• HealthStories.gr

    Ο καύσωνας γερνά την επιδερμίδα και οι ρυτίδες εμφανίζονται πιο γρήγορα

    • NewsRoom
    Ο καύσωνας γερνά την επιδερμίδα και οι ρυτίδες εμφανίζονται πιο γρήγορα

    Πηγή: unsplash.com


    Οι υψηλές θερμοκρασίες γερνούν την επιδερμίδα πιο γρήγορα.

    Η διατάραξη του φράγματος υγρασίας του δέρματος μειώνει την ελαστικότητά του κι έτσι εμφανίζονται ή πολλαπλασιάζονται τα σημάδια γήρανσης.

    Η ζέστη μειώνει επίσης τα επίπεδα αντιοξειδωτικών και αυξάνει τις πρωτεΐνες που καταστρέφουν τις ίνες κολλαγόνου και ελαστίνης που βρίσκονται στο χόριο, προκαλώντας λεπτές γραμμές και χαλάρωση.

    Εκτός από την καλή ενυδάτωση του δέρματος, δεν υπάρχουν πολλά μέτρα που μπορούν να λειτουργήσουν προληπτικά. Υπάρχουν όμως αρκετές θεραπείες για μετά, όπως το botox, το υαλουρονικό οξύ, το λίφτινγκ με νήματα και το υγρό λίφτινγκ.

    Ακμή και υψηλές θερμοκρασίες

    Η ζέστη είναι επίσης αιτία αυξημένης παραγωγής ελαίων από το δέρμα, γεγονός ιδιαίτερα ενοχλητικό για όσους έχουν ήδη λιπαρό δέρμα, αφού η υπερπαραγωγή σμήγματος μπορεί να φράξει τους πόρους και να οδηγήσει σε ακμή και ροδόχρου ακμή, επισημαίνει ο Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος δρ Χρήστος Στάμου.

    Και σε αυτή την περίπτωση απαιτείται σχολαστικός καθαρισμός και κατά περίπτωση εφαρμογή θεραπειών από δερματολόγο, όπως χημικά πήλινγκ και φωτοθεραπεία, η οποία ανανεώνει τα κύτταρα και βοηθά στη θεραπεία τους χωρίς ερεθισμούς.

    Ξηρός αέρας και ζέστη

    Ο ξηρός αέρας που συνοδεύει αρκετές φορές τις υψηλές θερμοκρασίες μπορεί να προκαλέσει αύξηση στα νεκρά κύτταρα του δέρματος.

    Καθώς αυτά συσσωρεύονται στην επιφάνεια, τα θυλάκια στους πόρους φράζουν και εάν μολυνθούν σχηματίζονται σπυράκια, τα οποία προκαλούν κνησμό.

    Η μείωση του κινδύνου θυλακίτιδας έγκειται στην απομάκρυνση των νεκρών κυττάρων από το δέρμα με συχνά ντους, στην αποφυγή στενών ρούχων (π.χ. σορτς ποδηλασίας) και στην αποφυγή των υδρομασάζ, τα οποία προκαλούν έναν ειδικό τύπο θυλακίτιδας.

    Ιδρώτας

    Όταν η θερμοκρασία του περιβάλλοντος ανεβαίνει, το ανθρώπινο σώμα ρυθμίζει τη θερμοκρασία του ιδρώνοντας και εξατμίζοντας την υγρασία του δέρματος στην ατμόσφαιρα.

    Διαβάστε τη συνέχεια στο healthstories.gr

    Διαβάστε ακόμη:

    Οι τροφές που προστατεύουν το δέρμα όπως τα αντηλιακά – Ποιες είναι

    Κυτταρίτιδα: Λύσεις της τελευταίας στιγμής πριν τις διακοπές

    Πώς να μειώσετε την πρόσληψη θερμίδων χωρίς να πεινάτε

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