• HealthStories.gr

    Mix and match εμβόλια: 1η δόση με AstraZeneca και 2η δόση με Pfizer/BioNTech – Αποτελέσματα και ανεπιθύμητες ενέργειες

    covid_εμβολιο_Pfizer_Moderna


    Τα αποτελέσματα νέας έρευνας για τον mix and match εμβολιασμό με 1η δόση με το εμβόλιο της AstraZeneca και η 2η δόση με το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech δημοσιεύονται στο επιστημονικό περιοδικό The Lancet.

    Μέχρι σήμερα δεν υπήρχαν διαθέσιμα δεδομένα για τον ετερόλογο εμβολιασμό έναντι του SARS-CoV-2 σε ανθρώπους.

    Τώρα οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Γιάννης Ντάνασης, Πάνος Μαλανδράκης και Θάνος Δημόπουλος – Πρύτανης ΕΚΠΑ, συνοψίζουν τα αποτελέσματα της πρόσφατα δημοσιευμένης κλινικής μελέτης CombiVacS στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό The Lancet.

    Στην κλινική μελέτη φάσης 2 συμμετείχαν ενήλικες 18 έως 60 ετών, χωρίς ιστορικό λοίμωξης COVID-19, οι οποίοι είχαν λάβει μία δόση του εμβολίου ChAdOx1-S της AstraZeneca/Oxford University 8 εώς 12 εβδομάδες πριν την ένταξή τους στη μελέτη.

    Οι συμμετέχοντες τυχαιοποιήθηκαν με αναλογία 2 προς 1 να λάβουν είτε 2η δόση του εμβολίου BNT162b2 είτε να συνεχίσουν την παρακολούθηση. Το πρωτεύον καταληκτικό σημείο ήταν η ανοσογονικότητα 14 ημέρες μετά τον 2ο εμβολιασμό, ενώ το καταληκτικό σημείο σχετικά με την ασφάλεια αφορούσε τις τοπικές και συστηματικές αντιδράσεις 7 ημέρες μετά τον εμβολιασμό.

    Η έρευνα για τον mix and match εμβολιασμό

    Μεταξύ των συμμετεχόντων που έλαβαν αναμνηστική δόση με το BNT162b2, ο μέσος γεωμετρικός τίτλος των RBD αντισωμάτων αυξήθηκε από το 71,46 BAU/mL κατά την ένταξη στη μελέτη στο 7756,68 BAU/mL την 14η ημέρα μετά το εμβόλιο.

    Τα αντισώματα IgG έναντι της τριμερούς πρωτεϊνικής ακίδας αυξήθηκαν από 98,4 BAU/mL στο 3684,87 BAU/mL.

    Η παρατηρούμενη αύξηση σε όλες τις υποκατηγορίες αντισωμάτων έναντι του SARS-CoV-2 που αναλύθηκαν ήταν μεγαλύτερη από τις αντίστοιχες τιμές αντισωμάτων στους συμμετέχοντες που δεν έλαβαν αναμνηστική δόση εμβολίου.

    Ανεπιθύμητες ενέργειες του mix and match 

    Διαβάστε περισσότερα στο healthstories.gr



    ΣΧΟΛΙΑ