• HealthStories.gr

    Το άγχος προσθέτει κιλά και πάχος με 5 διαφορετικούς τρόπους

    • NewsRoom
    Το άγχος προσθέτει κιλά και πάχος με 5 διαφορετικούς τρόπους


    Το άγχος προσθέτει κιλά και πάχος με 5 διαφορετικούς τρόπους, οπότε κάθε προσπάθεια απώλειας βάρους πέφτει στο κενό!

    Είστε αγχωμένοι τον τελευταίο καιρό και νιώθετε καλύτερα όταν τρώτε σαν να μην υπάρχει αύριο.

    Μετά έρχεται το «αύριο», και η κοιλιά είναι λίγο μεγαλύτερη.Είναι απλώς το αποτέλεσμα των επιπλέον θερμίδων που καταναλώνετε ή κρύβεται κάτι στη σχέση άγχους, κιλών, πάχους και αύξησης βάρους;

    Η απάντηση είναι λίγο και από τα δύο. «Το άγχος παρέχει την τέλεια καταιγίδα για να πάρεις βάρος και να έχεις δυσκολία στο να χάσεις τα επιπλέον κιλά», εξηγεί στο health.usnews.com ο Δρ. Bartolome Burguera, ενδοκρινολόγος και πρόεδρος του Ινστιτούτου Ενδοκρινολογίας και Μεταβολισμού της Cleveland Clinic .

    Οι πέντε τρόποι με τους οποίους το άγχος προσθέτει κιλά και πάχος

    Το χρόνιο στρες πυροδοτεί την επιθυμία για φαγητό

    Όταν είστε αγχωμένοι, μπορεί να θέλετε να φάτε junk food. Αυτό θα μπορούσε να οφείλεται σε αύξηση των ορμονών του στρες, της κορτιζόλης και της ορμόνης της «πείνας», της γκρελίνης, που διεγείρουν την όρεξη και προωθούν την πρόσληψη λίπους και ζάχαρης (υδατάνθρακες).

    Ορίστε, λοιπόν, ψάχνετε ενστικτωδώς για πίτσα, χάμπουργκερ, κ.λπ. και το απολαμβάνετε. «Η γκρελίνη παίζει μεγάλο ρόλο στην ηδονική τροφική συμπεριφορά (φαγητό ευχαρίστησης). Σε κάνει να νιώθεις καλύτερα μετά το φαγητό», λέει ο Burguera.

    Επιπλέον, οι τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη μπορεί να συμβάλλουν σε αυξημένα επίπεδα της χημικής ουσίας σεροτονίνης του εγκεφάλου που δίνει καλή αίσθηση, αναστέλλοντας τη δραστηριότητα σε περιοχές του εγκεφάλου που παράγουν και επεξεργάζονται το άγχος και κυριολεκτικά διώχνουν το άγχος. Δυστυχώς, το αποτέλεσμα είναι σύντομο, συνήθως οδηγεί σε υπερβολική κατανάλωση πρόχειρου φαγητού. Αυτό μπορεί να ανεβάσει το σάκχαρο στο αίμα, να μειώσει τον κορεσμό (αίσθημα πληρότητας), να μειώσει τον μεταβολισμό (την ενεργειακή σας δαπάνη) και να αυξήσει τα κιλά.

    Το χρόνιο στρες κάνει την ινσουλίνη λιγότερο αποτελεσματική

    Χρειαζόμαστε την ορμόνη ινσουλίνη για να μεταφέρουμε το σάκχαρο του αίματος στα κύτταρα. Αλλά η ινσουλίνη μπορεί να μην λειτουργεί το ίδιο καλά όταν έχετε χρόνιο στρες, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε αποθήκευση λίπους, παχυσαρκία και αυξημένο κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2 .

    «Μελέτες δείχνουν ότι το παρατεταμένο σωματικό και ακόμη και ψυχικό άγχος μπορεί να οδηγήσει σε συσσώρευση επιβλαβών φλεγμονωδών ενώσεων που ονομάζονται ελεύθερες ρίζες στο σώμα μας, καταστρέφοντας τα κύτταρα και οδηγώντας σε μειωμένη απελευθέρωση ινσουλίνης καθώς και σε γενική αδυναμία αποδοχής και χρήσης ινσουλίνης στο εσωτερικό του σώματός μας. Έχουμε δει μια αύξηση τόσο των σωματικών όσο και των ψυχικών στρεσογόνων παραγόντων τα τελευταία δύο χρόνια κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Είναι ενδιαφέρον ότι παρατηρείται αύξηση στις νέες διαγνώσεις διαβήτη κατά την ίδια χρονική περίοδο. Η άμεση αιτία της αύξησης του διαβήτη είναι ασαφής, αλλά είναι πιθανό να έχει συμμετέχει κάποιο συστατικό της αντίστασης στην ινσουλίνη που προκαλείται από το στρες», λέει η Gabrielle Gambino, διαιτολόγος στο Ιατρικό Κέντρο Weill Cornell .

