• HealthStories.gr

    Τι κάνει στο σώμα ένα ποτήρι κρασί κάθε μέρα – Οι περίπλοκες επιπτώσεις

    • NewsRoom
    Τι κάνει στο σώμα ένα ποτήρι κρασί κάθε μέρα – Οι περίπλοκες επιπτώσεις

    Πηγή: healthstories.gr


    Ένα ποτήρι κρασί την ημέρα το επιτρέπουν και οι γιατροί, αλλά μήπως έχουν αλλάξει τα δεδομένα και τελικά αυτή η μικρή ποσότητα αλκοόλ μπορεί να είναι επιβλαβής;

    Η απάντηση εξαρτάται από το πόσο και πόσο συχνά πίνεις. Αν και οι γιατροί πίστευαν για χρόνια ότι ένα ποτήρι το βράδυ —ειδικά κόκκινο κρασί— είχε πολλαπλά οφέλη για την υγεία, μία πιο πρόσφατη έρευνα αποκάλυψε ότι οι επιπτώσεις στην υγεία από την κατανάλωση κρασιού κάθε μέρα, μπορεί να είναι πιο περίπλοκες.

    Αν και η έρευνα συνεχίζει να ξεχωρίζει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της καθημερινής κατανάλωσης αλκοόλ, μια σημαντική αλήθεια παραμένει – η δοσολογία έχει σημασία.

    Οι Διατροφικές Οδηγίες για τους Αμερικανούς 2020-2025 αναφέρουν ότι η κατανάλωση αλκοόλ με μέτρο αναφέρεται σε δύο ή λιγότερα ποτά την ημέρα για τους άνδρες και ένα ποτό ή λιγότερο την ημέρα για τις γυναίκες.

    Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) αποκαλούν «βαριά κατανάλωση» οκτώ ή περισσότερα ποτά την εβδομάδα για τις γυναίκες και 15 ποτά ή περισσότερα για τους άνδρες. Η υπέρβαση αυτών των ορίων είναι πολύ πιο πιθανό να προκαλέσει περισσότερο κακό παρά καλό.

    Τι κάνει στο σώμα ένα ποτήρι κρασί κάθε μέρα

    Θα αυξήσετε την ανοχή σας στο αλκοόλ

    Ανεξάρτητα από το είδος του αλκοόλ που επιλέγετε, η τακτική κατανάλωση οδηγεί σε αυξημένη ανοχή, που σημαίνει ότι θα χρειαστεί περισσότερο από το ποτό για να επιτευχθεί το ίδιο αποτέλεσμα. Αυτό συμβαίνει επειδή οι υποδοχείς στον εγκέφαλό σας προσαρμόζονται σταδιακά στις επιδράσεις του αλκοόλ.

    Θα μπορούσατε να αυξήσετε τον κίνδυνο ορισμένων μορφών καρκίνου

    Το αλκοόλ εντάσσεται στη λίστα τροφών και ποτών που θα μπορούσαν να αυξήσουν τον κίνδυνο ορισμένων μορφών καρκίνου. Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου, η αυξημένη κατανάλωση αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου της κεφαλής, του τραχήλου, του οισοφάγου, του ήπατος, του μαστού και του παχέος εντέρου. Ακόμη και άτομα που δεν πίνουν περισσότερο από ένα ποτό την ημέρα θα μπορούσαν να αυξήσουν τον κίνδυνο.

    Μπορεί να αγχώνεστε λιγότερο ή περισσότερο

    Η μείωση των επιπέδων του στρες μπορεί να είναι ο λόγος που πίνετε ένα ποτήρι κρασί την ημέρα. Ειδικά το κόκκινο κρασί θα μπορούσε να βοηθήσει στη μείωση του ψυχικού και συναισθηματικού στρες. Περιέχει μια ένωση που ονομάζεται ρεσβερατρόλη, η οποία έχει βρεθεί ότι μπλοκάρει τα ένζυμα στον εγκέφαλο που προκαλούν άγχος και συμπεριφορές που σχετίζονται με την κατάθλιψη.

    Ωστόσο, άλλες έρευνες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η μεγαλύτερη κατανάλωση αλκοόλ αύξησε την απελευθέρωση της ορμόνης του στρες, της κορτιζόλης. Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι η χρήση αλκοόλ ως μηχανισμού αντιμετώπισης του στρες δεν είναι καλό. Εάν στρέφεστε συνεχώς στο κρασί για να ξεχάσετε τα προβλήματά σας, μάλλον ήρθε η ώρα να βρείτε μια πιο υγιεινή διέξοδο.

    Μπορεί να πάρετε βάρος

    Ένα μέσο ποτήρι κρασί (κόκκινο ή λευκό) περιέχει περίπου 120 έως 125 θερμίδες. Προσθέστε το στο σύνολο των θερμίδων σας κάθε μέρα και θα μπορούσατε να βάλετε επιπλέον κιλά πριν το καταλάβετε.

    Επιπλέον, το σώμα σας δίνει προτεραιότητα στην καύση θερμίδων από το αλκοόλ σε σχέση με την καύση θερμίδων από μακροθρεπτικά συστατικά — που σημαίνει ότι οι θερμίδες από αυτά τα θρεπτικά συστατικά μπορούν να αποθηκευτούν πιο εύκολα ως λίπος.

    Η υγεία της καρδιάς σας μπορεί να βελτιωθεί

    Μια μελέτη του 2023 αποκάλυψε ότι η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ μείωσε τη σηματοδότηση του στρες στην αμυγδαλή, η οποία συσχετίστηκε με μειωμένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Αυτή η μελέτη προστίθεται σε πολλές άλλες έρευνες που δείχνουν ότι η μέτρια κατανάλωση κόκκινου κρασιού θα μπορούσε να είναι προστατευτική για την καρδιά.

    Αλλά η αρτηριακή σας πίεση μπορεί να ανέβει

    Αν και ένα ποτήρι κρασί την ημέρα θα μπορούσε να έχει οφέλη για την καρδιά σας, η κατανάλωση πολλών ποτών την ημέρα έχει το αντίθετο αποτέλεσμα. Σύμφωνα με την American Heart Association, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ καθημερινά μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρούς καρδιαγγειακούς κινδύνους όπως αυξημένη αρτηριακή πίεση και εγκεφαλικό.

    Διαβάστε επίσης:

    6 τρόποι για να εξασκηθείτε στο Mindful Eating

    Απαραίτητος ο προαθλητικός ιατρικός έλεγχος σε παιδιά που αθλούνται

    Παγώνη: Ανησυχία για την εξάπλωση της παραλλαγής Eris – Τα συμπτώματα



    ΣΧΟΛΙΑ