• HealthStories.gr

    Tα 3 μεγαλύτερα λάθη απώλειας βάρους που κάνουμε και τα κιλά επιστρέφουν

    • NewsRoom

    Πηγή: healthstories.gr


    Tα 3 μεγαλύτερα λάθη στην προσπάθεια απώλειας βάρους είναι μία κοινή τακτική σε όσους προσπαθούν να χάσουν κιλά με αποτέλεσμα το χαμένο βάρος να επιστρέφει.

    Δείτε τα τρία μεγαλύτερα λάθη απώλειας βάρους:

    Λάθος #1: Δεν κάνετε τη «βαθύτερη δουλειά»

    Προκειμένου να χάσετε βάρος και να το διατηρήσετε, η Jillian Michaels, personal trainer μιλώντας στο eatingwell.com λέει ότι πρέπει «να έχετε τις σωστές πληροφορίες, ώστε οι ενέργειές σας να αποφέρουν τα πιο ισχυρά αποτελέσματα».

    Ενώ το σχέδιο δράσης σας για την απώλεια βάρους μπορεί να περιλαμβάνει ένα πρόγραμμα υγιεινής διατροφής και την τήρηση μιας ρουτίνας άσκησης, η Michaels λέει ότι η επιτυχία σας εξαρτάται επίσης από κάτι λίγο βαθύτερο.

    Για παράδειγμα, εάν παλεύετε με το συναισθηματικό φαγητό ή χρησιμοποιείτε το φαγητό ως μηχανισμό αντιμετώπισης, η Michaels λέει ότι είναι πιθανό να σας «προσφέρει κάτι σημαντικό το φαγητό».

    Προσθέτει ότι μπορεί να χρειαστεί να «κάνετε τη βαθύτερη δουλειά» για να καταλάβετε τη ρίζα του προβλήματος, που θα μπορούσε να μοιάζει με «εφαρμογή στρατηγικής, χειραγώγηση του περιβάλλοντος ή των συστημάτων υποστήριξης και έχοντας στρατηγικές συμπεριφοράς για τη διαχείριση αυτών των συναισθημάτων».

    Εάν πιάνετε τον εαυτό σας να στρέφεται τακτικά στο φαγητό για άνεση, ίσως αξίζει να μιλήσετε με έναν διαιτολόγο ή έναν ψυχολόγο. Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να κατανοήσετε τι προκαλεί αυτά τα μοτίβα και να σας επιτρέψει να δημιουργήσετε στρατηγικές για να αντιμετωπίσετε τους στρεσογόνους παράγοντες με πιο υγιεινό τρόπο.

    Λάθος #2: Δοκιμάζετε δίαιτες μόδας

    Η Michaels αναφερόμενη στα λάθη απώλειας βάρους, λέει ότι οι μοντέρνες δίαιτες μπορεί να υπόσχονται γρήγορη απώλεια βάρους, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι καλές για εσάς. «Μπορείς ακόμα να είστε αδύνατοι και να μην είστε πολύ υγιείς. Έχει να κάνει με τις λογικές διατροφικές επιλογές και τη διαχείριση της ποσότητας που τρώτε. Δεν χρειάζεται να τηρείται καμία μόδα. Απλώς δεν λειτουργεί. Ακόμα κι αν λειτουργεί στο ενδιάμεσο, τότε είναι που ξεκινά το φαινόμενο γιο-γιο (απώλεια και επιστροφή κιλών)».

    Οι μοντέρνες δίαιτες όπως η αποτοξίνωση με χυμούς, κέτο ή η αποκοπή ολόκληρων ομάδων τροφίμων μπορεί να είναι ολισθηρή – και μπορεί στην πραγματικότητα να σας κάνουν να απομακρυνθείτε περισσότερο από τους στόχους σας για απώλεια βάρους, επισημαίνει. Δεν είναι βιώσιμο μακροπρόθεσμα. Λιμοκτονεί το σώμα σας και μπορεί στην πραγματικότητα να βλάψει τον μεταβολισμό σας”.

    Αντίθετα, η Michaels συνιστά μια πιο ισορροπημένη διατροφική προσέγγιση γεμάτη άπαχη πρωτεΐνη, φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως. Αν και η Michaels λέει ότι προσπαθεί να αποφύγει τα επεξεργασμένα σάκχαρα και τα επεξεργασμένα δημητριακά, λέει ότι ακολουθεί τον κανόνα 80-20 (πάνω από το 80% των ημερήσιων θερμίδων της από ολόκληρα τρόφιμα και λιγότερο από το 20% των ημερήσιων θερμίδων της από λιχουδιές ή κρασί).

    Λάθος #3: Δεν γυμνάζεστε

    «Σοβαρό λάθος όταν προσπαθείς να χάσεις βάρος είναι να μην ασκείσαι», λέει η Michaels. «Είναι μία από τις καλύτερες μορφές προληπτικής ιατρικής. Βοηθά στην υποστήριξη του ανοσοποιητικού, στην καταπολέμηση ασθενειών και στη διατήρηση του μεταβολισμού σας.»

    Αλλά προτού δέσετε τα αθλητικά σας παπούτσια, η Michaels συνιστά να ψάξετε λίγο την ψυχή σας. «Ποιοι είναι οι στόχοι σου; Είναι να χάσεις 20 κιλά, να κερδίσεις μυς ή να χτίσεις αντοχή;» Μόλις καθορίσετε τον στόχο ή τους στόχους, θα πρέπει να αξιολογήσετε το επίπεδο φυσικής σας κατάστασης στη συνέχεια — και να είστε πραγματικά ειλικρινείς με τον εαυτό σας.

    «Εάν είστε αρχάριος, ίσως να μην θέλετε να ξεκινήσετε ένα πρόγραμμα προπόνησης μαραθωνίου». Το να προσπαθείς να γίνεις Ολυμπιακός αθλητής από τη μια μέρα στην άλλη δεν είναι μόνο μη βιώσιμο – αλλά μπορεί επίσης να οδηγήσει σε τραυματισμούς. Αντί να ξεκινήσετε ένα πρόγραμμα μαραθωνίου όταν χαλαρώνετε ξανά στην άσκηση, ξεκινήστε περπατώντας κάθε μέρα.

    Τέλος, η Michaels συνιστά να μιλήσετε με το γιατρό σας εάν έχετε τραυματισμούς. Με αυτόν τον τρόπο μπορείτε να μάθετε τους περιορισμούς σας ή να τροποποιήσετε το πρόγραμμα άσκησής σας για να ταιριάζει στις ανάγκες σας. Μόλις καθορίσετε τους στόχους και το επίπεδο φυσικής σας κατάστασης, βρείτε μια προπόνηση που σας αρέσει να κάνετε.

    Είτε η αγαπημένη σας προπόνηση είναι το τρέξιμο στην παραλία, το χούλα-χουπ ή η βόλτα με τον σκύλο σας, είναι σημαντικό να κινηθείτε. Ακόμη και λίγη άσκηση κάθε μέρα μπορεί να προσφέρει κάποια σοβαρά οφέλη για την υγεία και να σας βοηθήσει να ξεκινήσετε το ταξίδι σας για την απώλεια βάρους.

    Διαβάστε επίσης:

    Κατανάλωσε με μέτρο αυτά τα καλοκαιρινά φρούτα – «Χτυπούν» κόκκινο στις θερμίδες

    Διαλειμματική νηστεία: Η διατροφή που μειώνει τον κίνδυνο νοσηλείας και θανάτου από COVID-19



    ΣΧΟΛΙΑ