• ΥΓΕΙΑ

    Ημικρανία: Αντιμετωπίστε την πριν καν αρχίσει

    πονοκέφαλος


    Πολλοί κάνουν λόγο για μια βασανιστική εμπειρία, η οποία συχνά τους «μπλοκάρει» τη ζωή. Όμως, η ημικρανία, είναι μία κατάσταση που μπορεί να προληφθεί, τουλάχιστον σε κάποιο βαθμό. Το μυστικό βρίσκεται στους παράγοντες που την πυροδοτούν και η «κίνηση ματ» συνίσταται στην αποφυγή τους.

    Όποιος υποφέρει από ημικρανία, γνωρίζει καλύτερα απ’ τον καθένα τα ενοχλητικά και πολλές φορές εξουθενωτικά συμπτώματα που προκαλεί. Ναυτία, ζάλη, εμετός αλλά και ευαισθησία στο φως, τον ήχο και τις οσμές είναι μερικές από τις δυσάρεστες καταστάσεις που μπορεί να την συνοδεύουν.

    Με τον προσδιορισμό και την αποφυγή των παραγόντων που την πυροδοτούν, είναι δυνατό να ελαχιστοποιηθούν οι πιθανότητες να βρεθεί κανείς αντιμέτωπος με ένα σοβαρό επεισόδιο του συγκεκριμένου τύπου κεφαλαλγίας:

     

    1. Αποφύγετε τον έντονο φωτισμό και τους δυνατούς ήχους

    Ο θόρυβος και τα φώτα που αναβοσβήνουν είναι κοινοί εκλυτικοί παράγοντες της ημικρανίας. Αυτά τα ερεθίσματα μπορεί να είναι δύσκολο να αποφευχθούν, αλλά ορισμένες καταστάσεις, όπως η οδήγηση τη νύχτα, ο κινηματογράφος, η παρουσία σε κλαμπ ή πολυσύχναστες χώρους, και το έντονο φως από τον ήλιο είναι καταστάσεις που μπορείτε αρκετά εύκολα να αποφύγετε. Κάντε διαλείμματα από την οθόνη της τηλεόρασης ή του υπολογιστή για να ξεκουραστούν τα μάτια σας και ρυθμίσετε τα επίπεδα φωτεινότητας στις ψηφιακές οθόνες.

     

    1. Προσοχή στις διατροφικές επιλογές

    Σύμφωνα με την Mayo Clinic, ορισμένες τροφές, όπως  τα παλαιωμένα τυριά, τα αλμυρά φαγητά και τα επεξεργασμένα τρόφιμα μπορεί να προκαλέσουν ημικρανίες. Το ίδιο και η γλυκαντική ουσία ασπαρτάμη και το συντηρητικό γλουταμινικό μονονάτριο (MSG), που βρίσκεται σε πολλά τρόφιμα, καθώς επίσης το αλκοόλ, ιδιαίτερα το κρασί και τα ροφήματα με υψηλή περιεκτικότητα σε καφεΐνη.

    ημερολόγιο

    1. Κρατήστε ημερολόγιο

    Κρατώντας ένα ημερολόγιο με τις κρίσεις που βιώνετε, μπορείτε εύκολα να εντοπίσετε συγκεκριμένους παράγοντες που τις πυροδοτούν. Κρατήστε σημειώσεις με τις τροφές και τα ποτά που καταναλώνετε, σχετικά με την άσκηση, τον καιρό, τα έντονα συναισθήματα, τα φάρμακα που παίρνετε και το γενικότερο πρόγραμμά σας. Αυτός είναι ένας τρόπος για να  τους παράγοντες που ενδεχομένως πυροδοτούν την ημικρανία σας και να προσπαθήσετε να τους αποφύγετε.

