• HealthStories.gr

    Οι 5 μύθοι για την ακμή και τη διατροφή που μπορούμε να σταματήσουμε να πιστεύουμε

    • NewsRoom
    Οι 5 μύθοι για την ακμή και τη διατροφή που μπορούμε να σταματήσουμε να πιστεύουμε

    Πηγή: healthstories.gr


    Η ακμή είναι μια κοινή φλεγμονώδης δερματική πάθηση που επηρεάζει τους περισσότερους ανθρώπους κάποια στιγμή στη ζωή τους, ενώ είναι πολλοί οι μύθοι που την ακολουθούν.

    Είτε έχετε περιστασιακά σπυράκια, είτε αντιμετωπίζετε μεγάλα ξεσπάσματα ακμής, πιθανότατα έχετε αναρωτηθεί τι μπορείτε να κάνετε για να σταματήσετε να εμφανιστούν αυτά τα κόκκινα (και μερικές φορές επώδυνα) εξογκώματα, αν και οι μύθοι για την ακμή επηρεάζουν πολλές φορές τις αντιδράσεις σας.

    Πολλοί παράγοντες μπορεί να επηρεάζουν την ακμή, συμπεριλαμβανομένων των ορμονών, της γενετικής, του περιβάλλοντος, των προϊόντων περιποίησης δέρματος, των φαρμάκων και ορισμένων παθήσεων υγείας. Η διατροφή μπορεί επίσης να παίξει κάποιο ρόλο. Μάλιστα, γύρω από τη διατροφή έχουν αναπτυχθεί οι περισσότεροι μύθοι για την ακμή.

    Η καλύτερη θεραπεία για την ακμή εξαρτάται από διάφορους μεμονωμένους παράγοντες και απαιτείται η συνεργασία με έναν δερματολόγο.

    Ωστόσο, με μια γρήγορη αναζήτηση στο διαδίκτυο, θα βρείτε πολλούς προτεινόμενους τρόπους για να προσπαθήσετε να θεραπεύσετε την ακμή σας — πολλοί από τους οποίους δεν υποστηρίζονται από τους γιατρούς. Οι μύθοι για την ακμή, είναι πάρα πολλοί.

    Οι 5 μύθοι για την ακμή που μπορούμε επιτέλους να αφήσουμε πίσω:

    Μύθος #1: Η σοκολάτα κάνει κακό στο δέρμα σας και την ακμή

    Οι μύθοι για την ακμή και την σοκολάτα είναι αρκετοί. Μάλλον δεν χρειάζεται να εγκαταλείψετε τη σοκολάτα για να αποφύγετε την ακμή.

    Η έρευνα για το εάν η σοκολάτα προκαλεί ή επιδεινώνει την ακμή είναι, στην καλύτερη περίπτωση, αντικρουόμενη.

    Μια μικρή μελέτη φοιτητών κολεγίου διαπίστωσε ότι η κατανάλωση σοκολάτας είχε μεγαλύτερη συσχέτιση με την ακμή από την κατανάλωση ζελέ, αλλά αυτό δεν αποδεικνύει ότι η σοκολάτα προκαλεί ακμή.

    Σε μία μικρή, παλαιότερη μελέτη μεταξύ 14 νεαρών ενηλίκων ανδρών που είχαν περιγραφεί ως «επιρρεπείς στην ακμή» διαπιστώθηκε ότι η λήψη δισκίων κακάο συσχετίστηκε με ελαφρώς χειρότερη ακμή. Αλλά αυτή η μελέτη δεν είχε αρκετά στοιχεία για να βγάλουμε συμπεράσματα.

    Αυτό ισχύει ιδιαίτερα γιατί άλλη έρευνα δεν έχει δείξει καμία σχέση μεταξύ της κατανάλωσης είτε σοκολάτας είτε προϊόντων που περιέχουν κακάο και της εμφάνισης ακμής.

    Πρώτον, γιατί η σοκολάτα περιέχει συστατικά όπως ζάχαρη και γάλα, που μπορεί να επηρεάσουν τις δερματικές παθήσεις σε μερικούς ανθρώπους, οπότε είναι δύσκολο να ξεκαθαρίσουμε εάν η σοκολάτα είναι ο πραγματικός ένοχος.

