• HealthStories.gr

    Οι φωτιές που ανάβει η Καρποδίνη, η ασάφεια του Άδωνι και ο κώδικας… Da Vinci

    • NewsRoom
    healthsecrets


    Μεγάλη ανησυχία προκαλεί η διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ, Θεανώ Καρποδίνη, στους εργαζόμενους, ενώ ο Άδωνις Γεωργιάδης, δεν ξεκαθαρίζει πότε θα ξεκινήσουν μαζικά τα δωρεάν απογευματινά χειρουργεία.

    Πέρα δώθε επιστολές στον ΕΟΠΥΥ

    Μεγάλη ανησυχία, έχει προκαλέσει στους εργαζόμενους του ΕΟΠΥΥ η απόφαση που έχει ληφθεί από τη διοικήτρια κ. Θεανώ Καρποδίνη με τη σύμφωνη γνώμη βέβαια της Κυβέρνησης, για την διενέργεια ελέγχων στις δαπάνες του οργανισμού από ιδιωτικές ελεγκτικές εταιρείες. Η διοικήτρια, λοιπόν, απέστειλε στους εργαζόμενους επιστολή με την οποία εξηγούσε τους λόγους που χρειάζεται να γίνει η διαδικασία αυτή, όμως και πάλι δεν έπεισε.

    Το αποτέλεσμα ήταν να υπάρχει νέα επιστολή – απάντηση από τους εργαζόμενους προς την διοικήτρια, η οποία είναι σε πολλά σημεία ειρωνική.

    Χαρακτηριστικά σημειώνουν ότι οι ιδιωτικές ελεγκτικές εταιρείες σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να υποκαταστήσουν το δυναμικό του ΕΟΠΥΥ. Είναι αδύνατον να εφαρμοστεί όπως λένε, real time έλεγχος, διότι καθημερινά γίνονται δεκάδες χιλιάδες νοσηλείες και εξετάσεις.

    Επισημαίνουν ότι σήμερα υπάρχει δειγματοληπτικός έλεγχος, με το 5% των ιατρικών πράξεων να αποτελεί τη βάση του ελέγχου. Οι εργαζόμενοι θεωρούν ότι κάτι τέτοιο είναι νομοτελειακό να γίνει και με τις ιδιωτικές εταιρείες και μάλιστα θα κοστίσει η όλη αυτή διαδικασία 20 εκατ. ευρώ. Χρήματα τα οποία τα θεωρούν …«πεταμένα λεφτά».

    Ακόμη σημειώνουν, πως οι αναφορές για εξοικονόμηση 50 εκατ. ευρώ είναι ουσιαστικά μια διευκόλυνση στους ιδιώτες παρόχους καθώς έτσι θα μειωθεί το clawback.

    Αυτό που θα σχολιάζαμε εμείς είναι ότι δεν είναι η πρώτη φορά που ο Δημόσιος Τομέας δεν συμφωνεί με την είσοδο του ιδιωτικού στα χωράφια του. Από την άλλη ο ΕΟΠΥΥ είναι ένας τεράστιος οργανισμός και η αλήθεια είναι πως απαιτείται σημαντική και πολλή δουλειά από ιδιώτες. Όμως υπάρχουν ιδιώτες που μπορούν. Μην ξεχνάμε ιδιωτικούς ομίλους – γίγαντες που τους ελέγχουν τρίτοι και τα καταφέρνουν…

    Τα απογευματινά ιατρεία

    Μια και μιλάμε για τον ΕΟΠΥΥ να αναφέρουμε πως πλέον ο Οργανισμός θα πρέπει να αποζημιώνει γρήγορα και τα νοσοκομεία και δη για τα απογευματινά χειρουργεία. Λογικά τα δημόσια νοσοκομεία στέλνουν υποβολές για τις ιατρικές πράξεις όπως κάνουν και οι ιδιωτικές κλινικές και τα διαγνωστικά. Το θέμα είναι: για τα απογευματινά ιατρεία υπάρχουν αυτή τη στιγμή τα χρήματα στον οργανισμό ώστε να διενεργηθούν σύντομα όσα μπορούν να γίνουν δωρεάν;

    Η απάντηση είναι πως όχι. Μπορεί τα πρώτα που έγιναν να είναι τύπου «Τιμής ένεκεν» όμως μέχρι να δούμε πως θα απορροφήσουμε τα συγκεκριμένα χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης, δωρεάν επεμβάσεις το απόγευμα δεν θα έχουμε.

