• ΥΓΕΙΑ

    15 τρικ για να φαίνεστε πιο έξυπνοι και πιο ικανοί – Μαθήματα από την επιστήμη!

    Αϊνστάιν


    Η αλήθεια είναι ότι ορισμένοι άνθρωποι είναι πιο έξυπνοι από τους άλλους.  Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η νοημοσύνη είναι το αποτέλεσμα ενός συνδυασμού σύνθετων παραγόντων, που περιλαμβάνουν τα πάντα: από το DNA μας μέχρι τα  περιβάλλοντα στα οποία μεγαλώσαμε. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ο καθένας δεν μπορεί δείχνει πιο έξυπνος από ό, τι στην πραγματικότητα είναι. Κάθε άλλο…

     

    Αν κάποιος θέλει να φαίνεται πιο ευφυής υπάρχουν πολλοί  τρόποι για να πείσει τους άλλους ότι είναι ένας «σύγχρονος Αϊνστάιν» και μάλιστα από την πρώτη στιγμή που θα τους συναντήσει. Η επιστημονική έρευνα μας καθοδηγεί μέσα από τα ευρήματά της. Παρακάτω θα βρείτε 15 τρόπους που θα σας βοηθήσουν να αυξήσετε το IQ σας στα… μάτια των άλλων, έτσι όπως προκύπτουν από τις επιστημονικές μελέτες.

     

    Περπατήστε συγχρονισμένα με την ταχύτητα των άλλων

    Μια μελέτη, με επικεφαλής την καθηγήτρια Μάρκετινγκ, Carey Morewedge, από το Πανεπιστήμιο της Βοστώνης, διαπίστωσε ότι αν κανείς περπατά πιο γρήγορα – ή πιο αργά – από τους ανθρώπους γύρω του, τότε ενδεχομένως αυτοί να νομίζουν ότι είναι ανόητος.

    Για τη μελέτη, 49 φοιτητές παρακολούθησαν φιλμς τριών διαφορετικών ανθρώπων που περπατούσαν είτε πιο αργά είτε πιο γρήγορα από τον μέσο όρο ταχύτητας. Στη συνέχεια ανέφεραν πόσο ικανό και έξυπνο πρόσωπο φαινόταν το καθένα.

    Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι άνθρωποι γίνονταν αντιληπτοί ως πιο έξυπνοι και πιο ικανοί, όταν κινούνταν με την ίδια ταχύτητα που είχαν όλοι οι άλλοι.

     

    Φορέστε γυαλιά

    Η έρευνα δείχνει ότι τα γυαλιά, κάνουν τους ανθρώπους να φαίνονται λιγότερο ελκυστικοί, αλλά πιο ευφυείς.

    Σε μια μικρή μελέτη, ερευνητές του Πανεπιστημίου της Βιέννης ζήτησαν από 76 συμμετέχοντες να δουν 78 εικόνες προσώπων – ορισμένα χωρίς γυαλιά, μερικά με γυαλιά με σκελετό και κάποια με γυαλιά χωρίς σκελετό – και στη συνέχεια να τα αξιολογήσουν όσον αφορά σε ορισμένα χαρακτηριστικά, συμπεριλαμβανομένων της ευφυΐας και της ελκυστικότητας.

    Σύμφωνα με τα ευρήματα των ερευνητών, οι άνθρωποι που φορούσαν γυαλιά – με ή χωρίς σκελετό – βαθμολογήθηκαν ως πιο έξυπνοι από εκείνους που δεν φορούσαν. Όμως εκείνοι χωρίς γυαλιά θεωρήθηκαν πιο ελκυστικοί.

     

    ποτήρι κρασί

    Αποφύγετε το αλκοόλ

    Οι άνθρωποι συχνά παρεκτρέπονται όταν πίνουν πολλά ποτά. Δεν είναι,  λοιπόν, περίεργο ότι ακόμη και κρατώντας μια μπύρα μπορεί να να φαίνεστε λιγότερο ευφυείς, σύμφωνα με μια κοινή μελέτη από τα Πανεπιστήμια του Μίτσιγκαν και της Πενσυλβάνια.

