• ΥΓΕΙΑ

    Pfizer: Ελπίδα δίνει το χάπι κατά της Covid-19 με αποτελεσματικότητα 89%

    • NewsRoom
    Albert Bourla, CEO Pfizer

    Albert Bourla, CEO Pfizer


    Το χάπι της Pfizer μειώνει τις νοσηλείες και τους θανάτους από Covid-19 σε ασθενείς υψηλού κινδύνου κατά 89%.

    Ιδιαίτερα ενθαρρυντικά είναι τα πρώτα ευρήματα από την κλινική μελέτη για την αποτελεσματικότητα του χαπιού της Pfizer κατά του κορονοϊού.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το πρωί της Παρασκευής η εταιρεία, η αποτελεσματικότητα του χαπιού για τον κορονοϊό φτάνει στο 89%.

    Όπως γράφουν οι New York Times, το ποσοστό αυτό σημαίνει ότι όποιος λάβει την αγωγή τις τρεις πρώτες μέρες από την έναρξη των συμπτωμάτων, θα έχει 89% λιγότερες πιθανότητες να νοσηλευτεί ή να χάσει τη ζωή του από τη λοίμωξη Covid-19.

    Η αμερικανική φαρμακευτική εταιρεία ανακοίνωσε ότι το ανεξάρτητο συμβούλιο εμπειρογνωμόνων των ΗΠΑ, ζήτησε από την εταιρεία να λήξει άμεσα τη μελέτη και να προχωρήσει σε αίτηση για αδειοδότηση του φαρμάκου, καθώς είναι ξεκάθαρα τα οφέλη που παρέχει.

    Η Pfizer θα καταθέσει το συντομότερο δυνατό αίτηση για άδεια κυκλοφορίας στην Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ και ακολούθως στις ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές (ΕΜΑ).

    «Τα αποτελέσματα είναι πραγματικά πέρα από τα πιο τρελά μας όνειρα», δήλωσε η Αναλέσα Αντερσον, στέλεχος της Pfizer και υπεύθυνη της ανάπτυξης του φαρμάκου.

    «Τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι το αντι-ιικό μας χάπι, αν εγκριθεί από τις ρυθμιστικές αρχές, έχει τη δυνατότητα να σώσει ζωές, καθώς μειώνει τη σοβαρότητα της λοίμωξης Covid-19 και περιορίζει τις 9 στις 10 νοσηλείες», δήλωσε ο CEO της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά, σε σχετική ανακοίνωση.

    Παράλληλα, τονίζει ότι η «σήμερα είναι μια ημέρα περηφάνιας για την Pfizer», καθώς δείχνει «τη δύναμη της επιστήμης αλλά και της ικανότητας των επιστημόνων να αναπτύσσουν ταχύτατα ένα αγαθό που θα ωφελήσει το σύνολο της ανθρωπότητας».

    Το φάρμακο θα μπορούσε να είναι διαθέσιμο τους επόμενους μήνες, αν και τον πρώτο καιρό οι προμήθειες θα είναι περιορισμένες, λόγω του μεγάλου όγκου παραγωγής.

    Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για το δεύτερο αντι-ιικό χάπι που φαίνεται να είναι ασφαλές και να μειώνει σημαντικά τους κινδύνους της λοίμωξης Covid-19, μετά το φάρμακο της Merck, το οποίο έχει αποτελεσματικότητα 51% και έλαβε χθες έγκριση από τις ρυθμιστικές αρχές της Βρετανίας.

    Σύμφωνα με τις κλινικές έρευνες, το χάπι της Merck μειώνει κατά 50% τον κίνδυνο νοσηλείας, προστατεύοντας κυρίως τις ευάλωτες ομάδες.

    Διαβάστε επίσης:

    Γεωργιάδης για ανεμβολίαστους: Αγορές με click-away για όσους δεν θέλουν rapid test

    Ανακαλύφθηκε γονίδιο που διπλασιάζει τον κίνδυνο θανάτου από Covid-19



    ΣΧΟΛΙΑ