• HealthStories.gr

    Οι πολλές αγάπες, ο πυρετός το «Τεταρτόβραδο» και οι ασυμφωνίες για τα εμβόλια

    • NewsRoom
    healthsecrets


    Έδωσαν (ή όχι) το παρών οι διοικητές στο κάλεσμα Γεωργιάδη, οι πολλές αγάπες με την Αγαπηδάκη και οι εμβολιαστικές… μάχες, για τις οποίες ετοιμάζεται ο ΠΦΣ.

    Με το καλημέρα αιχμές για τους διοικητές

    Σημειώνοντας παρουσίες, δύο συνεργάτιδες του Υπουργού Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, κατέγραφαν παρουσίες – και φυσικά και τις απουσίες – των διοικητών νοσοκομείων και των ΥΠΕ, στην είσοδο της αίθουσας διαλέξεων της Εθνικής Πινακοθήκης προχθές Τετάρτη. Ο Υπουργός είχε καλέσει όλους τους επικεφαλής των νοσοκομείων του ΕΣΥ για ενημέρωση αλλά και προειδοποιήσεις.

    Όπως μάθαμε, οι περισσότεροι απ’ αυτούς μετά από την 6ωρη ημερίδα εξήλθαν σχετικά παγωμένοι, απορημένοι και προβληματισμένοι. Υπενθυμίζεται ότι έχει ξεκινήσει η διαδικασία για τον διαγωνισμό μέσω ΑΣΕΠ, από τον οποίο θα επιλεγούν οι νέοι διοικητές, με βάση το νέο νόμο του Υπουργείου Εσωτερικών.

    Θα πρέπει να αναφέρουμε ότι οι παριστάμενοι “βάρεσαν προσοχή”, μόλις μπήκε στην αίθουσα ο Υπουργός Υγείας, επιδεικνύοντας έως και… θρησκευτικό σεβασμό στο πρόσωπό του!

    Εκείνος ήταν ξεκάθαρος ότι δεν θα ανεχτεί και πολλά και ότι θα τους ελέγχει μήνα – μήνα. Κι εδώ φαίνεται να ζωγραφίστηκε και η απορία στα πρόσωπα των περισσότερων: Πώς θα μπορέσουν να επιδείξουν σημαντικό έργο μέσα στο επόμενο 4μηνο – 5μηνο, που τους απομένει, όταν αυτό δεν το κατάφεραν στα τέσσερα χρόνια, που είχαν προηγηθεί;

    Κι εδώ που τα λέμε, είναι τα πάντα μόνο δική τους ευθύνη; Το γεγονός ότι έχουν στα χέρια τους ήδη τους προϋπολογισμούς για το 2024, δε σημαίνει πως όλα τα προβλήματα και δη τα ζητήματα της μείωσης των ληξιπρόθεσμων, λύνονται. Είναι πολλά τα αγκάθια ακόμη στο ΕΣΥ…

    Μάθαμε ακόμη ότι από τη λίστα, στην οποία ήταν καταγεγραμμένο το σύνολο εκείνων που θα έπρεπε να παραστούν,  πολλά ονόματα δεν είχαν «σβηστεί», δηλαδή δεν ήταν παρόντες και παρούσες κάποιοι/ες επικεφαλής.  Αναφερόμαστε στους αδικαιολόγητους, καθώς υπήρξαν κι εκείνοι που είχαν εγκαίρως ενημερώσει ότι θα απείχαν. Ο λόγος της απουσίας, ωστόσο, άγνωστος.

    Υ. Γ. Το Υπουργείο ήταν γαλαντόμο. Μερίμνησε και για καφέ και για γεύμα!

    Πολλές αγάπες

    Στην ίδια ημερίδα παρέστη και η αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, αλλά και οι Υφυπουργοί Μάριος Θεμιστοκλέους και Δημήτρης Βαρτζόπουλος.

    Ο Υπουργός μίλησε πάλι με εξαιρετικά λόγια γι’ αυτούς και ειδικά για την αναπληρώτρια, κάτι που κάνει αρκετά συχνά. Να πούμε πως οι φιλοφρονήσεις μεταξύ των δύο είναι πολλές κάτι, που δείχνει ότι υπάρχει “καλή χημεία” στο Υπουργείο.

    Οίνος και θαλασσινά από τους φαρμακοποιούς

    Με ένα πλούσιο δείπνο με θαλασσινά και κρασί δεξιώθηκε τους συντάκτες υγείας ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, με αφορμή τη νέα χρονιά. Ο πρόεδρος του ΠΦΣ ήταν φειδωλός σε αποκαλύψεις, αλλά ιδιαίτερα ευδιάθετος.

