• HealthStories.gr

    Το άγχος της επόμενης μέρα, ο βαλλόμενος Γιάννης του ΙΦΕΤ και το παράπονο του Παναγιώτη

    • NewsRoom
    Το άγχος της επόμενης μέρα, ο βαλλόμενος Γιάννης του ΙΦΕΤ και το παράπονο του Παναγιώτη

    Healthsecrets


    Έντονος προβλέπεται ο Οκτώβριος με πολλά μέτωπα να είναι ανοιχτά, όπως αυτό κατά του Γιάννη Σωτηρίου στο ΙΦΕΤ, των φαρμακευτικών κατά της κυβέρνησης και των ιατρικών εταιρειών που ξεμένουν από λεφτά.

    Η σκληρή γλώσσα των φαρμακευτικών δεν πτοεί

    Μακάρι να είχαμε μια κάμερα, έναν κοριό, μια επισύνδεση, έστω, που είναι και της μόδας, για να μάθουμε από πρώτο χέρι τι διημείφθη κατά τη συνάντηση των εκπροσώπων των φαρμακευτικών εταιρειών με τον Υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη, την περασμένη Τρίτη.

    Ό,τι μάθαμε τελικά για τη συνάντηση, μας προέκυψε από τις επίσημες ανακοινώσεις δύο εκ των τεσσάρων ενώσεων φαρμακευτικών εταιρειών, ΣΦΕΕ και PIF. Από τις άλλες δύο (ΠΕΦ και ΣΑΦΕΕ) δεν περιμέναμε και κάτι.

    Κι αυτό που καταλάβαμε είναι ότι οι εταιρείες των καινοτόμων φαρμάκων, δηλαδή οι πολυεθνικές, είναι εκείνες που βρίσκονται στο «καναβάτσο», καθώς φαίνονται να αδικούνται από τον επιμερισμός του προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ στα δύο, για καινοτόμα φάρμακα και για φάρμακα ιδιωτικών φαρμακείων.

    Όπως είπαμε, δεν είχαμε κάποια ενημέρωση για το κλίμα της συνάντησης. Όμως νοερώς, σαν να ήμασταν εκεί, βλέπουμε τους δύο φορείς που αντέδρασαν να μην έχουν ιδιαίτερη επικοινωνία με τους άλλους δύο, αλλά και μεταξύ τους να μην επικοινωνούν επίσης.

    Αυτό το διασπασμένο μέτωπο είναι ό,τι καλύτερο για τον εκπρόσωπο της κυβέρνησης, που κάθεται απέναντι. Ο οποίος συχνά πυκνά αναφέρει «φέρτε μου όλοι μαζί μια ενιαία ατζέντα. Μόνο αύξηση του προϋπολογισμού ζητάτε».

    Δυστυχώς η συνέχεια φαίνεται δύσκολη. Κανείς δεν ξέρει ποιος θα πληρώσει τελικά τη νύφη, η οποία ακούει στο όνομα «φαρμακευτική δαπάνη», που έχει και μικρή προίκα. Όμως μήπως και ο γαμπρός που της δίνουν σε… ετήσια βάση είναι απένταρος;

    Υ. Γ. Δεν το έχουμε επιβεβαιώσει, αλλά λέγεται πως ο Θ. Πλεύρης στο επιχείρημα ότι οι φαρμακευτικές πουλάνε πολύ φτηνά στη χώρα μας, ζητά στοιχεία για τις πωλήσεις τους από άλλες χώρες. Φυσικά δεν γίνεται να έχει πρόσβαση σε τέτοια στοιχεία, αφού δεν ανακοινώνονται οι σχετικές συμφωνίες των φαρμακευτικών εταιρειών με τις κυβερνήσεις.

    Η επίθεση στο ΙΦΕΤ καλά κρατεί… κατά του Στεργίου

    Εκεί που νομίζαμε ότι, λόγω παρέμβασης του Θάνου Πλεύρη, η επιπλοκή στο θέμα των εισαγωγών του ΙΦΕΤ είχε λυθεί, τελικά την προηγούμενη εβδομάδα κυκλοφόρησαν εκ νέου πληροφορίες ότι το πρόβλημα εξακολουθεί να υπάρχει.

    Φαίνεται, λοιπόν, ότι κάποιοι, μάλλον από το περιβάλλον του μητρικού φορέα ΕΟΦ, εξακολουθούν να έχουν ενστάσεις σχετικά με τη λειτουργία του Ινστιτούτου. Και μάλλον φαίνεται ότι δεν έχουν με όλο το Ινστιτούτο, αλλά με τον διευθύνοντα σύμβουλό του.

    Κάποια στιγμή είχαμε ξαναγράψει ότι ο πρόεδρος του ΕΟΦ Δ. Φιλίππου είχε κάποια θέματα με τον Γιάννη Στεργίου.

    Περιμένουμε και πάλι παρέμβαση Πλεύρη λογικά, ώστε να τελειώνει πια αυτό το σίριαλ. Το οποίο θα πρέπει να τελειώνει και σύντομα, μιας κι έχουμε και το θέμα με το τι θα γίνει και με τα λεφτά που αποζημιώνουν τις έκτακτες εισαγωγές του ΙΦΕΤ.

    Η γκρίνια του Παναγιώτη Τρόντζα

    Σε μεγάλες περικοπές αναμένεται να προχωρήσουν οι φαρμακευτικές εταιρείες λόγω των επικείμενων αυξήσεων στο clawback, όπως αναφέραμε και προηγουμένως. Μεταξύ άλλων έχει αρχίσει να κυκλοφορεί ευρέως, ότι από τους τομείς που θα πληγούν είναι και τα συνέδρια, τα οποία λόγω της πανδημίας είχαν ήδη μειώσει τους τζίρους, που έκαναν παλιότερα.

    Η επιμονή, δε, κάποιων φαρμακευτικών να μην έχουν τη διάθεση να χρηματοδοτούν συνέδρια, που γίνονται live, εκνευρίζει τις ιατρικές εταιρείες. Χαρακτηριστική είναι η επιστολή, που απέστειλε στον ΣΦΕΕ ο ρευματολόγος Παναγιώτης Τρόντζας, πρόεδρος της Επιστημονικής Εταιρείας για τη Μυοσκελετική Υγεία – ΕΠΕΜΥ.

    Σύμφωνα με τον ρευματολόγο, o ΣΦΕΕ – και συγκεκριμένα η επιτροπή που ελέγχει και εγκρίνει τα αιτήματα των συνεδρίων – παραμένει εμμονικά σχολαστικός και τυπολάτρης σε παραμέτρους, που προκαλούν προσκόμματα στη διοργάνωση συνεδρίων.

    Με άλλα λόγια υπονοείται ότι ο ΣΦΕΕ αποκλείει τις χρηματοδοτήσεις συνεδρίων και δεν λειτουργεί αξιοκρατικά.

    Όπως μας μετέφεραν, ο πρόεδρος της ΕΠΕΜΥ ήταν από τους ελάχιστους, που είχαν αντιδράσει, όταν προ 4ετίας επί ΣΥΡΙΖΑ το Υπουργείο Υγείας επεδίωκε να περιορίσει τη δραστηριότητα των εκατοντάδων ιατρικών εταιρειών.

    Πάντως αυτό που ακούμε είναι ότι λεφτά για συνέδρια, όπως στο παρελθόν, δεν αναμένεται να δουν οι ιατρικές εταιρείες ξανά.



    ΣΧΟΛΙΑ