• HealthStories.gr

    Συναγερμός για 25 στενές επαφές του 7χρονου που πέθανε από στρεπτόκοκκο

    • NewsRoom
    Στρεπτόκοκκος

    Στρεπτόκοκκος


    Συναγερμός μετά τον θάνατο του 7χρονου από την Ημαθία, που έχασε τη ζωή του από στρεπτόκοκκο της ομάδας Α.

    Χθες δόθηκε εντολή να εξεταστούν πάνω από 25 παιδιά, που ανήκουν στις στενές επαφές του μικρού εκλιπόντος (συγγενείς, συμμαθητές, γείτονες), σύμφωνα με πληροφορίες του Healthstories. Σήμερα, εκτός απροόπτου, αναμένονται τα αποτελέσματα αυτών των εξετάσεων.

    Την ίδια ώρα υπάρχει ανησυχία και για ένα 9χρονο αγόρι με το ίδιο επώνυμο, που νοσηλεύεται με συμπτώματα στο Γεννηματάς στη Θεσσαλονίκη. Εκεί όπου νοσηλεύθηκε και ο 7χρονος, πριν μεταφερθεί στη ΜΕΘ Παίδων του Ιπποκρατείου, όπου και κατέληξε. Δεν αποκλείεται, μάλιστα, τα δύο παιδιά να είναι συγγενείς, ενδεχομένως ξαδέλφια.

    Ο 9χρονος νοσηλεύθηκε αρχικά στο γενικό νοσοκομείο της Βέροιας, αλλά οι γιατροί κάλεσαν το ΕΚΑΒ και ο μικρός ασθενής μεταφέρθηκε στο Γεννηματάς. Σύμφωνα με πληροφορίες το παιδί βγήκε θετικό στο strep test, αλλά δεν είναι ακόμη γνωστό, αν πρόκειται για στρεπτόκοκκο της ομάδας Α.

    Πάντως προς ώρας νοσηλεύεται σε καλή κατάσταση, παίρνει ενδοφλέβια αγωγή και ενυδατώνεται επαρκώς.

    Αγωνία για τις στενές επαφές του 7χρονου

    Ο θάνατος του 7χρονου έχει προκαλέσει, όπως είναι φυσικό, θλίψη αλλά και μεγάλη αναστάτωση, καθώς μέχρι πριν από λίγες μέρες ήταν ενεργός, πήγαινε κανονικά στο σχολείο του και έπαιζε με άλλα παιδιά, χωρίς κάτι να προμηνύει τη σοβαρή αυτή εξέλιξη.

    Στο μικροσκόπιο των μικροβιολόγων του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ βρίσκονται, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, τα strep tests πάνω από 25 παιδιών, τα οποία αποτελούν τις στενές επαφές του άτυχου μαθητή, που έφυγε πρόωρα από τη ζωή.

    Με μεγάλη αγωνία αναμένονται εντός της μέρας τα αποτελέσματα. Στην περίπτωση, που βρεθούν θετικά δείγματα, θα εξεταστούν ακόμη περισσότερα παιδιά.

    Η σημερινή μέρα θα κρίνει, εάν θα ληφθούν κι άλλα μέτρα. Το θέμα θα απασχολήσει σύσκεψη στην 3η ΥΠΕ. Υπενθυμίζεται ότι για τον θάνατο του 7χρονου διεξάγεται ήδη εισαγγελική έρευνα, προκειμένου να διερευνηθεί τυχόν ιατρική αμέλεια.

    Η έρευνα έχει ανατεθεί στο Αστυνομικό Τμήμα Τούμπας – Τριανδρίας και μένει να δούμε εάν τελέστηκε το αδίκημα της ανθρωποκτονίας από αμέλεια ή της έκθεσης, που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο από αμέλεια.

    Στην έγγραφη παραγγελία του ο εισαγγελέας ζήτησε να επισυναφθούν τα αποτελέσματα της ιατροδικαστικής εξέτασης, αλλά και το σύνολο των φακέλων από τα νοσοκομεία όπου νοσηλεύθηκε το παιδί, μαζί με τις καταθέσεις των γονιών του.

    ΕΟΔΥ: Το 6ο περιστατικό

    Επί της θητείας του τέως Υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη ακόμη, ο ΕΟΔΥ είχε καταρτίσει σχέδιο οδηγιών, για την ιχνηλάτηση των επαφών σε ανάλογες περιπτώσεις. Επιπλέον έδωσε συγκεκριμένες οδηγίες προς τους παιδιάτρους να είναι ευαισθητοποιημένοι, εάν δουν ότι κάποιο παιδί έχει λαρυγγίτιδα, φαρυγγίτιδα ή υψηλό πυρετό. Ήταν η περίοδος, που ο στρεπτόκοκκος “θέριζε” στη Βρετανία και πέθαναν πολλά παιδιά.

    Στη χώρα μας, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του ΕΟΔΥ, το 7χρονο αγόρι από την Ημαθία είναι το έκτο θύμα της διεισδυτικής στρεπτοκοκκικής νόσου για φέτος.

    Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο στρεπτόκοκκος της ομάδας Α είναι η συνηθέστερη αιτία βακτηριακής φαρυγγίτιδας στα παιδιά σχολικής ηλικίας. Η συχνότητα εμφάνισης της φαρυγγίτιδας, που προκαλεί συνήθως, κορυφώνεται κατά τους χειμερινούς μήνες και στις αρχές της άνοιξης.

    Ωστόσο, σε εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις, ο στρεπτόκοκκος Α μπορεί να προκαλέσει διεισδυτική στρεπτοκοκκική νόσο (iGAS), μία σοβαρή λοίμωξη, που μπορεί να αποδειχθεί απειλητική για τη ζωή.

    Το θέμα θα συζητηθεί εκτενώς την ερχόμενη Πέμπτη στη συνάντηση, που θα έχει ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Θεοκλής Ζαούτης, με την υπηρεσιακή Υπουργό Υγείας Αναστασία Κοτανίδου.

    Διαβάστε επίσης:

    Στρεπτόκκοκος: Ο ΕΟΔΥ ζητά να δηλώνονται στο εξής όλα τα περιστατικά – 6 θάνατοι στην Ελλάδα

    Εμβόλιο covid: Ξεκινά η πρώτη δίκη της BioNTech για φερόμενες παρενέργειες

    Αεροδιακομιδές: Το νέο σχέδιο δράσης και οι 6 βάσεις ετοιμότητας

    ──────────────────

    Εκλογές 2023



    ΣΧΟΛΙΑ