    Μάλιστα και ο ίδιος ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης χθες 14/3, σε εκδήλωση για το Ταμείο Ανάκαμψη ανέφερε ότι «Τα λεγόμενα απογευματινά χειρουργεία, για να ξεκαθαρίσω και μία ενδεχόμενη παρεξήγηση, δεν έχουμε συμφωνήσει με την Επιτροπή για τα απογευματινά χειρουργεία και το πρόγραμμα χρηματοδότησης από το ταμείο. Είμαστε στη φάση που ετοιμαζόμαστε να καταθέσουμε το αίτημα κατά τον νόμιμο τρόπο και να εξεταστεί από τις Ευρωπαϊκές Αρχές η επιλογή ή όχι αυτού του προγράμματος και η νόμιμη σύνδεσή του με κάποια από τις υφιστάμενες δράσεις. Πιστεύω όμως ότι κι εμείς θα κάνουμε τη δουλειά μας σωστά και θα το ταιριάξουμε εκεί που πρέπει να ταιριάξουν και οι Ευρωπαϊκές Αρχές». Κοινώς αυτά τα 60 εκατ. ευρώ από το ταμείο για τα απογευματινά χειρουργεία είναι στον αέρα.

    Να πούμε δε, ότι, αυτό που είχαμε μάθει, είναι πως τα χειρουργεία αυτά δεν θα ξεκινούσαν άμεσα και ότι θα έπρεπε να περάσει ένα χρονικό διάστημα περίπου 1,5 μήνα μετά τη δημοσίευση της σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης για να ξεκινήσουν. Όμως φαίνεται πως έπρεπε να επισπευσθούν ώστε να έχουμε να ασχολούμαστε με αυτόν τον τομέα ειδησεογραφικά. Κι αυτό είναι μια πολιτική απόφαση.

    Πολλά Da Vinci

    Με πολλά μηχανήματα ρομποτικής ιατρικής, τα γνωστά Da Vinci αναμένεται να γεμίσουν ακόμη και τα δημόσια νοσοκομεία της χώρας, αρκεί να έχουν επιστήμονες επεμβατικούς γιατρούς που να γνωρίσουν το χειρισμό τους. Κι αυτό γιατί όπως ακούσαμε, σταδιακά στην πρωτοποριακή και καινοτόμο αυτή εφαρμογή της χειρουργικής αναμένεται να εισέλθουν κι άλλοι παίκτες διεθνώς και φυσικά η εταιρεία που τα έχει σήμερα δεν θέλει να αφήσει περιθώρια για την είσοδό τους. Επίσης θέλει να δεσμεύσει και μονάδες Υγείας ώστε να τους πουλά και τα απαραίτητα αναλώσιμα και τεχνογνωσία τα επόμενα χρόνια.

    Αυτό φαίνεται να ευνοεί βέβαια και την εταιρεία Sofmedica η οποία μάλιστα το 2021 υπερδιπλασίασε το τζίρο της φτάνοντας στα 17 εκατ. ευρώ, αν και υποχώρησε αυτός το 2022 λόγω και της πανδημίας αλλά ανέκαμψε σημαντικά πέρυσι. Μάλιστα, είδαμε ότι είναι και γαλαντόμα στα μερίσματα. Και μια ακόμη λεπτομέρεια: με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα αποτελεί και μία από τις ελάχιστες εταιρείες του χώρου της υγείας που χορηγούν το φόρουμ των Δελφών.

    *Η στήλη αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του Healthstories. Δημοσιεύεται αυτούσια και στο Mononews.

    Διαβάστε επίσης:

    Παγκόσμια Ημέρα Ύπνου: Η σιωπηλή πανδημία που αφορά ένα δισεκατομμύριο ανθρώπους

    «Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τον HIV»: Συμφωνία ΕΚΠΑ-Υπουργείου Υγείας

    Τροπολογία Γεωργιάδη ώστε να αποφεύγεται η ανεξέλεγκτη συνταγογράφηση φαρμάκων



    ΣΧΟΛΙΑ