• Pharma & Health

    Καρκινογόνες ουσίες σε καλλυντικά (βενζόλιο): Πού εντοπίζεται ο κίνδυνος

    • Βίκυ Καρατζαφέρη


    Συνεχίζεται ο «θόρυβος» γύρω από καρκινογόνες ουσίες, που εντοπίστηκαν σε καλλυντικά προϊόντα για την ακμή γνωστών εταιρειών (Clinique και Clearasil). Ειδικότερα εντοπίστηκε βενζόλιο έως και 800 φορές πάνω από το όριο, το οποίο, μάλιστα, μπορεί να διαρρεύσει και από τις συσκευασίες.

    Η δήλωση της εταιρείας Clinique φαίνεται ότι δεν κατεύνασε την εύλογη ανησυχία και τον προβληματισμό των καταναλωτών. Εκπρόσωπος της μάρκας διευκρίνισε:

    «Στην ελληνική αγορά δεν διανέμονται απευθείας προϊόντα Clinique, τα οποία να περιέχουν υπεροξείδιο του βενζολίου, συνεπώς δεν υφίσταται οποιοσδήποτε κίνδυνος για την ασφάλεια των καταναλωτών. Επιπροσθέτως, γενικότερα η εταιρεία δεν χρησιμοποιεί το βενζόλιο ως συστατικό σε κανένα προϊόν του χαρτοφυλακίου της μάρκας προϊόντων Clinique.

    Τα προϊόντα μάρκας Clinique παράγονται και διανέμονται με βάση όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες ασφάλειας και υπόκεινται προς τούτο σε πολύ αυστηρή αξιολόγηση. Όλα τα προϊόντα είναι ασφαλή για τη χρήση που προορίζονται».

    Καρκινογόνες ουσίες σε καλλυντικά: Κίνδυνος από το βενζόλιο

    Τα στοιχεία προέρχονται από έρευνα του ανεξάρτητου εργαστηρίου της εταιρείας Valisure LLC, με έδρα το New Haven του Κονέκτικατ στις ΗΠΑ. Η εταιρεία υπέβαλε αίτημα στον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), ζητώντας την ανάκληση των προϊόντων, στα οποία εντοπίστηκε η εν λόγω ουσία, καθώς και τη διενέργεια έρευνας και αναθεώρησης των οδηγιών για τη σύσταση των καλλυντικών, που προορίζονται για την ακμή.

    Στην έκθεση του εργαστηρίου αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι το βενζόλιο μπορεί να σχηματιστεί σε μη αποδεκτά υψηλά επίπεδα, τόσο στα συνταγογραφούμενα, όσο και στα μη συνταγογραφούμενα προϊόντα υπεροξειδίου του βενζολίου. Τα αποτελέσματα από τις δοκιμές της Valisure δείχνουν ότι ορισμένα προϊόντα θα μπορούσαν να υπερβούν περισσότερο από 800 φορές τα επίπεδα, που ορίζονται από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ.

    Οι δοκιμές, που περιλαμβάνουν δεκάδες από αυτά τα προϊόντα, υποδεικνύουν ότι υπάρχει πρόβλημα, όταν οι θεραπείες ακμής με υπεροξείδιο του βενζολίου αποθηκεύονται ή τυγχάνουν επεξεργασίας σε υψηλές θερμοκρασίες.

    Ένα προϊόν για την ακμή της εταιρείας ProActiv αποθηκεύτηκε στους 70 βαθμούς Κελσίου επί σχεδόν 17 ώρες. Το εργαστήριο όχι μόνο εντόπισε ότι αναπτύχθηκε βενζόλιο μέσα στο προϊόν, αλλά ότι αέριο βενζολίου βρέθηκε στην ατμόσφαιρα γύρω από αυτό. Αντίστοιχα ευρήματα εντοπίστηκαν και σε προϊόντα της μάρκας Clinique της Estee Lauder, όπου η συγκέντρωση βενζολίου βρέθηκε ότι έφτασε τα 400mg, αλλά και στο ευρέως χρησιμοποιούμενο προϊόν Clearasil.

