• HealthStories.gr

    Ο άτυπος διοικητής του ΕΟΠΥΥ, ο αγχωμένος Πλεύρης και το χάπι της MSD που πάει πίσω τα εμβόλια

    • NewsRoom
    Ο Δέμος και ο Άδωνις και το μπάχαλο με τα μονοκλωνικά


    Τομές στη διαχείριση των πόρων του ΕΟΠΥΥ επιχειρεί ο Υπουργός Υγείας με τις ευλογίες Μητσοτάκη, προκαλώντας αντιδράσεις την αγορά υγείας, ενώ ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ βρίσκεται ακόμη σε σοκ.

    Εναγκαλισμοί Πλεύρη – Μητσοτάκη

    Πολύωρες ήταν οι χθεσινές συζητήσεις ανάμεσα στον πρωθυπουργό και στον Υπουργό Υγείας, κύριο Θάνο Πλεύρη, για θέματα που αφορούσαν από επενδύσεις… αποεπενδύσεις, ποιοτικούς δείκτες, θεσμικές ρυθμίσεις αλλά ακόμη και τον ρόλο, που παίζει ή θα έπρεπε να παίζει στον ΕΟΠΠΥ, η υπάρχουσα διοικητική ομάδα.

    Ο κ. Θάνος Πλεύρης διαπιστώνει, χωρίς φυσικά να το αναφέρει, την ολιγωρία της προηγούμενης διοίκησης του Υπουργείου Υγείας, όσον αφορά στα κρίσιμα θέματα που έχριζαν συστηματικής εποπτείας στον Οργανισμό. Χθες Πέμπτη, 4 Νοεμβρίου, ο κ. Πλεύρης παρουσίασε στο Υπουργικό Συμβούλιο πολύ συγκεκριμένες και ποσοτικοποιημένες θεσμικές αλλαγές, οι οποίες θα πρέπει να γίνουν, ώστε ο ΕΟΠΥΥ να αντέξει τα επόμενα χρόνια.

    Κάποιες πηγές μας ανέφεραν ότι δεν είναι καθόλου αμελητέα η συμβολή του πρώην προέδρου του ΕΟΠΥΥ κ. Κοντού στη διαμόρφωση των προτάσεων του Υπουργείου Υγείας, τον αποκάλεσαν, δε, άτυπο διοικητή. Βεβαίως δεν μπορούμε να γνωρίζουμε την αντίδραση της διοικήτριας του οργανισμού κας Θεανώς Καρποδίνη, η οποία φαίνεται το προηγούμενο διάστημα να μην είχε ασχοληθεί και ιδιαίτερα με αυτά τα ζητήματα, καθώς δεν την είχε κατευθύνει προς μία τέτοια στρατηγική ο προηγούμενος Υπουργός.

    Γνωρίζουμε, δε, ότι η κα Καρποδίνη, προερχόμενη από το περιβάλλον του πρωθυπουργού, σε έναν μεγάλο βαθμό παρέμενε στο απυρόβλητο. Το αν θα εξακολουθήσει να βρίσκεται σε μια τέτοια ευνοϊκή θέση, μένει να το δούμε. Εξάλλου έχουν γραφτεί πολλά σχετικά με το αν έχει τα προσόντα να διατηρεί αυτή τη θέση.

    Σε αναμμένα κάρβουνα οι φαρμακευτικές

    Συνεχίζοντας το προηγούμενο θέμα, που αφορά στις αλλαγές στον ΕΟΠΥΥ, πάροχοι υγείας και φαρμακευτικές διατηρούν σημαντικές επιφυλάξεις για τους μεγάλους κοφτές, που αναμένεται να βάλει ο Οργανισμός στη συνταγογράφηση ιατρικών πράξεων και κυρίως φαρμακευτικών σκευασμάτων.

    Όπως σημειώθηκε επίσημα, βιταμίνες και κάποια άλλα φαρμακευτικά σκευάσματα χαμηλότερης αξίας αναμένεται να βγουν από τη λίστα της συνταγογράφησης, δηλαδή δεν θα αποζημιώνονται. Αυτό σημαίνει ότι οι πολίτες θα πρέπει να πληρώνουν από την τσέπη τους το κόστος αυτών των σκευασμάτων.

