• HealthStories.gr

    Σύψας: Το μικρόβιο Candida auris, η επόμενη απειλή για την ανθρωπότητα


    Η επόμενη απειλή για την ανθρωπότητα  είναι ο Candida auris, ένα μικρόβιο που ήδη μας δημιουργεί πρόβλημα και  θα το βρούμε μπροστά μας, τόνισε ο καθηγητής Παθολογίας Λοιμώξεων στην Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ, και Γενικός Γραμματέας της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων, Νίκος Σύψας στο  «21ο Πανελλήνιο Συνέδριο Λοιμώξεων».

    Όπως εξήγησε ο καθηγητής,  προκάλεσε μεγάλο πρόβλημα σε νοσοκομεία της Αθήνας, όπως στον Ευαγγελισμό, εξηγώντας ότι δεν μπόρεσε να γίνει σωστή επιτήρηση καθώς όλο το δυναμικό ασχολήθηκε εξ’ ολοκλήρου με την αντιμετώπιση της πανδημίας.

    Παράλληλα, ο κ. Σύψας τόνισε ό,τι μετά τον κορονοϊό θα πρέπει το σύστημα Υγείας να επικεντρωθεί στο πρόβλημα των ανθεκτικών λοιμώξεων στα νοσοκομεία. Όπως ανέφερε, τα τελευταία χρόνια οι υπεύθυνοι για την αντιμετώπιση προβλημάτων από τα πολυανθεκτικά μικρόβια σταμάτησαν να ενεργούν, καθώς έπεσαν και αυτοί στη μάχη κατά του κορονοϊού.

    Προκύπτουν όμως άλλες απειλές , όπως τα πολύ ανθεκτικά μικρόβια που αποτελούν μεγάλο πρόβλημα. Το 2050 πρώτη αιτία θανάτου θα είναι τα πολύ ανθεκτικά μικρόβια και οι αιτίες πολύ ανθεκτικών μικροβίων είναι η υπερκατανάλωση αντιβιοτικών όπως και κακές πρακτικές υγιεινής των χεριών».

    Τι είναι ο Candida auris

    Ο Candida auris είναι ένας μύκητας ικανός να προκαλέσει στον άνθρωπο σοβαρές ιατρικές επιπλοκές, ιδιαίτερα λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος, λοιμώξεις του αυτιού και σηψαιμία.

    Ο μύκητας εντοπίστηκε στην Ιαπωνία το 2009. Αυτές οι μυκητιάσεις είναι θανατηφόρες στο 70% των περιπτώσεων, λόγω της αντοχής του μύκητα στις υπάρχουσες θεραπευτικές αγωγές, ειδικότερα στις εχινοκανδίνες, τις αζόλες και τα πολυένια.

    Προσβάλλουν ουσιαστικά τους ασθενείς σε νοσοκομειακό περιβάλλον, ιδιαίτερα στις μονάδες εντατικής θεραπείας.

    Διαβάστε επίσης:

    Τσιόδρας: Πιθανή η εμφάνιση πιο μεταδοτικής παραλλαγής – Ανοησία η μη χρήση μάσκας σε περιόδους κινδύνου

    Μαγιορκίνης: Πότε θα πετάξουμε τις μάσκες – Τι θα γίνει με την ενισχυτική δόση εμβολίου



    ΣΧΟΛΙΑ