• HealthStories.gr

    Ιός δυτικού Νείλου: 25 τα κρούσματα στη χώρα μας – 19 ασθενείς με σοβαρές επιπλοκές

    • NewsRoom
    Ιός δυτικού Νείλου: 25 τα κρούσματα στη χώρα μας – 19 ασθενείς με σοβαρές επιπλοκές

    Πηγή: healthstories.gr


    Στα 25 έφτασαν τα κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του δυτικού Νείλου στη χώρα μας, μετά την καταγραφή άλλων 12 νέων περιστατικών, την τελευταία εβδομάδα.

    Σύμφωνα με την εβδομαδιαία έκθεση του ΕΟΔΥ, από την αρχή της περιόδου 2022, μέχρι τις 02/08/2022 (ώρα 11.00πμ), διαγνώστηκαν και διερευνήθηκαν 25 εγχώρια κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα, εκ των οποίων τα 19 παρουσίασαν εκδηλώσεις από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (ΚΝΣ, εγκεφαλίτιδα ή/και μηνιγγίτιδα ή/και οξεία χαλαρή παράλυση) και 6 είχαν ήπιες εκδηλώσεις (π.χ. εμπύρετο νόσημα)/ δεν είχε εκδηλώσεις από το ΚΝΣ.

    Δεν έχει καταγραφεί κανένας θάνατος ασθενούς με λοίμωξη από τον ιό, αναφέρει ο ΕΟΔΥ.

    Η διάμεση ηλικία των ασθενών με εκδηλώσεις από το ΚΝΣ είναι τα 73 έτη (εύρος: 38 – 85 ετών).

    Την προηγούμενη εβδομάδα είχαν ανακοινωθεί 13 κρούσματα του ιού του δυτικού Νείλου.

    Οι περιοχές με τα περισσότερα κρούσματα ιού του δυτικού Νείλου

    Την περίοδο 2022, μέχρι τις 02/08/2022, έχουν καταγραφεί κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα, σε οικισμούς στη Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης και στις Περιφερειακές Ενότητες Λάρισας, Ημαθίας, Κιλκίς και Χαλκιδικής. Θεωρείται πιθανή και αναμενόμενη η διάγνωση περαιτέρω κρουσμάτων το ερχόμενο διάστημα (και ενόψει της ευαισθητοποίησης των επαγγελματιώ υγείας).

    Στην Ευρωπαϊκή Ένωση και σε χώρες γειτονικές αυτής, κατά την περίοδο 2022, έως τις 27/07/2022, έχουν καταγραφεί -εκτός από τη χώρα μας- κρούσματα λοίμωξης από τον ιό ΔΝ σε: Ιταλία, Σλοβακία και Σερβία (πηγή: ECDC, Weekly updates: 2022 West Nile virus transmission season).

    Η επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου, η έγκαιρη εφαρμογή κατάλληλων ολοκληρωμένων προγραμμάτων καταπολέμησης κουνουπιών και η λήψη μέτρων ατομικής προστασίας από τα κουνούπια αποτελούν τα πλέον ενδεδειγμένα μέτρα για τον έλεγχο της νόσου.

    Στο πλαίσιο αυτό, κρίνεται αναγκαία αφενός η εγρήγορση των επαγγελματιών υγείας και αφετέρου η συνεχιζόμενη εγρήγορση των τοπικών και εθνικών αρχών.

    Ιδιαίτερη προσοχή στη λήψη μέτρων χρειάζεται σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας και άτομα με χρόνια υποκείμενα νοσήματα, που κινδυνεύουν περισσότερο να προσβληθούν πιο σοβαρά από τη λοίμωξη.

    Διαβάστε επίσης:

    Φαρμακείο διακοπών: Θωρακιστείτε απέναντι στην COVID-19, τις μωβ μέδουσες και τα κουνούπια

    Το πιο «ύπουλο» κύμα της επιδημίας αυξάνει τους θανάτους και «σπέρνει» ανησυχία για το επόμενο διάστημα



    ΣΧΟΛΙΑ