    Επιπλέον, οι περισσότερες μελέτες που αξιολογούν τις σχέσεις μεταξύ διατροφής και ακμής γενικά είναι μικρές και οι ερευνητές δεν μπορούν να ελέγξουν το περιβάλλον των συμμετεχόντων, όπως άλλα τρόφιμα που τρώνε, φάρμακα που παίρνουν ή συμπεριφορές που θα μπορούσαν να συμβάλουν στην ακμή τους.

    Ωστόσο, έρευνα έχει δείξει ότι τα άτομα που καταναλώνουν μια δίαιτα υψηλή σε επεξεργασμένους υδατάνθρακες και πρόσθετα σάκχαρα είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν ακμή από εκείνους που δεν το κάνουν.

    Παλαιότερες έρευνες υποδεικνύουν ότι τα τρόφιμα με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη (GI) – τα οποία προκαλούν γρήγορη αύξηση του σακχάρου στο αίμα – θα μπορούσαν να συμβάλλουν στην ακμή. Αλλά οι περισσότερες μελέτες σχετικά με το ρόλο του γαστρεντερικού συστήματος στην ανάπτυξη ακμής είναι μικρές.

    Φαίνεται επίσης να υπάρχει μία σύνδεση ανάμεσα σε δίαιτες πλούσιες σε ζάχαρη και φλεγμονές. Επειδή η ακμή είναι μια φλεγμονώδης κατάσταση, είναι πιθανό η κατανάλωση πολλής σοκολάτας (και επομένως ζάχαρης) να αυξήσει τα σπυράκια.

    Συνολικά, η έρευνα δεν υποστηρίζει την υπόθεση ότι η ίδια η σοκολάτα προκαλεί ακμή. Αλλά αν έχετε παρατηρήσει αυξημένη ακμή μετά την κατανάλωση σοκολάτας, σκεφτείτε να μεταβείτε στη μαύρη σοκολάτα, η οποία είναι χαμηλότερη σε πρόσθετη ζάχαρη από τη σοκολάτα γάλακτος ή τη λευκή σοκολάτα.

    Μύθος #2: Τα γαλακτοκομικά φταίνε για την ακμή

    Υπάρχει εδώ και πολύ καιρό διαμάχη σχετικά με το αν η κατανάλωση γαλακτοκομικών προκαλεί ακμή .

    «Προτείνεται ότι ορισμένα είδη γαλακτοκομικών μπορεί να συμβάλλουν στην ακμή. Αυτό πιθανότατα οφείλεται στα γαλακτοκομικά που αυξάνουν την έκκριση ινσουλίνης και τα επίπεδα IGF-1, τα οποία μπορεί να οδηγήσουν σε αυξημένα επίπεδα ανδρογόνων ορμονών και παραγωγή σμήγματος», λέει η Jillian Greaves, MPH, RD, LDN, διαιτολόγος, στη Healthline.

    Πολλές μελέτες έχουν διερευνήσει τη σχέση μεταξύ της ακμής και των διαφορετικών τύπων γαλακτοκομικών, συμπεριλαμβανομένου του γάλακτος με διάφορα λιπαρά, του τυριού και του παγωτού. Αυτές οι μελέτες δεν έχουν αποφέρει συνεπή συμπεράσματα.

    Σε μια κριτική από 14 μελέτες παρατήρησης διαπιστώθηκε ότι η κατανάλωση ενός ποτηριού γάλακτος την ημέρα συνδέεται με αυξημένη ακμή, αλλά η κατανάλωση 2-6 ποτηριών δεν συνδέεται.

    Αυτά τα ευρήματα αμφισβητούν εάν η αυξημένη ακμή οφείλεται στα γαλακτοκομικά ή σε κάτι άλλο που μπορεί να καταναλώνουν οι άνθρωποι που πίνουν λιγότερο γάλα.

