• HealthStories.gr

    Οι τσιμπημένες τιμές και η πρώτη νόσος, που θα αντιμετωπίσουν τα νέα χάπια για τον κορoνοϊό

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Οι τσιμπημένες τιμές και η πρώτη νόσος, που θα αντιμετωπίσουν τα νέα χάπια για τον κορoνοϊό

    Αντιικό χάπι της Merck


    Μέσα στον Νοέμβριο εκτιμάται ότι θα λάβει το πράσινο φως από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) το νέο «χρυσό» χάπι για τον κορoνοϊό, αυτό της αμερικανικής φαρμακοβιομηχανίας Merck (MSD στην Ελλάδα).

    Παράλληλα «τρέχουν» και οι διαδικασίες για το έτερο νέο χάπι της εταιρείας Pfizer. Ωστόσο η πρώτη νόσος, που καλούνται να αντιμετωπίσουν τα δύο νέα φάρμακα, αφορά στην ευρωπαϊκή γραφειοκρατία.

    Οι Βρυξέλλες, παρά την «τσιμπημένη» τιμή, που ακούγεται ότι θα έχει το φάρμακο της Merck, καλούνται να συμφωνήσουν άμεσα με την αμερικανική εταιρεία, για να μην μείνει πίσω ξανά η ΕΕ. Πιθανά η τιμή να «κλείσει» στα 500 ευρώ ανά θεραπεία.

    Ελπίδες από το χάπι για τον κορωνοϊό

    Η κυκλοφορία του φαρμάκου της Merck για την COVID-19 αναμένεται να συμβάλει αποτελεσματικά στην προσπάθεια αναχαίτισης της πανδημίας. Παρά το γεγονός ότι οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι η τιμή του θα είναι αρκετά «τσιμπημένη», η επιστημονική κοινότητα θεωρεί ότι η κυκλοφορία του μπορεί να αλλάξει άρδην τα αρνητικά δεδομένα, που δημιουργεί στα συστήματα υγείας ο… καλπασμός και η επιμονή του κορωνοϊού.

    Για να συμβεί αυτό, όμως, θα πρέπει η ευρωπαϊκή γραφειοκρατία να μην επαναλάβει τα λάθη του παρελθόντος, που οδήγησαν σε σοβαρές καθυστερήσεις, σε ό,τι αφορά στην προμήθεια των κρατών – μελών της ΕΕ σε εμβόλια, αλλά και σε μονοκλωνικά αντισώματα.

    Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες μας, οι επιστήμονες αναμένουν από τον ΕΜΑ να δώσει μέσα στον Νοέμβριο το πράσινο φως για την κυκλοφορία του χαπιού. Από εκεί και πέρα αναμένεται να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με την εταιρεία, για την προμήθεια του φαρμάκου, τις τιμές και τις ημερομηνίες παράδοσης στις εθνικές αρχές.

    Η «κούρσα» για τις τιμές

    Εκεί, ακριβώς, εντοπίζεται η αγωνία των επιστημόνων, οι οποίοι δεν θέλουν να δουν την Κομισιόν να επαναλαμβάνει τις ατέρμονες συζητήσεις – διαπραγματεύσεις, που έκανε με την Pfizer, για την προμήθεια του εμβολίου.

    Ο καθηγητής Φαρμακολογίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλώντας στο mononews, δεν έκρυψε την ανησυχία του για το ενδεχόμενο αυτό.

    «Ελπίζω να μην καθυστερήσουν και να κινηθούν ταχύτερα σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν στις διαπραγματεύσεις, που έκαναν για τα εμβόλια και για τα μονοκλωνικά αντισώματα», σημείωσε χαρακτηριστικά.

    Σύμφωνα με όσα επεσήμανε ο κ. Μανωλόπουλος, οι αμερικανικές αρχές έχουν προβεί στην αγορά 1,7 εκατομμυρίων δόσεων, σε μια τιμή που φθάνει τα 700 δολάρια ανά θεραπεία. Πρόκειται για μια τιμή «πάρα πολύ ακριβή». Ωστόσο, όπως εξηγεί ο ίδιος, είναι στρατηγική επιλογή των ΗΠΑ να μην διαπραγματεύονται με τις φαρμακευτικές εταιρείες τις τιμές των φαρμάκων, προκειμένου οι τελευταίες να κρατούν τις έδρες τους, αλλά και τις παραγωγικές τους μονάδες σε αμερικανικό έδαφος.

