• HealthStories.gr

    Αργή ξανά η αποκλιμάκωση της COVID-19 – Τι συντηρεί τον ιό, εκτοξεύθηκαν οι Όμικρον 4 και 5

    COVID-19 - Όμικρον 4 και 5

    Πηγή: healthstories.gr


    Η αποκλιμάκωση των κρουσμάτων της COVID-19 είναι αργή ξανά.

    Οι επαναλοιμώξεις είναι αυξημένες και οι επιστήμονες επαναξιολογούν τον κίνδυνο, διαβλέποντας τι θα γίνει μέσα στο καλοκαίρι αλλά και αργότερα, το φθινόπωρο. Ψάχνουν τι είναι αυτό, που κατ’ ουσίαν συντηρεί τον ιόν και παρατηρούν προβληματισμένοι τις υποπαραλλαγές Όμικρον 4 και Όμικρον 5, οι οποίες εσχάτως εκτοξεύθηκαν.

    Πιο συγκεκριμένα η αυξητική τάση ανά εβδομάδα οδήγησε στον υπερτριπλασιασμό των κρουσμάτων Όμικρον 4 και Όμικρον 5, μέσα σε χρονικό διάστημα μόλις επτά ημερών. Λοιμωξιολόγοι εκτιμούν ότι οι τάσεις εξάπλωσης θα εξακολουθήσουν και το αμέσως προσεχές διάστημα.

    Τα παραδείγματα της Νότιας Αφρικής αλλά και της Πορτογαλίας είναι ακόμη «ζωντανά». Αυτές οι δύο υποπαραλλαγές έχουν ήδη προκαλέσει αυξημένη διασπορά σε αυτές τις γωνιές του κόσμου.

    Τι συντηρεί τον ιό

    Στη χώρα μας τα επιβεβαιωμένα κρούσματα αυτών των υποπαραλλαγών αυξήθηκαν από 12 την περασμένη Πέμπτη σε 55 χθες, όπως προκύπτει από την επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ. Μιλάμε, δηλαδή, για αύξηση της τάξης του 358%.

    Από αυτά τα κρούσματα, τα 31 αφορούν στην υποπαραλλαγή Όμικρον 4 και τα 24 στην υποπαραλλαγή Όμικρον 5 – η κυρίαρχη υποπαραλλαγή Όμικρον 2 εντοπίζεται πλέον στο 85,8% των κρουσμάτων.

    Παρόλο που οι καιρικές συνθήκες δεν ευνοούν τη μεταφορά ιών, οι επαναλοιμώξεις και οι υποπαραλλαγές δείχνουν ότι ακόμη δεν έχουμε ξεμπερδέψει και για άλλη μια φορά φαίνεται ότι θα έχουμε ένα δύσκολο φθινόπωρο, αν όχι και ένα δύσκολο καλοκαίρι…

    Οι δύο αυτές υποπαραλλαγές του κορoνοϊού SARS-CoV-2 αναμένεται να επικρατήσουν στην Ευρώπη έως το τέλος του καλοκαιριού.

    Ειδικότερα αξιωματούχοι του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) εκτιμούν ότι θα υπάρξει σημαντική αύξηση στις υποπαραλλαγές Όμικρον 4 και Όμικρον 5 το επόμενο διάστημα, με αποτέλεσμα να κυριαρχήσουν στην Ευρώπη τους μήνες που έπονται.

    Μάλιστα το ECDC κάλεσε τις χώρες – μέλη να βελτιώσουν τις υποδομές τους, ώστε να εντοπίζονται άμεσα τα νέα κρούσματα.

    Τι σημαίνει η αύξηση των κρουσμάτων των Όμικρον 4 και 5

    Έλληνες αλλά και ξένοι επιστήμονες λένε ότι τον Οκτώβριο αναμένεται αναζωπύρωση της πανδημίας. Εκτιμούν, δε, ότι την κατάσταση επηρεάζουν σαφώς οι ανεμβολίαστοι, όπως και το μεγάλο χρονικό διάστημα, που έχει περάσει από την τρίτη δόση του εμβολίου.

    Σημειώνουν, πάντως, πως, με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, δεν αναμένεται σημαντική αύξηση στη σοβαρότητα της μόλυνσης.

    Το πρόβλημα είναι, ωστόσο, ότι η αύξηση στον αριθμό των κρουσμάτων πιθανά θα επιφέρει αύξηση στις εισαγωγές στα νοσοκομεία και συνεπακόλουθα στις Μονάδες.

    Για την ώρα το ΕΣΥ δεν πιέζεται, αλλά οι νέες νοσηλείες λόγω COVID-19 ξεπέρασαν τις 100 ημερησίως στις 7 και στις 8 Ιουνίου, ενώ τα εξιτήρια είναι λιγότερα.

    Πάντως οι επαναλοιμώξεις έχουν γίνει… ρουτίνα. Σε επίπεδο εβδομάδας αυξάνονται με ρυθμό της τάξης του 10%.

    Διαβάστε επίσης:

    Η μαραθόπιτα του Πλεύρη, οι ίντριγκες στον ΕΟΠΥΥ και ο χαμένος Θεοκλής

    Ηλίας Μόσιαλος: 6 σημεία που πρέπει να θυμόμαστε για την ευλογιά των πιθήκων



    ΣΧΟΛΙΑ