    Η ανάλυση πρότεινε επίσης μια σύνδεση μεταξύ αποβουτυρωμένου γάλακτος και ακμής, αλλά όχι μεταξύ πλήρους γάλακτος και ακμής.

    Μια άλλη μετα-ανάλυση μελετών παρατήρησης πρότεινε μια σχέση μεταξύ της ακμής και όλων των τύπων γάλακτος αλλά όχι τυριού ή γιαουρτιού.

    Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι παρόλο που οι μελέτες παρατήρησης υποδηλώνουν συσχέτιση (σχέση), δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία ή ο σωστός τύπος δεδομένων που να προτείνουν μια σχέση αιτίας και αποτελέσματος.

    Πολλές από τις μελέτες για τα γαλακτοκομικά προϊόντα και την ακμή, βασίζονται στο ότι οι άνθρωποι αναλογίζονται τι έχουν φάει — κάτι που μπορεί να είναι μια ελαττωματική μέθοδος συλλογής δεδομένων — και σε υποκειμενικές εκτιμήσεις για το πόσο σοβαρή είναι η ακμή.

    Έτσι, ενώ τα γαλακτοκομικά μπορεί να είναι προβληματικά για μερικούς ανθρώπους, η σχέση με την ακμή δεν είναι τόσο απλή όσο συχνά φαίνεται ότι είναι. Χρειάζεται περισσότερη έρευνα υψηλής ποιότητας για την πιθανή σχέση μεταξύ γαλακτοκομικών και ακμής .

    Εάν παρατηρείτε συχνά ότι η ακμή σας χειροτερεύει μία ή δύο ημέρες μετά την κατανάλωση γάλακτος ή σοκολάτας, αφαιρέστε ένα από αυτά τα τρόφιμα από τη διατροφή σας για περιορισμένο χρονικό διάστημα και δείτε εάν η ακμή σας βελτιώνεται.

    Μύθος #3: Η κατανάλωση λιπαρών τροφών μπορεί να προκαλέσει ακμή

    Εάν η ακμή είναι αποτέλεσμα υπερπαραγωγής ελαίου στους σμηγματογόνους αδένες, τότε η κατανάλωση λιπαρών τροφών μπορεί να αυξήσει την ακμή, σωστά;

    Δεν είναι τόσο απλό, αλλά ο μύθος επιμένει. Σε μια έρευνα ατόμων με ακμή, το 71% είπε ότι πιστεύει ότι τα λιπαρά και τηγανητά τρόφιμα προκαλούν ακμή.

    Η αλήθεια είναι ότι δεν έχει υπάρξει καμία έρευνα που να δείχνει ότι τα λιπαρά ή τηγανητά φαγητά προκαλούν ακμή ή την επιδεινώνουν.

    «Το ίδιο το φαγητό σπάνια προκαλεί μόνο την ακμή, αλλά ορισμένες τροφές μπορεί να ενισχύουν υποκείμενα προβλήματα σακχάρου στο αίμα, φλεγμονές ή ανισορροπίες του εντέρου που επιδεινώνουν την ακμή», είπε η Greaves.

    Δίαιτες που περιλαμβάνουν πολλά τηγανητά ή λιπαρά φαγητά συνδέονται με φλεγμονή, η οποία μπορεί να συνεισφέρει στην έξαρση της ακμής. Ωστόσο, η περιορισμένη κατανάλωση χάμπουργκερ και τηγανητών, πιθανότατα δεν πρόκειται να οδηγήσει σε εξάρσεις.

    Μια σημαντική προειδοποίηση: Εάν τρώτε λιπαρά τρόφιμα με τα χέρια σας και στη συνέχεια αγγίζετε το πρόσωπό σας, το λάδι από το φαγητό μπορεί να φράξει τους πόρους σας και να συμβάλει στην ακμή. Φροντίστε να πλένετε τα χέρια σας πριν αγγίξετε το πρόσωπό σας.

    Μύθος #4: Κόψτε τη γλουτένη για καθαρό δέρμα

    Αν και πολλές αναρτήσεις στο διαδίκτυο μπορεί να προσπαθήσουν να σας πείσουν για το αντίθετο, η κατανάλωση τροφών χωρίς γλουτένη είναι απίθανο να οδηγήσει σε καθαρό δέρμα.