    Πόσα θα πληρώνουν τα κράτη για το ελπιδοφόρο χάπι

    Η εκτίμηση του καθηγητή Φαρμακολογίας είναι ότι στην ευρωπαϊκή ήπειρο η τιμή της θεραπείας (περιλαμβάνει 4 χάπια δυο φορές την ημέρα, για 5 ημέρες) θα κινηθεί περίπου στα 500 ευρώ. Και αυτή τιμή θεωρείται ιδιαίτερα «τσουχτερή». Όμως η πίεση, που προκαλεί το τέταρτο κύμα της πανδημίας στα εθνικά συστήματα, δεν επιτρέπει σοβαρές καθυστερήσεις και αναβολές.

    Αυτές οι καθυστερήσεις, με τις οποίες κινούνται οι γραφειοκράτες των Βρυξελλών, έχουν δημιουργήσει ένα μεγάλο χάσμα σε ό,τι αφορά στην κυκλοφορία των μονοκλονικών αντισωμάτων στις ΗΠΑ και στην ΕΕ.

    «Αυτή τη στιγμή οι Αμερικανοί έχουν ένα σημαντικό πλεόνασμα μονοκλονικών αντισωμάτων και στην Ευρώπη αυτά κυκλοφορούν με το σταγονόμετρο», υπογράμμισε ο καθηγητής Φαρμακολογίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο.

    Την άποψή του για την υψηλή τιμή του φαρμάκου της Merck εξέφρασε και ο αναπληρωτής καθηγητής Βιοχημείας στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας, επικεφαλής στο Εργαστήριο Μοριακής Βιολογίας και Ανοσολογίας, Κωνσταντίνος Πουλάς.

    «Σύμφωνα με τις εταιρείες, το νέο φάρμακο είναι για όλους τους ασθενείς με COVID-19. Ωστόσο η κύρια ανησυχία είναι το κόστος.

    Δεδομένου ότι οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για κόστος άνω των 1.000 ευρώ – και, μάλιστα, για φάρμακα που έχουν δραστικές ουσίες χωρίς κάποια ιδιαίτερη καινοτομία – η δυνατότητα ευρείας χρήσης ανατρέπεται.

    Είναι πραγματικά αξιοπερίεργο, που δεν παρεμβαίνουν οι κυβερνήσεις και οι ρυθμιστικές αρχές, για να απαιτήσουν τον εξορθολογισμό στην τιμή», σχολίασε στο Mononews ο κ. Πουλάς.

    Ένα βήμα πιο μπροστά

    Η φαρμακοβιομηχανία Μerck βρίσκεται τουλάχιστον ένα βήμα μπροστά από όλες τις άλλες φαρμακευτικές, σε ό,τι αφορά στις κλινικές μελέτες και δοκιμές του φαρμάκου, τις διαδικασίες αδειοδότησης και τον σχεδιασμό της για την παραγωγή του σκευάσματος.

    Η εταιρεία Pfizer, που πρωταγωνιστεί – λόγω του εμβολίου – στον αγώνα κατά του κορωνοϊού, βρίσκεται αρκετά πίσω από την έτερη αμερικανική εταιρεία στο φάρμακο, καθώς, αν και έχει ολοκληρώσει τις κλινικές μελέτες, δεν έχει υποβάλει ακόμη φάκελο προς έγκριση στις αρμόδιες αρχές.

    Το molnupiravir φαίνεται πιθανό να κερδίσει σύντομα την Άδεια Χρήσης Έκτακτης Ανάγκης των ΗΠΑ (EUA). Εάν το κάνει, η Merck πρόκειται να κερδίσει 7 δισεκατομμύρια δολάρια από το αντιικό φάρμακο, μέσα στους επόμενους μήνες. Ο αναλυτής της Bernstein, Ronny Gal, πιστεύει ότι το molnupiravir θα μπορούσε να αποφέρει περίπου 3 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως από το 2023.

    Διαβάστε επίσης

    Βρετανία: Ενέκρινε το αντιικό χάπι της Merck για τη θεραπεία κατά της covid-19



    ΣΧΟΛΙΑ