• HealthStories.gr

    Τι είναι η έκτοπη εγκυμοσύνη;

    • NewsRoom
    εγκυμοσύνη


    Σε μια έκτοπη εγκυμοσύνη, το γονιμοποιημένο ωάριο αποτυγχάνει να εμφυτευτεί σε φυσιολογική θέση στη μήτρα όπου μπορεί να αναπτυχθεί και να εξελιχθεί φυσιολογικά η κύηση. Αντίθετα, το έμβρυο συνδέεται αλλού στο αναπαραγωγικό σύστημα ή στο σώμα – συνήθως στη σάλπιγγα.

    Η έκτοπη κύηση θέτει σε κίνδυνο την έγκυο. Εάν η εγκυμοσύνη μεγαλώσει πολύ, μπορεί να προκαλέσει διάρρηξη της σάλπιγγας και αυτή η ρήξη αντιπροσωπεύει μια απειλητική για τη ζωή έκτακτη ανάγκη για τη μητέρα, η οποία θα μπορούσε ενδεχομένως να αιμορραγήσει μέχρι θανάτου.

    Πώς εμφανίζεται μια έκτοπη εγκυμοσύνη

    «Ενώ ο πιο κοινός τύπος έκτοπης εγκυμοσύνης είναι στη σάλπιγγα, δεν περιορίζεται μόνο εκεί», λέει στο health.usnews.com η Δρ. Julia Cormano, OB-GYN και επίκουρη καθηγήτρια μαιευτικής, γυναικολογίας και αναπαραγωγικών επιστημών στο UC San Diego Health System. Για παράδειγμα, λέει, «μπορείτε να έχετε ένα έμβρυο που εμφυτεύεται κοντά στην ωοθήκη ή ακόμα και σε προηγούμενη ουλή καισαρικής τομής μέσα στη μήτρα».

    Στην ιατρική ορολογία, το έκτοπο αναφέρεται σε κάτι που συμβαίνει αφύσικα. Με την έκτοπη κύηση, «η τρέχουσα θεωρία μας είναι ότι ο φυσιολογικός μηχανισμός εμφύτευσης, ο οποίος υποτίθεται ότι συμβαίνει στη μήτρα, ενεργοποιείται ή γίνεται ένα λάθος και εμφυτεύεται ακριβώς εκεί που γονιμοποιείται», λέει. «Πιστεύουμε ότι αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το 90% των εξωμήτριων κυήσεων είναι στις σάλπιγγες – γιατί εκεί συνήθως συμβαίνει η γονιμοποίηση».

    Εγκυμοσύνη που δεν μπορεί να προχωρήσει

    Οποιαδήποτε έκτοπη κύηση – είτε βρίσκεται στη σάλπιγγα είτε σε άλλη αφύσικη θέση, όπως μια ωοθήκη – δεν μπορεί να προχωρήσει φυσιολογικά. Το ίδιο το έμβρυο δεν μπορεί να επιβιώσει, αλλά ο αναπτυσσόμενος ιστός μπορεί να προκαλέσει σοβαρή αιμορραγία εάν δεν αντιμετωπιστεί, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή της μητέρας.

    Η έκτοπη κύηση είναι σπάνια – συμβαίνει περίπου σε δύο στις 100 εγκυμοσύνες και οι έκτοπες κυήσεις δεν μπορούν να μεταμοσχευθούν στο φυσιολογικό περιβάλλον της μήτρας.

    Μια έκτοπη κύηση πρέπει να τερματιστεί.

    «Αν και είναι σπάνιες, οι εξωμήτριες εγκυμοσύνες δεν είναι βιώσιμες και δεν μπορούν να εξελιχθούν με τον ίδιο τρόπο που μπορεί μια εγκυμοσύνη μέσα στη μήτρα», συνεχίζει. «Μια εγκυμοσύνη δεν θα επιβιώσει εάν είναι έκτοπη. Εάν δεν αντιμετωπιστεί, μια έκτοπη κύηση μπορεί να θέσει μια έγκυο σε κίνδυνο μόλυνσης, ακόμη και θανάτου». Μερικά έμβρυα αποβάλλονται αυτόματα από τον οργανισμό, αλλά κάποια προκαλούν σοβαρή, απειλητική για τη ζωή αιμορραγία.

