• HealthStories.gr

    Περισσότερα οφέλη από τα smoothies, αν δεν προσθέτετε αυτό το φρούτο

    • NewsRoom
    smoothies

    Πηγή: healthstories.gr


    Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, προτείνουν ότι αν προσθέτετε ένα συγκεκριμένο φρούτο στα smoothies μπορεί να μην έχετε όλα τα οφέλη που προσφέρει αυτός ο χυμός.

    Τα smoothies μπορούν να είναι ένας νόστιμος και βολικός τρόπος για να πάρετε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία από τα φρούτα και τα λαχανικά, αλλά το δημοφιλές smoothie μπανάνας και βατόμουρου δεν είναι ο καλύτερος συνδυασμός.

    Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Food and Function της Royal Society of Chemistry, μελέτησε smoothies για να ελέγξει πώς διάφορα επίπεδα πολυφαινολοξειδάσης, ένα ένζυμο σε πολλά φρούτα και λαχανικά, επηρεάζουν τα επίπεδα των φλαβανολών στα τρόφιμα που πρέπει να απορροφηθούν από τον οργανισμό.

    Οι φλαβανόλες είναι μια ομάδα βιοδραστικών ενώσεων που είναι καλές για την καρδιά και τη γνωστική υγεία και βρίσκονται φυσικά στα μήλα, τα αχλάδια, τα βατόμουρα, τα σταφύλια και το κακάο – κοινά συστατικά smoothie.

    Περισσότερα οφέλη από τα smoothies, αν δεν προσθέτετε αυτό το φρούτο

    «Προσπαθήσαμε να κατανοήσουμε, σε πολύ πρακτικό επίπεδο, πώς ένα smoothie με βάση την μπανάνα, θα μπορούσε να επηρεάσει τη διαθεσιμότητα των φλαβανολών που πρέπει να απορροφηθούν μετά την πρόσληψη», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας Javier Ottaviani, διευθυντής του Core Laboratory of Mars Edge και επικουρικός ερευνητής στο Τμήμα Διατροφής του UC Davis.

    Κόψτε ένα μήλο ή ξεφλουδίστε μια μπανάνα και τα φρούτα θα γίνουν γρήγορα καφέ. Αυτό συμβαίνει λόγω της οξειδάσης της πολυφαινόλης ή PPO, ενός ενζύμου που υπάρχει φυσικά σε αυτά τα τρόφιμα. Το μαύρισμα συμβαίνει όταν το τρόφιμο που περιέχει αυτό το ένζυμο εκτίθεται στον αέρα ή κόβεται.

    Οι ερευνητές ήθελαν να μάθουν εάν η κατανάλωση φρεσκοπαρασκευασμένων smoothies φτιαγμένα με διαφορετικά φρούτα που περιέχουν PPO επηρέαζε την ποσότητα των φλαβανολών που είναι διαθέσιμη στο σώμα.

    Μπανάνες εναντίον μούρων στα smoothies φρούτων

    Οι ερευνητές έβαλαν τους συμμετέχοντες να πιούν ένα smoothie φτιαγμένο με μπανάνα, που έχει φυσικά υψηλή δραστηριότητα PPO, και ένα smoothie φτιαγμένο με ανάμεικτα μούρα, τα οποία έχουν φυσικά χαμηλή δραστηριότητα PPO.

    Οι συμμετέχοντες έλαβαν επίσης μια κάψουλα φλαβανόλης ως μάρτυρα. Δείγματα αίματος και ούρων αναλύθηκαν για να μετρηθεί πόσες φλαβανόλες υπήρχαν στο σώμα μετά την κατάποση των δειγμάτων smoothie και της κάψουλας.

    Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι έπιναν το smoothie μπανάνας είχαν 84% χαμηλότερα επίπεδα φλαβανολών στο σώμα τους σε σύγκριση με εκείνους που ήπιαν το smoothie μούρων.

    «Είμαστε πραγματικά έκπληκτοι όταν είδαμε πόσο γρήγορα η προσθήκη μιας μπανάνας μείωσε το επίπεδο των φλαβανολών στο smoothie και τα επίπεδα της φλαβανόλης που απορροφάται από το σώμα», είπε ο Ottaviani.

    «Αυτό υπογραμμίζει πώς η προετοιμασία και οι συνδυασμοί των τροφίμων μπορούν να επηρεάσουν την απορρόφηση των διαιτητικών ενώσεων στα τρόφιμα».

    Πέρυσι, η Ακαδημία Διατροφής και Διαιτολογίας εξέδωσε μια διατροφική σύσταση, συμβουλεύοντας τους ανθρώπους να καταναλώνουν 400 έως 600 χιλιοστόγραμμα φλαβανολών καθημερινά για καρδιομεταβολική υγεία.

    Ο Ottaviani είπε ότι για άτομα που προσπαθούν να καταναλώσουν αυτές τις φλαβανόλες, θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο να προετοιμάζουν smoothies συνδυάζοντας φρούτα πλούσια σε φλαβανόλες όπως τα μούρα με άλλα συστατικά που έχουν επίσης χαμηλή δραστηριότητα PPO όπως ο ανανάς, τα πορτοκάλια, το μάνγκο ή το γιαούρτι.

    Είπε επίσης ότι οι μπανάνες παραμένουν ένα εξαιρετικό φρούτο που πρέπει να τρώγεται ή να καταναλώνεται σε smoothies.

    Για όσους θέλουν να καταναλώνουν smoothies με μπανάνες ή άλλα φρούτα και λαχανικά με υψηλή δραστηριότητα PPO, όπως τα πράσινα παντζάρια, η πρόταση είναι να μην τα συνδυάζουν με φρούτα πλούσια σε φλαβανόλη, όπως μούρα, σταφύλια και κακάο.

    Διαβάστε επίσης:

    Η COVID-19 μπορεί να προκαλέσει σοβαρή υψηλή αρτηριακή πίεση, σύμφωνα με νέα έρευνα

    Τρισδιάστατη προσομοίωση στη θεραπεία παραμορφώσεων των άκρων

    Μεταβολικό Σύνδρομο και Αυτοάνοσα Ρευματικά Νοσήματα: Πώς συνδέονται;



    ΣΧΟΛΙΑ