    Η κοιλιοκάκη, μια αυτοάνοση πάθηση που απαιτεί αυστηρή δίαιτα χωρίς γλουτένη, έχει σχέση με αυξημένο κίνδυνο ορισμένων δερματικών παθήσεων, όπως το έκζεμα. Όμως η έρευνα δεν έχει δείξει ισχυρή σχέση μεταξύ κοιλιοκάκης και ακμής.

    Επιπλέον, κανένα στοιχείο δεν υποδηλώνει ότι υπάρχει σχέση μεταξύ γλουτένης και ακμής ή ότι η διακοπή της γλουτένης θα καθαρίσει την ακμή σε άτομα χωρίς κοιλιοκάκη.

    Μια δίαιτα χωρίς γλουτένη μπορεί να είναι δύσκολο να ακολουθηθεί και αν το κάνετε άσκοπα θα μπορούσε να αυξήσει το άγχος. Και το άγχος μπορεί να επιδεινώσει την ακμή.

    «Οι μακροπρόθεσμοι, μη στρατηγικοί περιορισμοί στη διατροφή μπορεί να οδηγήσουν σε στρες και ελλείψεις σε θρεπτικά συστατικά, οπότε να επιδεινωθεί η ακμή», λέει ο Greaves.

    Επιπλέον, αποφεύγοντας τη γλουτένη χωρίς ιατρικό λόγο μπορεί να οδηγήσει σε ελλείψεις θρεπτικών συστατικών, εμμονικές σκέψεις για τα τρόφιμα και διατροφικές διαταραχές όπως η νευρική ορθορεξία.

    Επικεντρωθείτε στην καθιέρωση ενός ισορροπημένου διατροφικού μοτίβου που περιλαμβάνει όλα τα τρόφιμα και τις ομάδες τροφίμων που απολαμβάνετε.

    Μύθος #5: Μόνο οι έφηβοι εμφανίζουν ακμή

    Εάν αντιμετωπίζετε ακμή ενηλίκων , δεν είστε μόνοι.

    Ακμή εμφανίζεται καθώς αλλάζουν οι ορμόνες. Ορισμένες ορμόνες προκαλούν αύξηση του σμήγματος (έλαιο στους αδένες του δέρματος), καθώς και αυξημένη ανάπτυξη των κυττάρων του δέρματος. Αυτοί οι δύο παράγοντες, σε συνδυασμό με τη συσσώρευση παλαιών κυττάρων του δέρματος, έχει ως αποτέλεσμα την ακμή.

    Για πολλούς ανθρώπους, η ακμή κορυφώνεται κατά την εφηβεία, αλλά μπορεί να συνεχιστεί σε όλη την ενήλικη ζωή, και είναι γνωστή ως επίμονη ακμή.

    Έρευνα εκτιμά ότι το 50% των ατόμων ηλικίας 20-29 ετών, το 35% των ατόμων ηλικίας 30-39 ετών, το 26% των ατόμων ηλικίας 40-49 ετών και το 15% των ατόμων ηλικίας 50 ετών και άνω εμφανίζουν ακμή.

    Η ακμή ενηλίκων μπορεί να είναι σχετίζεται με ορμόνες και ενδοκρινικές διαταραχές, γενετική, στρες, χρήση καλλυντικών, κάπνισμα, διατροφή και ορισμένα φάρμακα, μεταξύ άλλων παραγόντων.

    Η θεραπεία τόσο για την εφηβική όσο και για την ενήλικη ακμή ποικίλλει ανάλογα με τη βαρύτητα και την αιτία. Είναι καλή ιδέα να συνεργαστείτε με έναν δερματολόγο για να καθορίσετε την καλύτερη θεραπεία για εσάς.

    Διαβάστε επίσης:

    Σωστή διατροφή: Το πλέον απαραίτητο «σχολικό βοήθημα»

    5 φάρμακα που θα μπορούσαν να σας κάνουν να χάσετε την όρεξή σας



    ΣΧΟΛΙΑ