• HealthStories.gr

    Επιθυμία για γλυκό; Δοκίμασε το φρούτο που δρα ως φυσικό γλυκαντικό

    • NewsRoom


    Οι χουρμάδες είναι ένα φρούτο, πλούσιο σε φυσικά γλυκαντικά καθώς είναι πηγή φρουκτόζης, ενός φυσικού τύπου ζάχαρης.

    Για τον λόγο αυτό, είναι πολύ γλυκοί και έχουν επίσης μια απαλή γεύση σαν καραμέλα. Αποτελούν ένα εξαιρετικό υγιεινό υποκατάστατο της λευκής ζάχαρης στις συνταγές λόγω των θρεπτικών συστατικών, των φυτικών ινών και των αντιοξειδωτικών που παρέχουν.

    Η έλλειψη γλυκού, ιδιαίτερα την περίοδο δίαιτας, είναι ένας ανασταλτικός παράγοντας, στο να ακολουθήσουμε πιστά ένα διατροφικό ολιγοθερμιδικό πρόγραμμα.

    Κι αυτό γιατί πολλοί είναι αυτοί που δεν μπορούν να «ζήσουν» χωρίς γλυκό και ο περιορισμός της κατανάλωσης ζάχαρης, τους έχει δημιουργήσει ήδη αισθήματα νοσταλγίας και πείνας, μέχρι και υπογλυκαιμία.

    Υπάρχουν ωστόσο και άλλα τρόφιμα εκτός από τα γλυκά που είναι εξίσου γευστικά. Και το κυριότερο με λίγες θερμίδες, αναφέρει η Lena Bakovic, RD, διαιτολόγος στο Top Nutrition Coaching.

    Μερικά από αυτά τα είδη τροφών είναι τα αποξηραμένα φρούτα, τα οποία αποτελούν εξαιρετική πηγή φυσικών σακχάρων και είναι πλούσια σε ιχνοστοιχεία, φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά.

    Από τα αποξηραμένα φρούτα που κυκλοφορούν στην αγορά αυτά που ξεχωρίζουν είναι οι χουρμάδες οι οποίοι ανήκουν στην κατηγορία ενός καρπού από ένα είδος φοίνικα (γνωστού και ως χουρμαδιά), που καλλιεργείται σε πολλές τροπικές περιοχές του κόσμου.

    Σχεδόν όλοι οι χουρμάδες που πωλούνται στις δυτικές χώρες είναι αποξηραμένοι. Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ορισμένα σημαντικά θρεπτικά συστατικά και προσφέρουν πολλαπλά οφέλη στην υγεία.

    Το διατροφικό προφίλ στο φρούτο των χουρμάδων

    Το φρούτο αυτό, αποτελεί μια εξαιρετικά επιλογή ενός υγιεινού σνακ, ωστόσο, περιέχει θερμίδες. Συνεπώς χρειάζεται μέτρο στην κατανάλωσή του, λόγω του ότι είναι τρόφιμο υψηλό σε σάκχαρα, γεγονός που δεν αντισταθμίζεται από την περιεκτικότητά του σε θρεπτικά συστατικά.

    Συγκεκριμένα η περιεκτικότητα των χουρμάδων σε θερμίδες είναι παρόμοια με εκείνη άλλων αποξηραμένων φρούτων, όπως οι σταφίδες και τα σύκα. Ο

    ι περισσότερες θερμίδες, στο φρούτο αυτό, προέρχονται από τους υδατάνθρακες. Οι υπόλοιπες είναι από πολύ μικρή ποσότητα πρωτεΐνης.

    Παρόλα αυτά εκτός από τις θερμίδες, περιέχουν και ορισμένες σημαντικές βιταμίνες και μέταλλα, αλλά και σημαντική ποσότητα φυτικών ινών.

    Οι χουρμάδες χάρη στην περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες, είναι καλή επιλογή για άτομα με δυσκοιλιότητα, ενώ έχουν και χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, που σημαίνει ότι μπορούν να αποτελέσουν γλυκό σνακ για άτομα με σακχαρώδη διαβήτη, χωρίς να επηρεάσουν αρνητικά τα επίπεδα γλυκόζης, όταν καταναλώνονται σε μέτρια ποσότητα.

    Διαβάστε επίσης:

    Μάθιου Πέρι: Τα «Φιλαράκια» τον συνόδευσαν στην τελευταία του κατοικία (φωτογραφίες)

    Το πρώτο εμβόλιο για τον εθισμό στην κοκαΐνη ανέπτυξαν επιστήμονες

    Κακοκαιρία στην Ξάνθη: Οι θυελλώδεις άνεμοι αναποδογύρισαν αυτοκίνητα



    ΣΧΟΛΙΑ