• HealthStories.gr

    Παιχνίδι σε εξωτερικούς χώρους – Ανεκτίμητη αξία για τα παιδιά

    • NewsRoom


    Η έξοδος και το παιχνίδι σε εξωτερικούς χώρους προσφέρουν κάτι περισσότερο από ένα διασκεδαστικό διάλειμμα για παιδιά και εφήβους.

    Είναι επένδυση για τη σωματική και ψυχική υγεία αλλά και για την ανάπτυξη των παιδιών.

    Παιχνίδι σε εξωτερικούς χώρους

    Τα παιδιά και οι έφηβοι που περνούν χρόνο παίζοντας έξω και απολαμβάνοντας τη φύση μπορεί να είναι:

    Σωματικά πιο υγιείς

    Τα παιδιά παίζουν πιο δυνατά σε εξωτερικούς χώρους παρά σε εσωτερικούς χώρους και χρειάζονται καθημερινές ευκαιρίες για να το κάνουν. Περισσότερος χρόνος σε εξωτερικούς χώρους συνδέεται με βελτιωμένη κινητική ανάπτυξη και χαμηλότερα ποσοστά παχυσαρκίας και κίνδυνο μυωπίας. Η ασφαλής λήψη λίγης ηλιακής ακτινοβολίας βοηθά επίσης να παράγουμε βιταμίνη D που χρειάζεται το σώμα μας για να παραμείνει υγιές και δυνατό.

    Καλύτεροι μαθητές

    Μπορεί να είναι καλύτεροι μαθητές γιατί το παιχνίδι σε εξωτερικούς χώρους προάγει την περιέργεια, τη δημιουργικότητα και την κριτική σκέψη. Μελέτες έχουν δείξει ότι τα παιδιά που περνούσαν περισσότερο χρόνο στην εξερεύνηση της φύσης είχαν βελτιωμένα μαθησιακά αποτελέσματα, σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρεία Παιδιατρικής.

    Έχουν καλύτερη συμπεριφορά

    Έρευνες έχουν δείξει επίσης, ότι όταν τα παιδιά περνούσαν χρόνο σε φυσικά περιβάλλοντα είχαν λιγότερο θυμό και επιθετικότητα. Ο έλεγχος των παρορμήσεων βελτιώνεται επίσης. Αυτό μπορεί να είναι ιδιαίτερα σημαντικό όταν αλλάζει η συνηθισμένη ρουτίνα των παιδιών.

    Ψυχικά πιο υγιή παιδιά

    Το άγχος και η κατάθλιψη είναι χαμηλότερα για όλους τους ανθρώπους που περνούν χρόνο στη φύση. Τα παιδιά παρουσιάζουν αυξημένη εστίαση και μειωμένα συμπτώματα της Διαταραχής Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας.

    Επωφεληθείτε από τη θεραπευτική δύναμη του παιχνιδιού στη φύση, κοντά στο σπίτι ή στη γειτονιά σας ή οπουδήποτε νιώθετε άνετα. Θυμηθείτε να ντύνεστε κατάλληλα για τον καιρό. Είναι επίσης καλή ιδέα να πλένετε τα χέρια σας ή να χρησιμοποιείτε απολυμαντικό χεριών κατά τη διάρκεια και μετά την έξοδό σας.

    Διαβάστε επίσης:

    7 καθημερινά σημάδια ότι μπορεί να έχετε έλλειψη σιδήρου

    Χάρης Δούκας: Τα 5 παράδοξα για τη Βασιλίσσης Όλγας

    Μπόνους σε γιατρούς και στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων που στηρίζουν το ΕΣΥ και το ΕΚΑΒ σε ακριτικές περιοχές



    ΣΧΟΛΙΑ