• HealthStories.gr

    Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων: Το δίλημμα «Απόκριες ή Πάσχα» και οι «κόκκινες γραμμές»

    Ηλικιωμένοι, κορονοϊός, μάσκες


    Υπό το βάρος της αυξημένης θνητότητας εξαιτίας επιπλοκών της COVID-19 συνεδριάζει σήμερα η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας. Το δίλημμα «Απόκριες ή Πάσχα», τα γήπεδα και τα κέντρα διασκέδασης είναι στο τραπέζι. «Κόκκινες γραμμές» οι θάνατοι των ηλικιωμένων και ο υποχρεωτικός εμβολιασμός τους.

    Είναι ενδεικτικό ότι μέσα στις πρώτες οκτώ ημέρες του Φεβρουαρίου έχουν καταλήξει 822 άνθρωποι. Το 75% των θανάτων αφορά σε ανεμβολίαστους άνω των 70 χρόνων.

    Η Ελλάδα παραμένει σταθερά στην τρίτη χειρότερη θέση στην Ευρώπη με 140 θανάτους ανά ένα εκατομμύριο πληθυσμού κατά τις τελευταίες 14 ημέρες.

    Σε υψηλά επίπεδα παραμένει και η διασπορά του ιού. Τα ενεργά κρούσματα είναι 140.000. Την ίδια ώρα το ΕΣΥ παρουσιάζει βελτιωμένη εικόνα – ο αριθμός των διασωληνωμένων «έπεσε» χθες στους 524 από 549 προχθές.

    Οι «κόκκινες γραμμές» για την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων

    Με αυτά τα δεδομένα αναρωτιέται κάποιος πώς μπορεί να συζητηθεί περαιτέρω χαλάρωση των μέτρων. Το παράδειγμα άλλων ευρωπαϊκών χωρών μπορεί να φαίνεται δελεαστικό, όμως οι 300.000 ανεμβολίαστοι άνω των 60 ετών δεν αφήνουν περιθώρια εφησυχασμού στην Ελλάδα, που κατά πάσα πιθανότητα θα μετρήσει άλλη μια χρονιά – την τρίτη – χωρίς να γιορτάσει τις Απόκριες με εκδηλώσεις ανοικτές για το κοινό.

    Δεν πρόκειται, βέβαια, για εύκολη απόφαση χωρίς κόστος. Δήμοι με παράδοση σε αποκριάτικες γιορτές και καρναβάλια έχουν ζητήσει να βρεθεί τρόπος να γίνουν φέτος οι εκδηλώσεις, ώστε και ο κόσμος να διασκεδάσει και τα μέτρα να τηρηθούν. Επιχείρημά τους το γεγονός ότι δυο χρόνια τώρα οι εορτασμοί της Αποκριάς έχουν ακυρωθεί κι αυτό έχει επιφέρει σημαντικά οικονομικά προβλήματα.

    Ωστόσο η επιβαρυμένη επιδημιολογική εικόνα πολλών περιοχών δεν αφήνει πολλά περιθώρια.

    Για παράδειγμα στην Περιφερειακή Ενότητα (ΠΕ) Αχαΐας εντοπίζονται 780 νέα κρούσματα, η μεγαλύτερη διασπορά για σήμερα μετά την ΠΕ Ηρακλείου (868 κρούσματα) στη χώρα, πλην Αττικής (6.000) και Θεσσαλονίκης (2.878). Το ιικό φορτίο στην Πάτρα είναι στα ύψη – “έκρηξη” παρατηρείται στα λύματα της πόλης κατά +177%, σύμφωνα τα αποτελέσματα του Εθνικού Δικτύου Επιδημιολογίας Λυμάτων.

    Παράλληλα, πάνω από 200 ασθενείς με κορωνοϊό νοσηλεύονται στα νοσοκομεία της πόλης. Οι 108 νοσηλεύονται σε Μονάδες (ΜΕΘ, ΜΑΦ, ΜΕΛ, ΑΡΝ. ΠΙΕΣΗΣ) και 113 σε απλές κλίνες COVID.

    Τι άλλο θα συζητήσει η Επιτροπή

    Σύμφωνα με πληροφορίες, ένα, ακόμη, βασικό ζήτημα που θα τεθεί στη συνεδρίαση είναι η αύξηση του αριθμού των θαμώνων στα μουσικά κέντρα και η παρουσία όρθιων στα μπαρ. Σε εκκρεμότητα παραμένει και ο επιτρεπόμενος αριθμός φιλάθλων στις αθλητικές διοργανώσεις, θέμα που μάλλον πάει για αργότερα.

    Η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων επικεντρώνεται κυρίως στους σκληρούς δείκτες της επιδημίας και στις πιέσεις στο ΕΣΥ, παρά τη βελτιωμένη εικόνα των τελευταίων ημερών. Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ μόλις 71 ασθενείς εξήλθαν από τις ΜΕΘ και επέστρεψαν σπίτι τους το τελευταίο διάστημα.

    Επιπλέον ο μέσος όρος εισαγωγών του προηγούμενου επταημέρου ήταν 462 ασθενείς. Μια εβδομάδα πριν ο αντίστοιχος αριθμός ήταν 436.

    Σημειώνεται ακόμη ότι η κάλυψη των κλινών σε ΜΕΘ είναι της τάξης του 78% και των απλών κλινών COVID-19 περίπου 56%.

    Διαβάστε επίσης

    Καρκίνος του μαστού: Οι άγνωστες συνέπειες της ορμονικής θεραπείας

    Τι συμβαίνει στον οργανισμό σας, όταν δεν κοιμάστε καλά



    ΣΧΟΛΙΑ