    Το εστιατόριο είναι ο “Τραβόλτα” και θεωρείται ένα από τα καλύτερα στο είδος του. Παρόλο που λέγεται έτσι, δεν έχει καμία σχέση με ντίσκο των 80s, αν και, με βάση το καλό κλίμα της συνάντησης, θα λέγαμε ότι η βραδιά έφερνε κάπως σε …«πυρετό το Σαββατόβραδο» αλλά την Τετάρτη! Τα καλέσματα του ΠΦΣ θεωρούνται από τα πιο επιτυχημένα, έχοντας πάντα μεγάλη προσέλευση δημοσιογράφων.

    Στα διαφορά πηγαδάκια, φυσικά, το θέμα συζήτησης ήταν η νέα ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, οι ελλείψεις φαρμάκων και ο εμβολιασμός. Εκπρόσωποι των φαρμακοποιών ανέφεραν και πάλι ότι το πρόβλημα των ελλείψεων έχει να κάνει με τους φαρμακαποθηκάριους. Μάλιστα εξέφρασαν την αμφιβολία τους για το αν θα έχει επιτυχία η νέα πλατφόρμα – στην οποία θα συλλέγονται στοιχεία για την κίνηση της φαρμακευτικής αγοράς – λόγω της αποφυγής των φαρμακαποθηκάριων να δηλώνουν εκεί τα αποθέματά τους.

    «Κοντός ψαλμός αλληλούια», αφού τη Δευτέρα 22/1 η πλατφόρμα θα λειτουργεί κανονικά για συγκέντρωση στοιχείων πανελλαδικά.

    Υ. Γ. Το εστιατόριο “Τραβόλτα” απέχει λιγότερο από 500 μέτρα από γνωστή φαρμακαποθήκη, η οποία φαίνεται να ταράζει λίγο τα νεύρα του κ. Βαλτά…

    Τελικά πόσα αντιγριπικά έχουν γίνει;

    Στην ίδια εκδήλωση τα μέλη του ΠΦΣ ανέφεραν στοιχεία για τον αντιγριπικό εμβολιασμό. Τα στοιχεία αυτά απέχουν κατά μερικές δεκάδες χιλιάδες από τα αντίστοιχα, που είχε δώσει η αναπληρώτρια Υπουργός μια βδομάδα πριν.

    Οι εκτιμήσεις των φαρμακοποιών κινούνται προς την επίτευξη περίπου 3,15 εκατομμυρίων εμβολιασμών κατά της γρίπης μέχρι το τέλος της περιόδου, δηλαδή το πολύ μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου. Το Υπουργείο αισιοδοξεί για ένα αποτέλεσμα σημαντικά υψηλότερο, ήτοι στα 3,4 εκατομμύρια εμβόλια.

    Όπως και να ‘χει, απέχουμε δραματικά από το ιδανικό, που θα ήταν τα 4 και άνω εκατομμύρια, ενώ παράλληλα υπάρχει και ένα μπέρδεμα για το πόσοι πολίτες τελικά έχουν εμβολιαστεί.

    Άλλο στυλ φαρμακευτικής πολιτικής

    Άλλη πολιτική και σίγουρα πιο άμεση θα ακολουθήσει ο Άδωνις Γεωργιάδης για το φάρμακο. Ήδη οι εκπρόσωποι των εταιρειών έχουν ενημερωθεί αναλυτικά. Αυτό, που καταλαβαίνουμε, είναι ότι το σχέδιο Χρυσοχοΐδη για επιτροπές ή υποομάδες, ανάλογα με την κατηγορία φαρμάκων, δεν θα εφαρμοστεί, με βάση τη λογική για άμεσα μέτρα.

    Σύντομα θα έχουμε τις πρώτες ανακοινώσεις από τον Υπουργό.

    *Η στήλη αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του Healthstories. Δημοσιεύεται αυτούσια και στο Mononews.

    Διαβάστε επίσης:

    Γεωργιάδης: Η εξομολόγηση για τα παιδιά του, τι είπε για το δημογραφικό

    Μάριος Θεμιστοκλέους: Χρηματοδότηση 2 εκατ. ευρώ για τη πρόσληψη 27 συντονιστών μεταμοσχεύσεων

    Γεωργιάδης: Δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ η απόφαση για τα ζελεδάκια κάνναβης



    ΣΧΟΛΙΑ