• HealthStories.gr

    ΕΟΠΥΥ: Στο 100% η κάλυψη των δαπανών υγείας για τους τραυματίες στο δυστύχημα των Τεμπών – Όλη η διαδικασία

    Τέμπη


    Ο ΕΟΠΥΥ καλύπτει κατά 100% τις δαπάνες υγείας για τους τραυματίες στο δυστύχημα των Τεμπών και εξέδωσε σχετική απόφαση για την διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί.

    Σε έγγραφό του αναφέρει ότι οι δαπάνες (ανοικτής, κλειστής καθώς και ιατροτεχνολογικού υλικού) που έχουν πραγματοποιηθεί από τους πολίτες, οι οποίοι έχουν χαρακτηριστεί ως τραυματίες στο σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών, δύναται να αποδοθούν στο 100% με τη διαδικασία του ατομικού αιτήματος στις υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ. Τα δικαιολογητικά (ιατρική γνωμάτευση, απόδειξη/τιμολόγιο αγοράς) θα κατατεθούν στις Πε.Δι. ΕΟΠΥΥ με φυσική παρουσία ή μέσω ηλεκτρονικής εφαρμογής που θα αναπτυχθεί από τον ΕΟΠΥΥ γι αυτό το σκοπό εφόσον κριθεί αναγκαίο λόγω όγκου των υποβαλλόμενων δαπανών.

    Η διαδικασία υποβολής ατομικού αιτήματος θα παραμείνει ενεργή για τους τραυματίες από το δυστύχημα των Τεμπών μέχρι την πλήρη ενημέρωση όλων των εμπλεκομένων καθώς και για περιπτώσεις προϊόντων, σκευασμάτων και υπηρεσιών που δεν συνταγογραφούνται.

    Η απόφαση του ΕΟΠΥΥ για τους τραυματίες των Τεμπών αναφέρει τα εξής:

    «Διαδικασία απόδοσης δαπάνης ατομικών αιτημάτων πολιτών που χαρακτηρίστηκαν ως τραυματίες στο σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών.»

    Ειδικότερα, με το άρθρο 62 προβλέπεται ότι «Ο Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας, καλύπτει πλήρως τις δαπάνες νοσηλείας και αποκατάστασης των τραυματιών του σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών της 28ης Φεβρουαρίου 2023, σε υλικά και υπηρεσίες, σε όλες τις δομές Δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, καθώς και τα έξοδα μετάβασής τους σε δομές αποκατάστασης του εξωτερικού, χωρίς οποιαδήποτε συμμετοχή αυτών. Mε απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ε.Ο.Π.Υ.Υ, ρυθμίζεται κάθε αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή του παρόντος».

    Το Δ.Σ. του Οργανισμού με την υπ΄αρ. 141/891/27-4-2023 Aπόφασή του καθόρισε, μεταξύ των άλλων, να υλοποιηθούν συστημικές παραμετροποιήσεις και οι πολίτες που χαρακτηρίστηκαν ως τραυματίες στο σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών της 28/2/2023 να λαμβάνουν όλο το φάσμα των παροχών του ΕΚΠΥ τόσο σε ιδιωτικές όσο και σε δημόσιες δομές, με μηδενική συμμετοχή.

    Επιπλέον, και μέχρι την υλοποίηση των συστημικών αλλαγών, το Δ.Σ του ΕΟΠΥΥ καθόρισε ότι σε περίπτωση κατά την οποία από την ημέρα που συνέβη το δυστύχημα και μέχρι την υλοποίηση των προαναφερόμενων διαδικασιών, έχουν πραγματοποιηθεί δαπάνες (ανοιχτής, κλειστής καθώς και ιατροτεχνολογικού υλικού) από τους εν λόγω πολίτες, αυτές να αποδοθούν στο 100% στους δικαιούχους με τη διαδικασία του ατομικού αιτήματος προσκομίζοντας στις αρμόδιες Περιφερειακές Διευθύνσεις του Οργανισμού τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

    Τα δικαιολογητικά (ιατρική γνωμάτευση, απόδειξη/τιμολόγιο αγοράς) θα κατατεθούν στις Πε.Δι. ΕΟΠΥΥ με φυσική παρουσία ή μέσω ηλεκτρονικής εφαρμογής που θα αναπτυχθεί από τον ΕΟΠΥΥ για αυτό το σκοπό εφόσον κριθεί αναγκαίο λόγω όγκου των υποβαλλόμενων δαπανών.

    Η απόδοση της δαπάνης θα γίνεται κατόπιν έγκρισης της δαπάνης από το αρμόδιο τμήμα της Δ/νσης Στρατηγικού Σχεδιασμού το οποίο θα έχει την ευθύνη αξιολόγησης των ατομικών αιτημάτων. Πιο συγκεκριμένα, εφόσον υπάρξει αίτημα σχετικό σε Περιφερειακή Δ/νση του Οργανισμού θα πρέπει να αποσταλεί ερώτημα στο Τμήμα ΕΚΠΥ της Δ/νσης Στρατηγικού Σχεδιασμού ΕΟΠΥΥ, προκειμένου να εξακριβωθεί αν το εν λόγω ΑΜΚΑ συμπεριλαμβάνεται σε αυτά που έχουν αποσταλεί στον Οργανισμό από τους αρμόδιους φορείς. H διαδικασία υποβολής ατομικού αιτήματος θα παραμείνει ενεργή για την εν λόγω κατηγορία πολιτών μέχρι την πλήρη ενημέρωση όλων των εμπλεκομένων καθώς και για περιπτώσεις προϊόντων, σκευασμάτων και υπηρεσιών που δεν συνταγογραφούνται».

    Διαβάστε επίσης:

    Στα ύψη η πίεση των Ελλήνων – Συμβουλές από τον ΕΟΔΥ



    ΣΧΟΛΙΑ