    Σε ένα από τα πέντε πειράματα που πραγματοποίησαν οι ερευνητές, ζήτησαν από 300 στελέχη να δουν φωτογραφίες και να διαβάσουν την απομαγνητοφώνηση από μια υποθετική συνέντευξη (σε δείπνο). Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα στελέχη αντιλήφθηκαν τους υποψηφίους, οι οποίοι κρατούσαν κρασί αντί για αναψυκτικό ως σημαντικά λιγότερο ευφυείς και λιγότερο ικανούς για πρόσληψη.

     

    Γράψτε απλά

    Μελέτη του  2012 από το Πρίστον,  διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν μεγάλες λέξεις όταν γράφουν, συχνά γίνονται αντιληπτοί από τους άλλους ως λιγότερο ευφυείς.

    Σε ένα από τα πειράματα που διεξήγαγαν, οι ερευνητές επέλεξαν μια διατριβή Κοινωνιολογίας με πολλές μεγάλες λέξεις και δημιούργησαν μια «απλοποιημένη» έκδοσή της, αντικαθιστώντας κάθε λέξη των εννέα ή περισσότερων γραμμάτων με μία μικρότερη. Στη συνέχεια ζήτησαν από 35 φοιτητές να τη διαβάσουν και να αξιολογήσουν τόσο την ευφυΐα του συγγραφέα όσο και το βαθμό δυσκολίας στην κατανόησή της.

    Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η απλοποιημένη εκδοχή θεωρήθηκε ως λιγότερο περίπλοκη και ο συγγραφέας της κρίθηκε ως πιο ευφυής.

     

    Χρησιμοποιήστε γραφήματα

    Μια μελέτη του 2014 από τους ερευνητές Aner Tal και Brian Wansink, του  Πανεπιστημίου Cornell δείχνει ότι οι άνθρωποι είναι πιο πιθανό να πιστεύουν έναν ισχυρισμό, όταν αυτός συνοδεύεται από γράφημα.

    Σε ένα πείραμα, δύο ομάδες με περίπου 30 συμμετέχοντες η καθεμία διάβασαν πληροφορίες σχετικά με ένα νέο φάρμακο που σχεδιάστηκε για την καταπολέμηση του κοινού κρυολογήματος. Η μία ομάδα είδε ένα γράφημα που απεικόνιζε κάποια πειραματικά ευρήματα, ενώ η άλλη όχι.

    Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το 68% της ομάδας που δεν είχε δει το γράφημα πίστευαν ότι το φάρμακο θα μειώσει την ασθένεια, την ώρα που το αντίστοιχο ποσοστό στην ομάδα που το είδε ήταν ένα επιβλητικό 97%.

     

    Μιλήστε εκφραστικά

    «Αν δύο ομιλητές προφέρουν ακριβώς τις ίδιες λέξεις, αλλά ο ένας μιλάει λίγο πιο γρήγορα και πιο δυνατά, με λιγότερες παύσεις και μεγαλύτερη διακύμανση στην ένταση, αυτός ο ομιλητής θα κριθεί ως  πιο δραστήριος, γνώστης και έξυπνος», γράφει ο Leonard Mlodinow, συγγραφέας του βιβλίου ” Subliminal: How Your Unconscious Mind Rules Your Behavior .”

    Και συνεχίζει: «Η εκφραστική ομιλία, με διακυμάνσεις στον τόνο και την ένταση και ελάχιστα αισθητές παύσεις, ενισχύει την αξιοπιστία και την εντύπωση της υψηλής νοημοσύνης».

    συνεργάτες

    Κοιτάξτε το συνομιλητή σας στα μάτια

    Μια μελέτη του 2007 διαπίστωσε ότι το να κοιτάει κανείς το συνομιλητή του στα μάτια μπορεί να έχει τεράστια σημασία, όσον αφορά στην εντύπωση που θα δώσει για τα επίπεδα της ευφυΐας του.

