• HealthStories.gr

    Διατροφή στην εγκυμοσύνη: Οι 6 βασικές αρχές

    • NewsRoom
    Διατροφή στην εγκυμοσύνη

    Πηγή: healthstories.gr


    Η διατροφή στην εγκυμοσύνη είναι πολύ σημαντική και διέπεται από συγκεκριμένες αρχές.

    Σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες, οι διατροφικές συνήθειες της εγκύου μπορεί να επηρεάσουν άμεσα την υγεία τη δική της όσο και του εμβρύου.

    Για τον λόγο αυτό είναι σημαντικό, όσες είστε έγκυοι, να ακολουθείτε μια σωστή και ισορροπημένη διατροφή, που θα περιλαμβάνει όλα τα θρεπτικά συστατικά και τις απαραίτητες βιταμίνες.

    Ο μαιευτήρας – χειρουργός γυναικολόγος Δημήτρης Ι. Σαρρηκώστας εξηγεί τα ναι και τα όχι της διατροφής στη φάση της εγκυμοσύνης.

    Διατροφή στην εγκυμοσύνη: Οι 6 βασικές αρχές

    1. Να τρώτε μικρά και συχνά γεύματα, ώστε να αποφεύγετε πιθανή δυσπεψία.
    2. Να αφιερώνετε αρκετό χρόνο στο γεύμα σας και να αποφεύγετε να τρώτε βιαστικά. Η ιδανική διάρκεια ενός γεύματος είναι 30 λεπτά.
    3. Να αποφεύγετε να πίνετε νερό ή άλλα υγρά κατά τη διάρκεια του φαγητού σας.
    4. Να προτιμάτε φρέσκα φρούτα και λαχανικά της εποχής, τα οποία προηγουμένως έχετε πλύνει σχολαστικά.
    5. Να προτιμάτε τροφές με τη μικρότερη δυνατή επεξεργασία, όπως προϊόντα ολικής άλεσης, ακατέργαστη ζάχαρη και ωμούς ξηρούς καρπούς. Είναι γνωστό πως, όσο λιγότερη είναι η επεξεργασία μιας τροφής, τόσο πιο πλούσια είναι σε βιταμίνες και σε μέταλλα.
    6. Να πίνετε αρκετό νερό κατά τη διάρκεια της ημέρας (1800 ml – 2500ml).

    Τροφές που επιτρέπονται

    • Λιγότερο επεξεργασμένες τροφές (π.χ. ψωμί ολικής άλεσης, ρύζι με τη φλούδα, δημητριακά).
    • Λαχανικά & φρούτα εποχής (σχολαστικό πλύσιμο).
    • Ψάρια πλούσια σε Ω3 (π.χ. ρέγκα, γαύρος, σαρδέλες).
    • Κόκκινο και λευκό κρέας.
    • Περιορισμένη κατανάλωση καφεΐνης (μία κούπα καφέ ή τσάι (250ml) ημερησίως.
    • Περιορισμένη χρήση αλατιού.
    • Περιορισμένη χρήση ζάχαρης (ακατέργαστη ζάχαρη).

    Τροφές που απαγορεύονται

    • Αλάτι (σε περίπτωση υψηλής πίεσης).
    • Ζάχαρη (σε περίπτωση διαβήτη κύησης).
    • Αλκοόλ.
    • Αναψυκτικά.
    • Κονσερβοποιημένες τροφές.
    • Ωμά ή μισοψημένα κρέατα (κίνδυνος τοξοπλάσμωσης).
    • Σαλάτες σε εστιατόρια (κίνδυνος τοξοπλάσμωσης).
    • Μαλακά μη παστεριωμένα τυριά π.χ. Brie, Roquefort, Blue Cheese και λοιπά μη παστεριωμένα.
    • Γαλακτοκομικά (κίνδυνος λιστερίωσης).
    • Αλλαντικά.
    • Φαγητά ή γλυκά που περιέχουν ωμά αυγά.
    • Τροφές αγνώστου προελεύσεως π.χ. τυριά που δεν είναι συσκευασμένα.
    • Οστρακοειδή και καπνιστά ψάρια, σούσι.
    • Ψάρια με υψηλή περιεκτικότητα σε υδράργυρο (γαλέος, μουρούνα, καρχαρίας, ξιφίας, σκουμπρί, λευκός μπακαλιάρος) και ψάρια που εκτίθενται σε ρύπους (πέστροφα, σολωμός, πέρκα).
    • Συκώτι.

    Διαβάστε επίσης:

    ΚΟΜΥ ΕΟΔΥ: Αντίστροφη μέτρηση για τη λήξη των συμβάσεων, θα υπάρξει συνέχεια;

    Στιγμιαίος καφές: Ο κρύος ή ο ζεστός είναι καλύτερος για την υγεία;

    Υπογεννητικότητα: Με ένα παιδί οι μισές οικογένειες στην Ελλάδα



    ΣΧΟΛΙΑ