     

    1. Λάβετε υπόψη σας τις ορμονικές μεταβολές (για τις γυναίκες)

    Οι ορμόνες παίζουν σημαντικό ρόλο στην ημικρανία. Πολλές γυναίκες έχουν την τάση να βιώνουν κρίσεις περισσότερο κατά τη διάρκεια (ή λίγο πριν) της εμμήνου ρήσεως. Θα πρέπει, λοιπόν, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικές με τη διατροφή και τις συνήθειες άσκησης κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Σύμφωνα με την Mayo Clinic, τα από του στόματος αντισυλληπτικά και η θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης μπορεί να αυξήσουν τη συχνότητα και τη σοβαρότητα των κρίσεων. Μερικές γυναίκες μπορεί να βρουν ανακούφιση από τη μετάβαση σε μια άλλη μορφή αντισύλληψης, ενώ άλλες μπορεί να διαπιστώσουν ότι έχουν λιγότερες ημικρανίες ενώ παίρνουν αντισυλληπτικά.

     

    1. Μην αγνοείτε τον καιρό

    Οι αλλαγές του καιρού μπορεί να επηρεάσουν τη συχνότητα και την ένταση της ημικρανίας. Τα υψηλά επίπεδα υγρασίας, οι υψηλές θερμοκρασίες και οι βροχή μπορεί να αυξήσουν τόσο την πιθανότητα να βιώσετε μια κρίση, όσο και την έντασή της. Αν ο καιρός γίνεται δυσάρεστος για εσάς, μπορεί να χρειαστεί να παραμείνετε περισσότερο σε εσωτερικούς χώρους. Φυσικά δεν μπορείτε να είστε μέσα ολόκληρη τη μέρα, αλλά μπορείτε να ελαχιστοποιήσετε το χρόνο που περνάτε έξω, όταν ο καιρός είναι εχθρικός για εσάς.

    ύπνος

    1. Διατηρήστε ένα σταθερό πρόγραμμα φαγητού και ύπνου

    Η νηστεία ή η παράλειψη γευμάτων μπορεί να προκαλέσει ημικρανίες. Βεβαιωθείτε ότι τρώτε μέσα σε μια ώρα μετά την αφύπνιση και στη συνέχεια κάθε τρεις έως τέσσερις ώρες. Η πείνα και η αφυδάτωση μπορεί να προκαλέσουν ημικρανίες, οπότε φροντίστε να πίνετε αρκετό νερό και να μην παραλείπετε γεύματα.

    Η έλλειψη ύπνου μπορεί, επίσης, να επιδεινώσει τα συμπτώματα, οπότε βεβαιωθείτε ότι κοιμάστε τουλάχιστον επτά με οκτώ ώρες την ημέρα. Ακόμη και ο πολύς ύπνος, όμως, μπορεί να προκαλέσει πονοκεφάλους, οπότε μην προσπαθήσετε να κερδίσουμε τον χαμένο ύπνο μένοντας στο κρεβάτι για πολλές ώρες.

     

    1. Αποφύγετε το στρες

    Αν και δεν μπορούμε πάντα να ελέγχουμε τις στρεσογόνες καταστάσεις, μπορούμε να ελέγξουμε πώς θα αντιδράσουμε σε αυτές. Οι ημικρανίες είναι συχνά αποτέλεσμα των στρεσογόνων γεγονότων. Οι τεχνικές χαλάρωσης όπως ο διαλογισμός, η γιόγκα και η βιοανάδραση μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των επιπέδων του στρες.

     

    1. Ασκηθείτε τακτικά

    Η τακτική άσκηση είναι ένα σημαντικό μέρος ενός υγιεινού τρόπου ζωής. Αλλά η έντονη άσκηση, όπως η άρση βαρών, μπορεί να προκαλέσει πονοκεφάλους.

    Δώστε προσοχή στην αντίδραση του σώματός σας σε ορισμένες δραστηριότητες. Επιλέξτε αυτές που βοηθούν στη μείωση του στρες, χωρίς να πιέζουν πολύ το σώμα, όπως η γιόγκα, η light  αεροβική γυμναστική ή το tai chi.

     

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ανοσο-Ογκολογία: Το νέο «όπλο» στη μάχη με τον καρκίνο

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:  Οι γυναίκες με αυτό το χαρακτηριστικό κερδίζουν χρόνια – Τι βρήκαν επιστήμονες του Χάρβαρντ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Μεγάλη μελέτη: Οι ξηροί καρποί προστατεύουν από πολλές ασθένειες (δείτε ποιες)

     

     



    ΣΧΟΛΙΑ