρόλο που βρίσκεται μόλις σε μια αρχική φάση, δημιουργεί μεγάλες προσδοκίες για το τι θα μπορούσε να σημαίνει.

    Το πειραματικό εμβόλιο με την ονομασία «Calixcoca», το οποίο έχει δείξει ελπιδοφόρα αποτελέσματα σε δοκιμές σε ζώα, προκαλεί μια ανοσολογική απόκριση που εμποδίζει την κοκαΐνη και το κρακ να φτάσουν στον εγκέφαλο, κάτι που οι ερευνητές ελπίζουν ότι θα βοηθήσει τους χρήστες να σπάσουν τον κύκλο του εθισμού.

    Εάν το εμβόλιο, λάβει έγκριση από τις ρυθμιστικές αρχές, θα είναι η πρώτη φορά που ο εθισμός στην κοκαΐνη αντιμετωπίζεται με τη χρήση εμβολίου, δήλωσε ο ψυχίατρος Φρεντερίκο Γκαρσία, συντονιστής της ομάδας που ανέπτυξε τη θεραπεία στο Ομοσπονδιακό Πανεπιστήμιο του Minas Gerais.

    Την περασμένη εβδομάδα, η ερευνητική ομάδα απέσπασε το κορυφαίο βραβείο που συνοδεύεται από 500.000 ευρώ, στα βραβεία Euro Health Innovation για την ιατρική στη Λατινική Αμερική που χρηματοδοτούνται από τη φαρμακευτική εταιρεία Eurofarma.

    Πώς λειτουργεί το εμβόλιο για την κοκαΐνη

    Το εμβόλιο λειτουργεί ενεργοποιώντας το ανοσοποιητικό σύστημα των ασθενών προκειμένου να παραγάγει αντισώματα που συνδέονται με την κοκαΐνη στην κυκλοφορία του αίματος, καθιστώντας τα πολύ μεγάλα για να περάσουν στο «κέντρο ανταμοιβής» του εγκεφάλου όπου το φάρμακο διεγείρει συνήθως υψηλά επίπεδα ντοπαμίνης η οποία προκαλεί ευχαρίστηση.

    Παρόμοιες μελέτες, έχουν διεξαχθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες – τον κορυφαίο καταναλωτή κοκαΐνης στον κόσμο, σύμφωνα με το Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα. Ωστόσο σταμάτησαν όταν οι κλινικές δοκιμές δεν έδειξαν επαρκή αποτελέσματα.

    Το Calixcoca, έχει αποδειχθεί μέχρι στιγμής αποτελεσματικό σε δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν σε ζώα, παράγοντας σημαντικά επίπεδα αντισωμάτων κατά της κοκαΐνης με ελάχιστες παρενέργειες.

    Προστατεύει επίσης τα έμβρυα αρουραίων από την κοκαΐνη, όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές. Το εμβόλιο πρόκειται τώρα να δοκιμαστεί και σε ανθρώπους.

    Σύμφωνα με τον ερευνητή, το Calixcoca θα μπορούσε να αλλάξει ριζικά τη θεραπεία του εθισμού. ​«Δεν υπάρχει ειδική καταγεγραμμένη θεραπεία για τον εθισμό στην κοκαΐνη και το κρακ. Προς το παρόν χρησιμοποιούμε έναν συνδυασμό ψυχολογικής συμβουλευτικής, κοινωνικής βοήθειας και απεξάρτησης, όταν είναι απαραίτητο», εξήγησε.

    Θα μπορούσε να ενισχύσει αυτή τη θεραπευτική αγωγή, βοηθώντας τους ασθενείς κατά τα κρίσιμα στάδια της απεξάρτησης.

    Ποιους αφορά

    Το εμβόλιο παρασκευάζεται με χημικές ενώσεις που σχεδιάζονται στο εργαστήριο και όχι με βιολογικά συστατικά, πράγμα που σημαίνει ότι η παραγωγή του θα ήταν λιγότερο δαπανηρή από πολλά άλλα εμβόλια και δεν θα χρειαζόταν να αποθηκεύεται σε χαμηλές θερμοκρασίες.

    Ωστόσο, ο ερευνητής τονίζει, πως δεν είναι «πανάκεια» και δεν θα πρέπει να χορηγείται σε οποιονδήποτε. Η ακριβής ομάδα-στόχος θα εξαρτηθεί από το αποτέλεσμα των κλινικών δοκιμών, αλλά θεωρητικά προορίζεται για χρήστες που έχουν ήδη απεξαρτηθεί από την κοκαΐνη.

    Ο στόχος είναι να αλλάξει αυτό που ο Γκαρσία αποκαλεί «θλιβερή στατιστική». Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο για την Κατάχρηση Ναρκωτικών των ΗΠΑ, ένας στους τέσσερις τακτικούς χρήστες κοκαΐνης εθίζεται.

    Και μόλις 1 στους 4 εθισμένους από την κοκαΐνη, καταφέρνει να το κόψει μετά από 5 χρόνια θεραπείας.

    Διαβάστε επίσης:

    Κάρυστος: Ανεξέλεγκτες φλόγες γύρω από τα χωριά

    Σώοι εντοπίστηκαν δύο νεαροί αναβάτες που χάθηκαν στο δάσος

    Χαμάς: 13 οι νεκροί από το χτύπημα του Ισραήλ κατά ασθενοφόρου



    ΣΧΟΛΙΑ