    Μια ελληνική φαρμακοβιομηχανία και μία ιταλικών συμφερόντων πολυεθνική φαίνεται να βλέπουν τις πωλήσεις τους να κατρακυλούν.

    Μαθαίνουμε ότι ο πρωθυπουργός το ακούει ως πρόταση, αλλά δεν είμαστε σίγουροι ότι θα δώσει την έγκρισή του σε μια τέτοια δύσκολη περίοδο, ώστε αυτή η πρόταση να γίνει και νόμος.

    Οι επενδύσεις τους φέρνουν πιο κοντά

    Η χθεσινή μέρα δείχνει, έστω τυπικά, να έφερε ακόμη πιο κοντά τον Υπουργό Υγείας και τον πρωθυπουργό. Πέρα από τα ζητήματα, που αφορούν καθαρά στον τομέα της υγείας, το event που οργάνωσε η μεγαλύτερη φαρμακοβιομηχανία της χώρας, η εταιρεία Boehringer, αποτέλεσε επίσης κοινό πεδίο socializing για τους δύο άντρες.

    Οι δυο τους βρέθηκαν στις εγκαταστάσεις της εταιρείας, για τα επίσημα εγκαίνια μεγάλης επένδυσης. Να επισημάνουμε ότι η συγκεκριμένη εταιρεία αποτελεί σημείο αναφοράς για την εγχώρια επιχειρηματικότητα και όχι μόνο για τον κλάδο της υγείας, διότι, όπως σημειώθηκε στην εκδήλωση, οι εξαγωγές της αναμένεται να ανέλθουν σε 1,4 δισεκατομμύρια ευρώ, ένα τεράστιο ποσοστό στο σύνολο των εξαγωγών προϊόντων μεταποίησης της χώρας, τα επόμενα 4-5 χρόνια.

    Φυσικά τόσο κύριος Μητσοτάκης όσο και ο κύριος Πλεύρης απόλαυσαν χθες ένα ενθουσιώδες κλίμα επιχειρηματικής δραστηριότητας, το οποίο, όμως, έχει ξεκινήσει αρκετό καιρό πριν και, μάλιστα, εντάθηκε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Βέβαια η τότε κυβέρνηση της χώρας έως και να αδιαφορούσε για τις επενδύσεις, που έκανε η συγκεκριμένη φαρμακοβιομηχανία, άλλο αν σε μια αναποτελεσματική τελικά δέσμευση – σιέστα το 2016, έδινε τις ευλογίες της για την προσέλκυση επενδύσεων στον κλάδο της φαρμακοβιομηχανίας.

    Ο Ζαούτης ψάχνει μαλλί για να (ξανα)τραβήξει

    Θα ήταν έως και παράλογο να αναμένουμε άμεσα αλλαγές στον ΕΟΔΥ από τον νέο πρόεδρο. Όμως έστω μια πινελιά στην ημερήσια επιδημιολογική έκθεση θα μπορούσε να την προσθέσει. Τουλάχιστον να αλλάξει το… layout!

    Ακόμη δεν έχουμε δει κάτι και βέβαια δεν θα θέλαμε σε αυτή τη φάση να δούμε μόνο εικαστικές παρεμβάσεις, αλλά ουσιαστικές.

    Μαθαίνουμε ότι ο κ. Ζαούτης παλεύει να βάλει τάξη, αλλά προς το παρόν ακόμη μαθαίνει τι είναι ο Οργανισμός, στον οποίο προεδρεύει. Και φυσικά δεν έχει να διαχειριστεί μόνο τον κορωνοϊό.

    Όμως μάλλον βρίσκει μπροστά του μια παλιά κατάσταση που δύσκολα μπορεί να αλλάξει. Μαθημένος διαφορετικά, θα έχει φρίξει με αυτά που αντιμετωπίζει σε μια γραφειοκρατική μηχανή, που λειτουργεί με ρυθμούς εντελώς απαρχαιωμένους.



    ΣΧΟΛΙΑ