• ΥΓΕΙΑ

    Γεωργιάδης: Η εξομολόγηση για τα παιδιά του, τι είπε για το δημογραφικό

    Άδωνις Γεωργιάδης, Υπ. Υγείας

    Άδωνις Γεωργιάδης, Υπ. Υγείας


    Στο αρνητικό ρεκόρ γεννήσεων στη χώρα μας το 2023 και γενικότερα στο δημογραφικό πρόβλημα, αναφέρθηκε εκτενώς ο Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, σε ομιλία του στο συνέδριο, που διοργάνωσε για το συγκεκριμένο θέμα  το Economist, σε συνεργασία με τη HOPEgenesis και με τη στήριξη της EurolifeFFH.

    Μάλιστα ο Υπουργός προέβη σε μια εξομολόγηση, καθώς μοιράστηκε δημόσια το προσωπικό του παράδειγμα, για το πώς αποφάσισε πόσα παιδιά θέλει να αποκτήσει και για ποιους λόγους, εισπράττοντας το θερμό χειροκρότημα των παριστάμενων.

    Ο κ. Γεωργιάδης αναγνώρισε ότι το δημογραφικό αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις και ότι, αν σε μια δεκαετία από τώρα, η Πολιτεία δεν έχει καταφέρει να βρει λύση για την υπογεννητικότητα, η εθνική οικονομία θα υποφέρει.

    «Πληγή» το δημογραφικό

    «Για το Υπουργείο Εργασίας τα στοιχεία είναι εφιάλτης. Διότι έχουμε περισσότερους πολίτες σε φάση συνταξιοδότησης και πολύ λιγότερους νέους σε παραγωγική ηλικία. Έχουμε, δηλαδή, λιγότερους πολίτες που εργάζονται και συνεισφέρουν στο σύστημα και περισσότερους που δεν εργάζονται και είναι συνταξιούχοι. Πρέπει να ληφθούν δύσκολες αποφάσεις. Είναι μια πραγματικότητα και το πρόβλημα θα το βρούμε μπροστά μας. Πρέπει να αντιληφθούμε τι συμβαίνει.

    Για το Υπουργείο Υγείας, ωστόσο, το δημογραφικό πρόβλημα είναι πιο περίπλοκο. Διότι η γήρανση του πληθυσμού συνεπάγεται ταχύτερη ανάπτυξη στον ρυθμό αύξησης της φαρμακευτικής δαπάνης, των επισκέψεων σε γιατρούς, των νοσηλειών, της διαχείρισης των νοσοκομείων, της ιατρικής φροντίδας γενικότερα. Οι άνθρωποι, όταν γηράσκουν, εμφανίζουν συνήθως πολλά προβλήματα υγείας και κατ’ επέκταση έχουν αυξημένες ιατρικές ανάγκες», επεσήμανε στην ομιλία του ο κ. Γεωργιάδης.

    Και πρόσθεσε: «Αν σε αυτά προσθέσουμε τις νέες τεχνολογίες και τις νέες θεραπείες, θα δούμε ότι αυξάνονται πολύ τα κόστη για το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Αν συνδυάσουμε όλα αυτά, σας μιλώ ειλικρινά, το πρόβλημα είναι τεράστιο. Δεν θέλω να κάνω τον προφήτη, δεν μπορώ να ξέρω την επίδραση που θα έχει η τεχνητή νοημοσύνη στην ανάπτυξη της οικονομίας…

    Πάντως η υπογεννητικότητα δεν είναι τωρινό πρόβλημα, απαντάται εδώ και πολλά χρόνια σε πολλές κοινωνίες. Και βλέπουμε ότι, όσο αυξάνονται τα κόστη της καθημερινής ζωής, τόσο αυξάνεται η υπογεννητικότητα.

