• HealthStories.gr

    Τι να τρώω στον καύσωνα; 10 τροφές που θα σας κρατήσουν δροσερούς

    Πηγή: healthstories.gr


    Υπάρχουν κάποιες τροφές που βοηθούν το σώμα στη διάρκεια του καύσωνα και δεν ανεβάζουν τη θερμοκρασία του σώματος.

    Η προσθήκη μιας ποικιλίας φρούτων και λαχανικών στο πρόγραμμα των γευμάτων σας μπορεί να κάνει θαύματα και να αισθάνεστε λιγότερο τον ακτίκτυπο της ζέστης. Εδώ είναι οι καλύτερες τροφές για να προσθέσετε στη λίστα αγορών σας και να προετοιμαστείτε για τον καύσωνα.

    Οι καλύτερες τροφές για να καταναλώνετε στη διάρκεια ενός καύσωνα

    1. Ντομάτες

    Οι ντομάτες έχουν υψηλή περιεκτικότητα στο αντιοξειδωτικό λυκοπένιο, γνωστό ως ισχυρό παράγοντα πρόληψης του καρκίνου. Οι κόκκινες ντομάτες είναι σε ποσοστό 94% νερό ενώ η πράσινη ποικιλία είναι περίπου 93%.

    2. Πράσινες σαλάτες

    Τα σκούρα φυλλώδη πράσινα αποτελούνται από 80 – 95% νερό, και είναι εύκολα στην πέψη. Αυτό σημαίνει ότι περνούν γρήγορα από το πεπτικό σύστημα, δίνοντας μια αίσθηση δροσιάς στο σώμα.

    3. Πεπόνι

    Το δροσερό πεπόνι σβήνει ακόμα και την πιο έντονη δίψα. Το πεπόνι είναι χαμηλό σε θερμίδες και υψηλή περιεκτικότητα σε νερό (95%), καθιστώντας το μια εξαιρετικά δροσιστική προσθήκη στο καθημερινό μενού.

    4. Πικάντικες πιπεριές

    Πιθανώς το τελευταίο πράγμα που σας αρέσει στον καύσωνα είναι οι καυτερές τροφές, αλλά το κάρυ και το τσίλι διεγείρουν τους υποδοχείς θερμότητας στο στόμα, ενισχύοντας την κυκλοφορία και προκαλώντας ιδρώτα, κάτι που δροσίζει το σώμα.

    5. Σέλινο

    Αυτό το λαχανικό είναι σε ποσοστό 95% νερό. Επιπλέον, ένα φλιτζάνι ψιλοκομμένο σέλινο έχει μόνο 16 θερμίδες!

    6. Μπρόκολο

    Το λατρεύετε ή το μισείτε, το μπρόκολο είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες που βοηθούν την πέψη, διατηρεί σε χαμηλά επίπεδα το σάκχαρο στο αίμα και αποτρέπει τη δυσκοιλιότητα. Αυτό το λαχανικό φαίνεται πυκνό, αλλά στην πραγματικότητα είναι κατά 91% νερό.

    7. Σούπα

    Η σούπα μας θυμίζει αυτόματα μια κρύα, χειμωνιάτικη μέρα. Ωστόσο, οι συνταγές με υψηλή περιεκτικότητα σε υγρά βοηθούν στην επίτευξη των επιπέδων ενυδάτωσης και η επιλογή μιας πιο ελαφριάς σούπας λαχανικών και όχι μιας βαριάς σούπας με κρέας, μετατρέπει τη χειμωνιάτικη επιλογή φαγητού σε μια πιο κατάλληλη εποχιακή επιλογή.

    8. Μούρα

    Οι φράουλες, τα βατόμουρα, τα σμέουρα και τα γκράνμπερι παράγουν μια ψυχρή ενέργεια στο σώμα, σύμφωνα με την παραδοσιακή κινεζική ιατρική.

    9. Γάλα καρύδας και νερό καρύδας

    Το γάλα καρύδας και το νερό περιέχουν σημαντικά θρεπτικά συστατικά που βοηθούν στην ενυδάτωση, πράγμα που σημαίνει ότι και τα δύο δεν είναι μόνο νόστιμα αλλά και γεμάτα οφέλη για την υγεία.

    10. Αγγούρια

    Τα αγγούρια είναι ένα εξαιρετικό λαχανικό για τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού, καθώς περιέχουν πολύ νερό για να σας βοηθήσουν να δροσιστείτε. Στην πραγματικότητα, τα αγγούρια είναι κατά 95% νερό.

    Δείτε εδώ τις οδηγίες του υπουργείου Υγείας για την προστασία από τον καύσωνα

    Διαβάστε επίσης:

    Πώς θα προστατέψουμε την υγεία μας εν μέσω καύσωνα

    Καύσωνας: Σε ετοιμότητα ο μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας

    Καύσωνας: Ο δεκάλογος για τα μέτρα προστασίας



    ΣΧΟΛΙΑ