• HealthStories.gr

    Αλλάζει και πάλι ο θεσμός του προσωπικού γιατρού – Επιπλέον κίνητρα, Πανεπιστημιακά Κέντρα Υγείας και νέες προκηρύξεις


    Αλλαγές στον θεσμό του προσωπικού γιατρού, με στόχο την πρόληψη και τον προσυμπτωματικό έλεγχο των πολιτών, προωθεί το υπουργείο Υγείας με μέτρα ενίσχυσης της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, τα οποία είχε αποκαλύψει το Healthstories.

    Επιπλέον οικονομικά κίνητρα, ετήσιες οικονομικές ενισχύσεις για 5 χρόνια στους νέους προσωπικούς γιατρούς, ίδρυση Πανεπιστημιακών Κέντρων Υγείας με golden hello 100.000 ευρώ για τους Έλληνες γιατρούς που θα επιστρέψουν και νέες προσλήψεις στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, ανακοίνωσαν σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης και η αναπληρώτρια υπουργός Ειρήνη Αγαπηδάκη.

    Το υπουργείο Υγείας προχωρά σε σύνδεση των αποδοχών που θα έχουν οι προσωπικοί γιατροί με επιπλέον παροχές για τα προγράμματα πρόληψης, ενώ όσοι από τους αγροτικούς γιατρούς επιλέξουν την ειδικότητα της γενικής ιατρικής θα ενισχύονται από το κράτος με 30.000 ευρώ το χρόνο αν παραμείνουν για άλλα 5 χρόνια στο ΕΣΥ και σε θέση προσωπικού γιατρού.

    Οι πολίτες

    Ωστόσο, οι πολίτες που θα επιλέγουν τον δικό τους προσωπικό γιατρό ο οποίος δεν θα είναι ανάμεσα στους συμβεβλημένους – θα πληρώνουν οι ίδιοι την επίσκεψη.

    Η προθεσμία εγγραφής σε προσωπικό γιατρό θα λήξει στο τέλος του έτους και οι πολίτες που δεν εγγραφούν, θα αντιστοιχιστούν αυτόματα σε συγκεκριμένο γιατρό.

    Το προσχέδιο του νομοσχεδίου θα είναι έτοιμο σε 10 μέρες, και η εφαρμογή των διατάξεων αναμένονται το δεύτερο εξάμηνο του έτους και μετά.

    Αυτή τη στιγμή στον θεσμό του προσωπικού γιατρού συμμετέχουν 2.215 γιατροί από τον Δημόσιο τομέα, 1.272 από τον ιδιωτικό τομέα, ενώ έχει εγγραφεί το 56% των πολιτών. Το 60% των γιατρών απαιτείται στην Αττική.

    Προσλήψεις

    Αναμένονται 1.375 προσλήψεις στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, εκ των οποίων ιοί 360 θα είναι γιατροί, οι 600 νοσηλευτές, 385 λοιπό προσωπικό και οι 30 μέλη ΔΕΠ.

    Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη ανακοίνωσε πως θα λειτουργήσουν επτά Πανεπιστημιακά Κέντρα Υγείας, στα οποία θα συμμετέχουν Πανεπιστημιακοί καθηγητές με εξειδίκευση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

    Golden hello με 100.000 € εφάπαξ

    Για την στελέχωση κάποιων από τις θέσεις ΔΕΠ θα γίνει προσπάθεια προσέλκυσης ειδικοτήτων από το εξωτερικό (πχ Κύπρο και Μ. Βρετανία), παρέχοντας ένα ενδεικτικό ποσό 100.000 € εφάπαξ (golden hello) για ένα ή δύο χρόνια ως κίνητρο επαναπατρισμού.

    Παρών στην ενημέρωση ήταν και ο επικεφαλής Γραφείου Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) στην Αθήνα Joao Brenda.

    Διαβάστε επίσης:

    Μπορείτε να παίρνετε τις βιταμίνες με άδειο στομάχι;

    Γεωργιάδης: Επέστρεψε στο υπ. Υγείας – «Προτεραιότητά μου οι εμβολιασμοί και η ενίσχυση του ΕΣΥ»

    Συνάντηση Γεωργιάδη και Αγαπηδάκη με Τσιόδρα για την έξαρση του κορονοϊού



    ΣΧΟΛΙΑ