• HealthStories.gr

    Η μαραθόπιτα του Πλεύρη, οι ίντριγκες στον ΕΟΠΥΥ και ο χαμένος Θεοκλής

    Η μαραθόπιτα του Πλεύρη, οι ίντριγκες στον ΕΟΠΥΥ και ο χαμένος Θεοκλής

    Healthsecrets


    Με τρία μίνιμαλ κομμάτια μαραθόπιτα την έβγαλε ο Υπουργός Υγείας σε πρόσφατο συνέδριο, όπου παρούσα, λόγω πρωθυπουργού, ήταν και η διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ. Αλήθεια ο κ. Ζαούτης τι κάνει;

    Ο ντούρασελ Θάνος και η μαραθόπιτα

    «Ντούρασελ» όπως θα λέγαμε παλιότερα – και χωρίς διάθεση διαφήμισης – αποδεικνύεται ο Υπουργός Υγείας, ο οποίος ναι, μεν, υπερεμφανίζεται, όμως από την άλλη κάνει και δουλειά.

    Μάλιστα μέσα σε περίπου 48 ώρες βρέθηκε στο Κέντρο Πολιτισμού – Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος δυο φορές. Τη μια για το συνέδριο της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα» και τη δεύτερη για την παρουσίαση του προγράμματος «Φώφη Γεννηματά» για τις δωρεάν εξετάσεις μαστού.

    Ο Υπουργός, δυστυχώς, δεν έχει χρόνο ούτε νερό να πιει, διότι όλοι του πιάνουν την κουβέντα. Τον εντόπισαν όμως κάποιοι, να έχει προλάβει λίγο πριν ανέβει στο πάνελ του συνεδρίου του Πρώτου Θέματος, να έχει βάλει σε ένα πιάτο κάτι από τον μπουφέ.

    Κι αυτό ήταν πολύ λιτό. Μόλις 3-4 κομματάκια μαραθόπιτα!

    Να πούμε και κάτι άλλο. Στη δεύτερη παρουσία του στο Νιάρχος, για το πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά», δεν έκρυψε τη συγκίνησή του, όταν άκουσε τις μαρτυρίες γυναικών που βίωσαν τον καρκίνο μαστού.

    Υπεραγαπηδάκη

    Την είχαμε αναφέρει στη στήλη σχεδόν από τη μέρα που ανέλαβε – ίσως και νωρίτερα. Η Γενική Γραμματέας Δημόσιας Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη φαίνεται να είναι το μεγάλο και κρυφό χαρτί του Υπουργείου Υγείας.

    Μια γυναίκα που, σε αντίθεση με τα περισσότερα στελέχη του Υπουργείου, δείχνει να μη συμπαθεί καθόλου τις δημόσιες εμφανίσεις. Όμως στις δύο, που έχει κάνει μέχρι τώρα, φαίνεται ιδιαίτερα μαχητική. Μάλλον ο πολιτικός ρόλος της δεν την ενδιαφέρει ή τουλάχιστον αυτό δείχνει.

    Από την πλευρά μας θα θέλαμε να της πούμε να ρίξει και μια ματιά στον ΕΟΔΥ, τον οποίο εποπτεύει.

    «Παραίτηση» Θεοκλή

    Μην πάει ο νου σας σε πραγματική παραίτηση. Απλά ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Θεοκλής Ζαούτης μάλλον συμβιβάστηκε με το καθεστώς που υπάρχει στον Οργανισμό, είδε κι απόειδε και απλά είπε «θα πορευτώ όσο μπορώ, μ’ αυτά που βρήκα».

    Ναι, μεν, βελτιώθηκαν κάποια πράγματα ως προς το επικοινωνιακό κομμάτι, αλλά το συγκεκριμένο σημείο του Οργανισμού νοσεί έντονα.

    Θεανώ η αντιεπικοινωνιακή

    Λόγω της παρουσίας του πρωθυπουργού στις δυο προαναφερόμενες εκδηλώσεις στο Νιάρχος, παρούσα ήταν και η διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ, Θεανώ Καρποδίνη. Μάλιστα συμμετείχε και σε πάνελ στο συνέδριο της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα».

    Το ζήτημα είναι όμως να μην εμφανίζεται μόνο ως εντεταλμένη του Μαξίμου! Υπάρχουν τεράστια ζητήματα, τα οποία διαχειρίζεται και αφορούν στο σύνολο των πολιτών. Μόνο παράπονα, μαθαίνουμε, υπάρχουν από τα ΜΜΕ.

    Επίσης, όπως είχαμε αναφέρει και πριν από εβδομάδες, κύκλοι από διάφορους τομείς του χώρου της Υγείας σημειώνουν ότι δεν τα πάει καλά με την μη Εκτελεστική Πρόεδρο, Βασιλική Γκογκοζώτου. Η τελευταία, δε, μάλλον αναμένει και την τοποθέτησή της ως επικεφαλής της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης. Ίσως και όχι…

    Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων

    Όπως έχουμε ξαναπεί, καλό είναι να κοιτάμε τα επίσημα κιτάπια της κυβέρνησης, ήτοι Διαύγεια, νομοσχέδια, ΦΕΚ. Βρήκαμε, λοιπόν, μια τροπολογία, η οποία κάτι αλλάζει στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων Δημόσιας Υγείας.

    Όχι, δεν αναφερόμαστε στη γνωστή επιτροπή που ασχολιόταν – μπορεί και να ασχολείται όποτε –  με τον κορονοϊό, αλλά σε μια άλλη, την οποία δημιούργησε ο κ. Πλεύρης το Νοέμβριο του 2021, αν και προβλεπόταν να έχει δημιουργηθεί από τον Μάρτιο του 2020.

    Η επιτροπή αυτή, λοιπόν, στην οποία εδώ και 7-8 μήνες είναι πρόεδρος ο Σωτήρης Τσιόδρας, με βάση την τροπολογία που μπήκε σε νομοσχέδιο στις 6/6, θα πρέπει να συνεδριάζει στην αρχή και στο τέλος κάθε χρόνου – και αν είναι αναγκαίο κάθε δίμηνο – και έχει την υποχρέωση να εκδίδει απολογισμό στο τέλος κάθε έτους.

    Δεν γνωρίζουμε αν αυτή η επιτροπή έχει κάνει κάτι μέχρι τώρα. Όμως μήπως θα κάνει; Και μήπως σε αντίθεση με τη γνωστή Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, θα πρέπει να καταγράφει και τι κάνει;



    ΣΧΟΛΙΑ