    Σε ένα πείραμα, 182 φοιτητές χωρίστηκαν σε ζευγάρια. Ο ένας εξ αυτών σε κάθε ζεύγος είχε εντολή να προσπαθήσει να φανεί έξυπνος και ικανός, ενώ ο άλλος δεν είχε λάβει καμία οδηγία.

    Στη συνέχεια, οι ερευνητές βιντεοσκόπησαν  τα ζευγάρια να συζητούν ένα προκαθορισμένο θέμα για πέντε λεπτά. Κάθε ένας από αυτούς  βαθμολόγησε τον άλλο για τη  νοημοσύνη του.

    Όταν οι ερευνητές επανεξέτασαν  το οπτικοακουστικό υλικό, διαπίστωσαν ότι οι φοιτητές που είχαν κληθεί να φαίνονται έξυπνοι είχαν υιοθετήσει μια σειρά από συμπεριφορές – αλλά η μοναδική από αυτές που λειτούργησε ήταν το να κοιτούν το συνομιλητή τους στα μάτια καθώς συζητούσαν.

     

    Λειτουργήστε με αυτοπεποίθηση

    Η ίδια μελέτη διαπίστωσε ότι μία έκφραση που δείχνει αυτοπεποίθηση, σε αντίθεση με μια σοβαρή έκφραση, ήταν επίσης ένας προάγγελος της αντιληπτής ως «υψηλή» νοημοσύνης.

    Άλλες έρευνες δείχνουν ότι ακόμη και η υπερβολική αυτοπεποίθηση μπορεί να κάνει τους ανθρώπους να φαίνονται περισσότερο  ενημερωμένοι-μορφωμένοι.  Σε μια μελέτη, οι συμμετέχοντες εκτίμησαν τη δική τους γνώση στη  γεωγραφία και στη συνέχεια εργάστηκαν σε ζεύγη σε μια σχετική εργασία. Κατόπιν, βαθμολόγησαν ένας τον άλλο για το πόσο γνώστες φαίνονταν στο συγκεκριμένο θέμα.

    Αρκετοί φοιτητές, οι οποίοι είχαν υπερεκτιμήσει τις ικανότητές τους, είχαν υψηλότερη βαθμολογία από τους συνεργάτες  τους.

     

    Ντυθείτε έξυπνα

    Μελέτες έχουν δείξει ότι τα ρούχα που φοράμε διαμορφώνουν την αντίληψη που οι άλλοι άνθρωποι έχουν για την ικανότητα μας.

    Για παράδειγμα, οι βοηθοί διδασκαλίας που φορούν επίσημα ρούχα γίνονται αντιληπτοί από τους μαθητές ως πιο ευφυείς – αλλά λιγότερο ενδιαφέροντες – από τους πιο κάζουαλ ντυμένους συναδέλφους τους.

    Επιπλέον, μια μελέτη του 2012 από το Νορθγουέστερν διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που φορούν λευκές ποδιές εργαστηρίου – όπως οι επιστήμονες και οι γιατροί – έχουν υψηλότερη βαθμολογία στα τεστ που απαιτούν υψηλά επίπεδα συγκέντρωσης.

    Τα ρούχα που φοράμε επηρεάζουν όχι μόνο τους άλλους, αλλά και τον εαυτό μας», γράφουν οι συντάκτες Hajo Adam και Adam Galinsky.

    γυναίκα-γελάει

    Χαμογελάστε

    Θέλετε οι άλλοι να πιστεύουν ότι είστε έξυπνοι; Βγάλτε από πάνω σας τη μιζέρια.

    Σε μια μελέτη του 2014, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Charles , στην Πράγα, ζήτησαν από 160 συμμετέχοντες να δουν τα πορτραίτα 80 φοιτητών και να αξιολογήσουν ορισμένα χαρακτηριστικά τους, μεταξύ των οποίων και η νοημοσύνη.