    «Δυστυχώς, δεν υπάρχει επιλογή», ​​λέει. «Δεν τερματίζει η εγκυμοσύνη οικειοθελώς. Κάνετε κάτι για να σώσετε τη ζωή σας – διαφορετικά θα πεθαίνατε και οι δύο. Αυτό δεν είναι το ίδιο με την έκτρωση».

    «Στην πλειονότητα των περιπτώσεων, στην πραγματικότητα δεν υπάρχει μωρό εκεί», λέει ο Δρ Scott Sullivan, καθηγητής μητρικής-εμβρυϊκής ιατρικής -πρόεδρος του τμήματος OB/GYN στο Ιατρικό Πανεπιστήμιο της Νότιας Καρολίνας. «Είναι απλώς ιστός πλακούντα. Αν το σκεφτείτε: Όταν ένα ωάριο γονιμοποιηθεί νωρίτερα, μέρος αυτού του ωαρίου μετατρέπεται σε πλακούντα και μέρος αυτού του ωαρίου μετατρέπεται σε έμβρυο και τελικά μωρό. Αλλά πολλές φορές, εφόσον εμφυτεύεται σε μια περίεργη περιοχή, δεν αναπτύσσεται σωστά. Με τις περισσότερες εξωμήτριες εγκυμοσύνες που αντιμετωπίζω, πραγματικά δεν μπορώ να αναγνωρίσω ένα έμβρυο. Απλώς υπάρχει ένας αναπτυσσόμενος, διεισδυτικός πλακούντας».

    Στο επόμενο πιο κοινό σενάριο, «μπορεί να υπάρχει ένα έμβρυο εκεί, αλλά είναι συχνά μη φυσιολογικό», συνεχίζει. «Δεν αναπτύσσεται έτσι όπως το σκεφτόμαστε».

    Τέλος, σε ορισμένες περιπτώσεις, «βλέπετε ένα έμβρυο με φυσιολογική εμφάνιση στη σάλπιγγα ή ακόμα και στην κοιλιά», λέει. «Δεν έχουμε καμία τεχνολογία, κανένα τρόπο να αφαιρέσουμε τον πλακούντα με το έμβρυο και να τον ξαναβάλουμε στη μήτρα. Δεν έχουμε μηχανισμό για να το κάνουμε αυτό. Επομένως, είναι ενοχλητικό όταν το αφαιρείτε από όπου κι αν είναι συνδεδεμένο, ας πούμε ότι είναι η σάλπιγγα. Τότε τελειώνει κάπως αυτή η εγκυμοσύνη. Αλλά αν δεν το κάνετε, είναι πολύ πιθανό να σκοτώσετε τη μητέρα. Άρα δεν έχεις άλλη επιλογή στο θέμα. Στη συντριπτική, συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων, ούτως ή άλλως δεν είναι μια υγιής ή φυσιολογική εγκυμοσύνη».

    Συμπτώματα έκτοπης εγκυμοσύνης

    Ο έντονος πόνος στην περιοχή της πυέλου και η κολπική αιμορραγία είναι χαρακτηριστικά συμπτώματα της έκτοπης εγκυμοσύνης, ειδικά όταν οι εξετάσεις δεν βρίσκουν φυσιολογική εγκυμοσύνη. Ωστόσο, μερικοί άνθρωποι μπορεί να έχουν λίγα ή καθόλου πρώιμα σημάδια.

