• HealthStories.gr

  Τα προβλήματα των ασθενών από τις ελλείψεις φαρμάκων, ανέλυσαν οι φαρμακοποιοί στον πρωθυπουργό

  • NewsRoom
  Συνάντηση του πρωθυπουργού με τους επιστημονικούς και παραγωγικούς φορείς της Θεσσαλονίκης (φωτό ΑΠΕ-ΜΠΕ)

  Συνάντηση του πρωθυπουργού με τους επιστημονικούς και παραγωγικούς φορείς της Θεσσαλονίκης (ΑΠΕ-ΜΠΕ)


  Τα προβλήματα των ασθενών από τις ελλείψεις φαρμάκων ανέλυσαν στον πρωθυπουργό οι φαρμακοποιοί, ζητώντας τη συνέχιση της αναστολής των παράλληλων εξαγωγών και τη δημιουργία παρατηρητηρίου για τα φάρμακα που λείπουν από τα ελληνικά φαρμακεία.

  Οι ελλείψεις φαρμάκων ήταν ένα από τα βασικά θέματα που έθεσε στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (ΦΣΘ), κατά τη διάρκεια της σημερινής σύσκεψης με τους εκπροσώπους των επιστημονικών φορέων της πόλης, ενόψει της 87ης ΔΕΘ.

  Ο Πρόεδρος του ΦΣΘ, Διονύσιος Ευγενίδης τόνισε ότι «το πρόβλημα χρονίζει και εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την υγεία των ασθενών, οι οποίοι δεν βρίσκουν το αναγκαίο για τη θεραπεία τους φάρμακο τη στιγμή που το χρειάζονται, ενώ συχνά δεν υπάρχει η δυνατότητα αντικατάστασης του ελλείποντος φαρμάκου με κάποιο γενόσημο».

  Όπως επισήμανε, «οι ελλείψεις αφορούν φάρμακα πολυεθνικών εταιρειών, των οποίων οι τιμές είναι πολύ χαμηλές στη χώρα μας. Το γεγονός αυτό τα καθιστά αφενός ασύμφορα για ευρεία κυκλοφορία στη χώρα μας αφετέρου ελκυστικά για εξαγωγές σε χώρες της Ε.Ε. από μεσάζοντες που επιτυγχάνουν εύκολα υπερκέρδη λόγω του ότι εκεί έχουν πολύ πιο υψηλές τιμές».

  Ο κ. Ευγενίδης ζήτησε από τον Πρωθυπουργό να συνεχιστεί η αναστολή των εξαγωγών, η οποία είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και πρότεινε, μεταξύ άλλων, την επέκταση της λίστας απαγόρευσης σε όλα τα ελλείποντα φάρμακα, καθώς και τη δημιουργία παρατηρητηρίου ελλείψεων.

  Κατάθεση υπομνήματος

  Στο μεταξύ, ο Πρόεδρος του ΦΣΘ κατέθεσε και υπόμνημα στον Κυριάκο Μητσοτάκη όπου εκτός από το θέμα των ελλείψεων, τέθηκαν και άλλα σοβαρά ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο των φαρμακοποιών, όπως η σταδιακή απόσυρση των μνημονιακών νόμων, το σύγχρονο φαρμακείο υπηρεσιών, τα φάρμακα υψηλού κόστους (ΦΥΚ) και τα παλαιά χρηματικά οφειλόμενα στους φαρμακοποιούς που χρονολογούνται από το 2012.

  Πιο συγκεκριμένα, ο ΦΣΘ ζήτησε:

  • ανάκληση του rebate στα φάρμακα και του clawback στα ιατροτεχνολογικά προϊόντα, επαναφορά του ωραρίου σε 40ωρο και πενθήμερο και επαναφορά του ιδιοκτησιακού αποκλειστικά σε επιστήμονες φαρμακοποιούς και όχι σε επιχειρηματίες,
  • θέσπιση της υπερωριακής αμοιβής κατά τη διάρκεια των διανυκτερεύσεων, καθώς και ένταξη νέων προσφερόμενων αμειβόμενων υπηρεσιών μέσω του σύγχρονου ελληνικού φαρμακείου,
  • χορήγηση φαρμάκων υψηλού κόστους (ΦΥΚ) αξίας μέχρι κάποιου χρηματικού ποσού από τα ιδιωτικά φαρμακεία με την προβλεπόμενη νομοθετημένη αποζημίωση,
  • άμεση εξόφληση οφειλών ύψους 582.000 ευρώ που εκκρεμούν από το 2012 για συνταγές που εκτελέστηκαν στα φαρμακεία της Θεσσαλονίκης σε ασφαλισμένους Ταμείων, τα οποία αργότερα ενσωματώθηκαν στον ΕΟΠΥΥ.

  «Για την επίτευξη των παραπάνω στόχων, αλλά και την επίλυση προβλημάτων που ανακύπτουν, ο ΦΣΘ είναι στη διάθεση της Πολιτείας και του Υπουργείου Υγείας ώστε μέσα από συνεργασία να καταλήξουμε στο βέλτιστο αποτέλεσμα τόσο για το μέλλον των φαρμακείων όσο και για την προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος», καταλήγει στο υπόμνημά του ο ΦΣΘ.

  Διαβάστε επίσης:

  Ο χρόνος στην οθόνη του κινητού και η έλλειψη ήλιου, προκαλούν μυωπία

  Περισσότερα οφέλη από τα smoothies, αν δεν προσθέτετε αυτό το φρούτο

  Η COVID-19 μπορεί να προκαλέσει σοβαρή υψηλή αρτηριακή πίεση, σύμφωνα με νέα έρευνα  ΣΧΟΛΙΑ