• HealthStories.gr

    5 υγιεινά ποτά για την καρδιά

    • NewsRoom
    5 υγιεινά ποτά για την καρδιά

    Πηγή: healthstories.gr


    Τα υγιεινά τρόφιμα και ποτά έχουν αντίκρισμα και στην καρδιά, όπως και σε ολόκληρο το σώμα μας, αν θέλουμε να έχουμε ένα καλό επίπεδο υγείας όσο μεγαλώνουμε.

    Το να κάνετε τα σωστά βήματα (τόσο κυριολεκτικά όσο και μεταφορικά) για να ενισχύσετε την υγεία της καρδιάς είναι ζωτικής σημασίας για να αποτρέψετε τις καρδιαγγειακές παθήσεις. Ευτυχώς, υπάρχουν αναρίθμητες συνήθειες υγιεινού τρόπου ζωής για την καρδιά που μπορούν να την κρατήσουν σε φόρμα.

    Η ιεράρχηση της κίνησης όποτε είναι δυνατόν, η καλή διατροφή και η εύρεση παραγωγικών τρόπων διαχείρισης του άγχους είναι βασικά στοιχεία της καθημερινότητάς μας.

    Και όσο κι αν εστιάζουμε στα υγιεινά τρόφιμα, αλλά τόσο πρέπει να κοιτάμε και τα υγιεινά ποτά για την καρδιά μας.

    5 υγιεινά ποτά για την καρδιά

    1. Νερό

    Η ενυδάτωση είναι ζωτικής σημασίας για σχεδόν κάθε πτυχή της υγείας, από την πέψη και την ενέργεια μέχρι και τη διάθεση. «Το σώμα μας αποτελείται από περίπου 60% νερό και παίζει ζωτικό ρόλο στο πώς λειτουργεί κάθε κύτταρο και κάθε όργανο στο σώμα μας», εξηγεί στο wellandgood.com ο Long Cao, MD, καρδιολόγος στο Memorial Hermann στο Χιούστον του Τέξας. «Κάθε χημική διαδικασία στο σώμα μας απαιτεί νερό». Και η υγεία της καρδιάς σας δεν αποτελεί εξαίρεση.

    «Η καρδιά σας αντλεί συνεχώς αίμα μέσω του σώματός σας – κατά μέσο όρο, περίπου 7.600 λίτρα ημερησίως», συνεχίζει. «Το να παραμένετε καλά ενυδατωμένο βοηθά την καρδιά σας να αντλεί πιο εύκολα αίμα στους μύες σας, κάτι που βοηθά τους μύες σας να λειτουργούν πιο αποτελεσματικά». Από την άλλη πλευρά, η αφυδάτωση μπορεί να δυσκολέψει την καρδιά σας να κυκλοφορήσει το αίμα. Ο Δρ Κάο λέει ότι η καρδιά σας θα προσπαθήσει να αντισταθμίσει χτυπώντας γρηγορότερα, αλλά ένας αυξημένος καρδιακός ρυθμός μπορεί να οδηγήσει σε καταπόνηση και να συμβάλει σε μεγαλύτερα προβλήματα στη συνέχεια.

    Οι ημερήσιες συστάσεις είναι 3,7 λίτρα (περίπου 15,5 φλιτζάνια) υγρών για τους άνδρες και 2,7 λίτρα (περίπου 11,5 φλιτζάνια) υγρών για τις γυναίκες. Όσοι ασκούνται ή ιδρώνουν πολύ, καθώς και οι άνθρωποι που ζουν σε ζεστά κλίματα, θα πρέπει να στοχεύουν σε λίγο περισσότερο.

    2. Αλκαλικό νερό

    Εάν είστε έτοιμοι να ανεβάσετε το υγιεινό παιχνίδι ενυδάτωσης της καρδιάς σας στο επόμενο επίπεδο, ο Dr. Cao προτείνει να επιλέξετε αλκαλικό νερό, καθώς το σώμα προτιμά να λειτουργεί σε ουδέτερο περιβάλλον. «Όταν καταπολεμούμε μια μόλυνση, εκτελούμε καθημερινές σωματικές λειτουργίες ή ασκούμαστε, τείνουμε να βάζουμε το σώμα μας σε μια όξινη κατάσταση που επιβραδύνει τη φυσική λειτουργία των οργάνων μας», εξηγεί. Το αλκαλικό νερό όχι μόνο βοηθά στην ανακούφιση αυτού του προβλήματος, αλλά έχει και συγκεκριμένα οφέλη για την υγεία της καρδιάς.

    «Το επίπεδο pH του αλκαλικού νερού είναι υψηλότερο από το νερό της βρύσης και είναι πλούσιο σε αλκαλικά μέταλλα, συμπεριλαμβανομένου του ασβεστίου και του μαγνησίου», λέει. «Και τα δύο έχουν αποδειχθεί ότι μειώνουν σημαντικά τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού». Επιπλέον, λέει ότι το μαγνήσιο είναι αποτελεσματικό για την αποκατάσταση της φυσιολογικής καρδιακής λειτουργίας ενώ βοηθά στην ανάρρωση από ένα έμφραγμα.