    Το χρόνιο στρες οδηγεί σε περισσότερο λίπος στην κοιλιά

    Αν βλέπετε ότι η κοιλιά σας έχει περισσότερο πάχος, μπορεί να οφείλεται εν μέρει στα αυξημένα επίπεδα της ορμόνης του στρες, της κορτιζόλης. «Η κορτιζόλη αυξάνει τη συσσώρευση λίπους», λέει ο Burguera.

    Συγκεκριμένα, η κορτιζόλη συμβάλλει στο κοιλιακό ή στο σπλαχνικό λίπος – το είδος που εναποτίθεται γύρω από τα ζωτικά σας όργανα. «Το σπλαχνικό λίπος είναι πιο επιρρεπές να προκαλέσει αντίσταση στην ινσουλίνη και διαβήτη, καρδιακές παθήσεις, υψηλή αρτηριακή πίεση, αύξηση της επίπεδα χοληστερόλης και καρδιαγγειακές παθήσεις», λέει ο Burguera.

    Το χρόνιο στρες οδηγεί σε αϋπνία

    Η κορτιζόλη δεν είναι απλώς μια ορμόνη του στρες, βοηθά στη ρύθμιση και άλλων παραγόντων της υγείας, συμπεριλαμβανομένου του ύπνου. Τα υγιή επίπεδα κορτιζόλης σας βοηθούν να ξυπνήσετε το πρωί. Όμως τα υψηλά επίπεδα κορτιζόλης συνδέονται με διακοπή ή μειωμένο ύπνο, πείνα και αυξήσεις στην αποθήκευση λίπους. Μια μελέτη από Βρετανούς ερευνητές, που δημοσιεύτηκε στο European Journal of Clinical Nutrition, έδειξε ότι οι άνθρωποι που στερούνταν μερικώς τον ύπνο κατανάλωναν σχεδόν 400 θερμίδες περισσότερες την ημέρα από τους ανθρώπους που δεν είχαν έλλειψη ύπνου.

    Εάν είστε κουρασμένοι μετά τον ύπνο, μπορεί να μην αισθάνεστε σωματικά δραστήριοι. «Μπορεί να μην κινούμαστε όπως συνήθως λόγω της κούρασης από την αϋπνία, και αυτό μειώνει επίσης την ποσότητα καυσίμου που καίγεται κατά τη διάρκεια της ημέρας, οδηγώντας σε αύξηση βάρους», λέει η Gambino.

    Εν τω μεταξύ, η στέρηση ύπνου συμβάλλει στο χρόνιο στρες, δημιουργώντας έναν φαύλο κύκλο.

    Το χρόνιο στρες υπονομεύει την προπόνησή σας

    Το άγχος μειώνει τα αποτελέσματα της άσκησής σας. Σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Medicine & Science in Sports & Exercise, ερευνητές από το Yale Stress Center στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Yale διαπίστωσαν ότι το ψυχολογικό στρες αναστέλλει την αποκατάσταση των μυών μετά από έντονη άσκηση με αντίσταση. Αυτό μπορεί να οφείλεται εν μέρει στο ότι η κορτιζόλη είναι μια καταβολική (μυοαποικοδομητική) ορμόνη, που αμβλύνει τις επιδράσεις των αναβολικών (μυϊκής οικοδόμησης) ορμονών όπως η τεστοστερόνη και η ανθρώπινη αυξητική ορμόνη.

    Η απώλεια κιλών και πάχους από το άγχος

    Χρειάζεται μια πολύπλευρη προσέγγιση για να χάσετε τα κιλά και το πάχος που έχετε πάρει λόγω του χρόνιου άγχους. Μια στρατηγική είναι να τρώτε μια πιο υγιεινή διατροφή. «Επειδή το άγχος αυξάνει τη φλεγμονή, θέλουμε να μεγιστοποιήσουμε την πρόσληψη τροφών με αντιοξειδωτικά που μειώνουν τα επίπεδα φλεγμονής και προστατεύουν τα κύτταρα από βλάβες», λέει η Gambino.

    Προτείνει επίσης να διατηρήσετε το σάκχαρο στο αίμα σας όσο το δυνατόν πιο σταθερό αποφεύγοντας τηγανητά, ζαχαρούχα, αμυλούχα τρόφιμα και τρώγοντας περισσότερες φυτικές ίνες.

    Διαβάστε επίσης:

    Αλεξάνδρα Καππάτου: Πώς να μιλήσουμε στα παιδιά για τον πόλεμο στην Ουκρανία



    ΣΧΟΛΙΑ