    Σύμφωνα με τα ευρήματά τους φάνηκε να υπάρχει μια συσχέτιση μεταξύ των εκφάνσεων της χαράς ή του θυμού στα πρόσωπα, με την υψηλή ή χαμηλή νοημοσύνη, αντίστοιχα, έτσι όπως εκλαμβάνεται από τους άλλους. Τα «υψηλής νοημοσύνης» πρόσωπα φάνηκε να χαμογελούν περισσότερο, συγκριτικά με τα «χαμηλής νοημοσύνης».

     

    Εξαφανίστε το piercing από το πρόσωπο

    Το piercing στο πρόσωπό σας μπορεί να δείξει πόσο γενναίος/α είστε, αλλά δεν θα σας προσφέρει τίποτα στην περίπτωση που θέλετε να αναδείξετε  το IQ σας.

    Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε έρευνα του 2012 με επικεφαλής τον Viren Swami, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Anglia Ruskin, στο Ηνωμένο Βασίλειο.

    Οι ερευνητές ζήτησαν από  440 συμμετέχοντες να δουν φωτογραφίες ενός άνδρα και μιας γυναίκας piercing στο πρόσωπο και να αξιολογήσουν την ευφυΐα και την ελκυστικότητά τους. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα άτομα με piercings βαθμολογήθηκαν χαμηλότερα, όσον αφορά και στα δύο αυτά χαρακτηριστικά, ενώ για τα άτομα με πολλαπλά «τρυπήματα» δόθηκαν οι πιο αρνητικές αξιολογήσεις.

    Χρησιμοποιήστε το «αρχικό» του πατρωνύμου στην υπογραφή σας 

    «Το αρχικό γράμμα του μεσαίου ονόματος ή του πατρωνύμου έχει μια ιδιαίτερη και ισχυρή επίδραση σχετικά με το πώς οι άνθρωποι γίνονται αντιληπτοί από τους άλλους», λένε οι ψυχολόγοι Wijnand Α.Ρ. Van Tilburg του Πανεπιστημίου του Σαουθάμπτον και  Eric R. Igou του Πανεπιστημίου του Λίμερικ, στην Ιρλανδία.

    «Ενισχύει  κοινωνικό status αυτών των ανθρώπων, έτσι όπως το αντιλαμβάνονται οι άλλοι», γράφουν στην επιθεώρηση European Journal of Social Psychology, συμπληρώνοντας ότι προκαλεί θετικά συμπεράσματα σχετικά με την πνευματική ικανότητα και τις επιδόσεις τους.

    Οι ερευνητές κατέληξαν σε αυτά τα συμπεράσματα, συνδυάζοντας επτά μελέτες σχετικές μελέτες. Σε μια μελέτη, 85 μαθητές κλήθηκαν να διαβάσουν μια έκθεση σχετικά με τη θεωρία της σχετικότητας του Αϊνστάιν και να την αξιολογήσουν με βάση την ποιότητα. Ο συγγραφέας παρουσιάστηκε με μια σειρά από ονόματα: « David F.P.R. Clark», «David Clark», «David F. Clark» και «David Ρ.Ρ. Clark».

    Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το  «David F. Clark» είχε υψηλότερη βαθμολογία από το «David Clark», ενώ το «David F.P.R. Clark» έλαβε τις περισσότερες διθυραμβικές κριτικές.

    ηγέτης

    Φερθείτε σαν ηγέτης

    Μια μελέτη του 2002 διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που έγιναν αντιληπτοί ως ηγέτες είχαν περισσότερες πιθανότητες να θεωρηθούν ιδιαίτερα ευφυής.

    Περίπου 350 φοιτητές παρουσιάστηκαν ως διαχειριστές μιας εταιρείας υπολογιστών και συμμετείχαν σε σύσκεψη σχετικά τον προϋπολογισμό της εταιρίας, με άλλους φοιτητές.