    Τα συμπτώματα μιας έκτοπης εγκυμοσύνης περιλαμβάνουν:

    • Έντονος πόνος στην κάτω λεκάνη ή στην κοιλιά, ειδικά στη μία πλευρά.
    • Κολπική αιμορραγία ή κηλίδες αίματος.
    • Πόνος στον ώμο.
    • Αίσθημα μεγάλης αδυναμίας, ζάλης ή λιποθυμίας.
    • Πόνος στη μέση.
    • Ήπιες ή μέτριες μονόπλευρες κράμπες.

    «Όμως», προσθέτει, «το σώμα του καθενός είναι διαφορετικό, επομένως η εξέταση από γιατρό ή νοσοκόμα είναι ο μόνος τρόπος για να μάθετε με βεβαιότητα εάν έχετε έκτοπη εγκυμοσύνη. Ο γιατρός μπορεί να κάνει πυελική εξέταση, εξέταση αίματος ή υπερηχογράφημα για να το διαπιστώσει»

    Επιλογές θεραπείας

    Η έκτοπη κύηση μπορεί να αντιμετωπιστεί με φαρμακευτική αγωγή ή χειρουργική επέμβαση.

    Τα αποτελέσματα του υπερήχου, τα επίπεδα ορμονών της εγκυμοσύνης, τα συμπτώματα, η κατάσταση της υγείας και η πρόοδος της εγκυμοσύνης είναι σημαντικοί παράγοντες στην απόφαση της έκτοπης θεραπείας.

    Φαρμακευτική αγωγή

    Η μεθοτρεξάτη, η οποία χορηγείται με ένεση, είναι το φάρμακο που χρησιμοποιείται για τον τερματισμό μιας έκτοπης εγκυμοσύνης, εάν διαγνωστεί έγκαιρα. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν μία ή δύο δόσεις.

    Χειρουργική επέμβαση

    Η χειρουργική επέμβαση χρησιμοποιείται για την αφαίρεση μιας έκτοπης κύησης από τη σάλπιγγα ή άλλη μη φυσιολογική θέση όπου έχει εμφυτευτεί. Συνήθως γίνεται λαπαροσκοπική ή ελάχιστα επεμβατική χειρουργική.

    Εάν μια έκτοπη κύηση έχει υποστεί ρήξη, απαιτείται χειρουργική επέμβαση.

    Παράγοντες και Αιτίες Κινδύνου

    Δεν γνωρίζουμε πάντα την αιτία της έκτοπης εγκυμοσύνης. Αλλά μπορεί να έχετε περισσότερες πιθανότητες να έχετε έκτοπη εγκυμοσύνη εάν έχετε μια σεξουαλικά μεταδιδόμενη ασθένεια που δεν έχει αντιμετωπιστεί, φλεγμονώδη νόσο της πυέλου ή ενδομητρίωση. Άτομα που είχαν ήδη έκτοπη κύηση ή είχαν υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση στην πυέλο ή στην κοιλιά μπορεί να έχουν περισσότερες πιθανότητες να έχουν έκτοπη κύηση.

    Εάν μείνετε έγκυος ενώ έχετε σπιράλ, οι πιθανότητες για έκτοπη εγκυμοσύνη είναι μεγαλύτερες».

    Ορισμένοι παράγοντες που σχετίζονται με το αναπαραγωγικό ιστορικό και την υγεία μιας γυναίκας μπορούν να αυξήσουν τις πιθανότητες για έκτοπη εγκυμοσύνη:

    • Προηγούμενη έκτοπη κύηση.
    • Σεξουαλικά μεταδιδόμενη ασθένεια.
    • Φλεγμονώδης νόσος της πυέλου.
    • Κάπνισμα.
    • Θεραπείες γονιμότητας.
    • Προηγούμενη χειρουργική επέμβαση σάλπιγγας.
    • Ενδομητρίωση.
    • Ηλικία άνω των 35.

    Ωστόσο, περίπου οι μισές γυναίκες που έχουν έκτοπη κύηση δεν έχουν γνωστούς παράγοντες κινδύνου, σύμφωνα με το Αμερικανικό Κολέγιο Μαιευτήρων και Γυναικολόγων.



    ΣΧΟΛΙΑ