    Θέλω να είμαι ειλικρινής, δεν έχω κάποια λύση να προτείνω. Αλλά το να σκορπάμε χρήματα δεξιά κι αριστερά, δεν λύνει το πρόβλημα, δεν προσφέρει κάποια βιώσιμη λύση κι ας φαίνεται στην αρχή ότι βοηθάει».

    Η εκ βαθέων εξομολόγηση του Υπουργού Υγείας

    Συνεχίζοντας την ομιλία του ο Υπουργός έδειξε για άλλη μια φορά ότι δεν διστάζει να μοιραστεί προσωπικά του βιώματα για μείζονα κοινωνικά θέματα. Έτσι αναφέρθηκε και στην επιλογή του να «σταματήσει» στα δύο παιδιά και να μην μεγαλώσει περαιτέρω την οικογένειά του.

    «Θα σας μιλήσω για μένα. Βγάζω περισσότερα χρήματα από τον μέσο πολίτη, ήμουν επιχειρηματίας και πλέον κάνω καριέρα στην πολιτική. Αλλά, όταν έπρεπε να αποφασίσω, αν θα κάνω περισσότερα παιδιά, είπα όχι. Γιατί; Γιατί έβλεπα ότι δεν θα μπορούσα να αντέξω τα οικονομικά έξοδα, που συνεπάγεται η εκπαίδευση των παιδιών μου, δηλαδή να τα πάω στο σχολείο που ήθελα να πάνε. Μετά συνειδητοποίησα ότι δεν θα μπορούσα να αντεπεξέλθω στα έξοδα των σπουδών τους στο Πανεπιστήμιο.

    Κατάλαβα, λοιπόν, ότι αν υπήρχαν περισσότερα παιδιά στην οικογένεια, αυτό θα σήμαινε εκπτώσεις στην ποιότητα της καθημερινής ζωής για όλους μας και λιγότερες δυνατότητες για τα παιδιά μου στο μέλλον. Οπότε, αν κάτι τέτοιο συνέβη σε μένα, που το εισόδημά μου είναι μεγαλύτερο από εκείνο του μέσου πολίτη, γίνεται αντιληπτό πόσο πιο δύσκολο είναι για τους ανθρώπους με μικρότερο εισόδημα, που περνάνε δύσκολα».

    Και συνέχισε λέγοντας: «Η κυβέρνησή μας έχει αντιληφθεί την κλιμάκωση του προβλήματος. Όταν ήμουν Υπουργός Εργασίας, δώσαμε κάποια κίνητρα στα ζευγάρια να αποκτήσουν παιδιά, βοηθήσαμε τις νέες μητέρες τους πρώτους μήνες χορηγώντας οικονομική ενίσχυση. Όλα αυτά, ωστόσο, δεν έχουν ως τώρα κάποια επίδραση στην αύξηση της υπογεννητικότητας.

    Ως Υπουργός Υγείας αυτό, που μπορώ να πω, είναι ότι αντιλαμβανόμαστε ότι το δημογραφικό συνιστά ένα μεγάλο πρόβλημα και ότι θα κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να βρούμε λύσεις».

    Το θέμα του φετινού συνεδρίου, το οποίο διοργάνωσε το Economist σε συνεργασία με τη HOPEgenesis και τη στήριξη της EurolifeFFH, είναι «Αντιμετωπίζοντας το δημογραφικό ως έκτακτη ανάγκη – Ο ρόλος της επιστήμης, των κυβερνήσεων, των πολιτών» και οι εργασίες του ολοκληρώνονται σήμερα.

    Διαβάστε επίσης:

    Μάριος Θεμιστοκλέους: Χρηματοδότηση 2 εκατ. ευρώ για τη πρόσληψη 27 συντονιστών μεταμοσχεύσεων

    Γεωργιάδης: Δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ η απόφαση για τα ζελεδάκια κάνναβης

    Γεωργιάδης προς διοικητές νοσοκομείων: Θα κάνω εφόδους και η αξιολόγηση θα είναι συνεχής



    ΣΧΟΛΙΑ