    Τι λέει η ΕΔΑΕ

    Ο πρόεδρος της Ελληνικής Δερματολογικής και Αφροδισιολογικής Εταιρείας (ΕΔΑΕ), Ιωάννης Μπάρκης, επεσήμανε, πάντως, ότι στα χρόνια που ασχολείται με την αντιμετώπιση της ακμής δεν έχει ακούσει να εμφανίσει κάποιος ασθενής καρκίνο από τη χρήση τέτοιων προϊόντων.

    Βάζει, ωστόσο, μια σημαντική παράμετρο στη συζήτηση. Ότι όσοι έχουν ακμή, πρέπει να εμπιστεύονται τον ειδικό γιατρό, που δεν είναι άλλος από τον δερματολόγο. «Μόνο ο δερματολόγος μπορεί να διαγνώσει το πρόβλημα και να συστήσει την κατάλληλη θεραπεία, εξατομικευμένα. Τα προϊόντα αυτά προορίζονται για τοπική χρήση και για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα».

    Σύμφωνα με τον καθηγητή Δερματολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΔΑΕ, Δημήτρη Ιωαννίδη, το υπεροξείδιο του βενζολίου έχει άδεια φαρμάκου για την αντιμετώπιση της ακμής και στις ΗΠΑ χορηγείται χωρίς ιατρική συνταγή.

    «Ωστόσο αυτό, που έχει σημασία να επισημάνουμε, είναι ότι παίζει ρόλο η περιεκτικότητα αυτών των ουσιών. Είναι ή όχι πάνω από τα επιτρεπτά όρια; Εκεί πρέπει να εστιάσουμε. Το υπεροξείδιο του βενζολίου το γνωρίζουμε από τη δεκαετία του ’80. Εφαρμόζεται τοπικά, επί των βλαβών της ακμής, έχει αντιφλεγμονώδη δράση και επιδρά στον πολλαπλασιασμό των κυττάρων της επιδερμίδας».

    Πού εντοπίζεται ο κίνδυνος

    Οι επιστήμονες, σε μια προσπάθεια να εξηγήσουν πώς αναπτύσσεται η επικίνδυνη χημική ουσία, δίνουν το παράδειγμα του αυτοκινήτου με κλειστά παράθυρα. Σε ένα παρκαρισμένο αυτοκίνητο σε σκιά και σε θερμοκρασία μικρότερη από 16 βαθμούς Κελσίου, μπορεί να συσσωρευτούν 400-800 mg βενζολίου. Αν πάλι το αυτοκίνητο είναι στον ήλιο και σε θερμοκρασία μεγαλύτερη από 16 βαθμούς Κελσίου, η στάθμη του βενζολίου μπορεί να φτάσει και τα 2.000-4.000 mg, επίπεδο που είναι 40 φορές μεγαλύτερο από το επιτρεπόμενο.

    Το βενζόλιο είναι ένα από τα 20 πιο ευρέως χρησιμοποιούμενα χημικά στις Ηνωμένες Πολιτείες και εξατμίζεται στον αέρα πολύ γρήγορα.

    Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή χημικών ουσιών για προϊόντα όπως πλαστικά και συνθετικές ίνες, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ. Χρησιμοποιείται επίσης σε μια ποικιλία προϊόντων, όπως λιπαντικά, βαφές, απορρυπαντικά και φάρμακα.

    «Οι φυσικές πηγές βενζολίου περιλαμβάνουν τα ηφαίστεια και τις δασικές πυρκαγιές. Το βενζόλιο είναι επίσης φυσικό μέρος του αργού πετρελαίου, της βενζίνης και του καπνού των τσιγάρων», αναφέρει το CDC.

    Διαβάστε επίσης

    Clinique: Στην Ελληνική αγορά δεν διανέμονται προϊόντα που να περιέχουν υπεροξείδιο του Βενζόλιου



    ΣΧΟΛΙΑ