    Στο τέλος της συνάντησης, οι φοιτητές αξιολόγησαν το κάθε μέλος της ομάδας για το πόσο ευφυές φαινόταν, ενώ ανέφεραν, επίσης, αν κάποιος στην ομάδα λειτούργησε ως ηγέτης.

    Οι ερευνητές αξιολόγησαν, επίσης, τη νοημοσύνη των φοιτητών, χρησιμοποιώντας ένα επιστημονικό μέτρο.

    Όπως αποδείχθηκε, υπήρξε μια ισχυρή συσχέτιση μεταξύ του πόσο έξυπνος φάνηκε ο κάθε φοιτητής και του αν λειτούργησε ως ηγέτης μέσα στην ομάδα. Αλλά υπήρχε μόνο μια μέτρια συσχέτιση μεταξύ της «ηγεσίας» και της πραγματικής νοημοσύνης, γεγονός που υποδηλώνει ότι ναι μεν οι ηγέτες φαίνονται πιο έξυπνοι από τους άλλους, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι απαραίτητα είναι.

    Να έχετε χιούμορ

    Μια σταθερή αίσθηση του χιούμορ μπορεί να είναι σημάδι ευφυΐας.

    Σε μια μικρή μελέτη, ένας ψυχολόγος ζήτησε από τρεις άνδρες να πουν ένα ανέκδοτο στους φίλους τους σε ένα μπαρ, ενώ μια γυναίκα καθόταν σε ένα κοντινό τραπέζι. Στη συνέχεια, οι άνδρες έλαβαν οδηγίες να προσεγγίσουν τη γυναίκα και να ζητήσουν τον αριθμό του τηλεφώνου της. Όταν ο εκάστοτε άνδρας έφευγε, ο πειραματιστής πλησίαζε τη γυναίκα και της ζητούσε να τον αξιολογήσει, όσον αφορά στην ελκυστικότητα και τη νοημοσύνη του.

    Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι άνδρες που είπαν αστεία βαθμολογήθηκαν ως πιο έξυπνοι και ελκυστικοί, ενώ είχαν επίσης τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να πάρουν τον αριθμό της γυναίκας, σε σχέση με τα πιο «σοβαρά» άτομα.

     

    Παραδεχθείτε ότι δεν τα ξέρετε όλα

    Ενώ βοηθάει το να λειτουργεί κανείς με αυτοπεποίθηση και ίσως να δείχνει ότι γνωρίζει περισσότερα απ’ ό,τι στην πραγματικότητα, υπάρχουν ορισμένες καταστάσεις που απαιτούν περισσότερη σεμνότητα.

    Το 1999, δύο ψυχολόγοι επινόησαν αυτό που είναι πλέον ευρέως γνωστό ως «φαινόμενο Dunning-Kruger»: Τα λιγότερο ικανά άτομα υπερεκτιμούν τις δεξιότητές τους, ενώ τα πιο ικανά υποτιμούν τις δικές τους. Έτσι, αν προσπαθείτε να εντυπωσιάσετε κάποιον που γνωρίζει από ανθρώπινη συμπεριφορά, είναι πιθανώς καλύτερο να μείνετε ταπεινοί.

    Η στάση αυτή μπορεί να σας βοηθήσει και στην εργασία σας. Οι «freakonomics» συγγραφείς Stephen Dubner και Stephen Levitt υποστηρίζουν  ότι το να το παραδέχεται κανείς όταν  δεν ξέρει κάτι μπορεί να τον κάνει να φαίνεται πιο ικανός – αρκεί να υποσχεθεί ότι θα το μάθει!

     

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Γιορτινό τραπέζι: Δείτε τα μυστικά για να καταπλήξετε

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μηνιγγίτιδα Β: Εν αναμονή των εξελίξεων για την αποζημίωση του εμβολίου

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Goody’s: Με αέρα ανανέωσης στην καρδιά της Αθήνας – Το mononews στο σπίτι των burgers



    ΣΧΟΛΙΑ