    3. Πράσινο τσάι

    Οι γιατροί αναφέρουν το πράσινο τσάι ως ένα από τα καλύτερα ποτά για μακροζωία. Επιπλέον, είναι ένα από τα πιο συχνά καταναλωτικά τσάγια στις Μπλε Ζώνες (συγκεκριμένες περιοχές στις οποίες οι κάτοικοι ζουν την πιο υγιεινή ζωή στον κόσμο και έχουν μακροζωία). Πώς λοιπόν το πράσινο τσάι προάγει ιδιαίτερα την καρδιαγγειακή υγεία; «Είναι γεμάτο με ισχυρά αντιοξειδωτικά – ειδικά ένα που ονομάζεται γαλλική επιγαλλοκατεχίνη (EGCG) – τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη της αθηροσκλήρωσης και της συσσώρευσης πλάκας στις αρτηρίες», σημειώνει. «Αυτά τα ίδια αντιοξειδωτικά μπορούν να ανακουφίσουν τον πόνο μειώνοντας τη φλεγμονή και να αποτρέψουν τον καρκίνο αποτρέποντας την οξείδωση ή τις ρίζες να τραυματίσουν τα κύτταρα μας και το DNA τους». Επιπλέον, σημειώνει ότι το πράσινο τσάι δρα ως διουρητικό, το οποίο μπορεί να μειώσει και να ρυθμίσει την αρτηριακή πίεση σε ορισμένους ανθρώπους.

    Για να μεγιστοποιήσετε τα οφέλη του πράσινου τσαγιού για την καρδιά και τη γενική υγεία σας, ο Δρ. Κάο συνιστά να πίνετε ένα ή δύο φλιτζάνια ημερησίως.

    4. Γάλα βρώμης

    Εάν υπάρχει ένα γάλα που πρέπει να δώσετε προτεραιότητα για την υγεία της καρδιάς, ο Δρ Cao λέει ότι θα πρέπει να είναι το γάλα βρώμης. «Το γάλα βρώμης είναι ένα εύκολα εύπεπτο, χαμηλής περιεκτικότητας σε κορεσμένα λιπαρά, ρόφημα χαμηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη που δεν περιέχει τίποτα που θα μπορούσε να είναι κακό για εσάς», λέει. «Είναι πλούσιο σε βήτα-γλυκάνη –ένας τύπος διαλυτών φυτικών ινών με οφέλη για την καρδιά– και το γάλα βρώμης μπορεί να μειώσει την LDL (κακή) χοληστερόλη σας βοηθώντας στη μείωση της απορρόφησης των σωματιδίων χοληστερόλης». Είναι επίσης μια εξαιρετική επιλογή για άτομα που έχουν δυσανεξία στη λακτόζη ή διαφορετικά χρειάζονται ή προτιμούν να αποφεύγουν τα γαλακτοκομικά.

    Ο Δρ Κάο λέει ότι ένα ή δύο φλιτζάνια γάλα βρώμης την ημέρα θα αποφέρει τα μεγαλύτερα οφέλη.

    5. Φρεσκοστυμμένος χυμός

    Οι φρεσκοστυμμένοι χυμοί φρούτων ή/και λαχανικών παρέχουν βιταμίνες, φυτοθρεπτικά συστατικά, πολυφαινόλες και υγιή φυσικά σάκχαρα που μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη της σκλήρυνσης των αρτηριών. Προάγουν τα υγιή επίπεδα ενέργειας, ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα και συμβάλλουν σε ένα πρόγραμμα διατροφής πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά.

    Ωστόσο, ο Δρ. Κάο μοιράζεται δύο σκέψεις που πρέπει να θυμόμαστε. Πρώτον, το μέγεθος της μερίδας είναι το κλειδί. «Μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση όχι περισσότερων από 140 γραμμαρίων την ημέρα από φρεσκοστυμμένο χυμό φρούτων ή λαχανικών μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού», λέει. Δεύτερον, σημειώνει ότι αυτή η σύσταση δεν αφορά χυμούς που αγοράζονται από το σούπερ μάρκετ που περιέχουν πρόσθετα και συντηρητικά. «Αυτοί οι χυμοί δεν είναι φρέσκοι και μπορεί να βρίσκονται στο ράφι για εβδομάδες. Πολλοί είναι επίσης κατεψυγμένοι ή παστεριωμένοι, κάτι που μειώνει όλα τα καλά θρεπτικά συστατικά», λέει ο Δρ Κάο.

    Διαβάστε επίσης:

    Βρέθηκε η πιθανή αιτία της ενδομητρίωσης, προσφέροντας ελπίδα για θεραπεία

    COVID-19: Ακόμη παρούσα – Τα στοιχεία από την αρχή του έτους, τα αντιικά και η 1η θέση λόγω θανάτων

    ──────────────────

    Εκλογές 2023



    ΣΧΟΛΙΑ