• ΥΓΕΙΑ

    H Βουλγαρία εμβολιάζει δωρεάν πολίτες από τη Βόρεια Μακεδονία στα σύνορα

    Ανακοινώσεις τη Δευτέρα για το άνοιγμα της αναμνηστικής δόσης για τους άνω των 60 ετών

    Ανακοίνωση της τρίτης δόσης για τους άνω των 60


    Δύο κέντρα εμβολιασμού κατά της Covid-19 άνοιξε η Βουλγαρία στη μεθόριο της με τη Βόρεια Μακεδονία, στο νότιο τμήμα (κοντά στο Ντέλτσεβο και στο Νόβο Σέλο).

    Όπως δήλωσε στη Βουλγαρική Εθνική Ραδιοφωνία ο δρ. Μιλέν Βραμπέφσκι, στα κινητά κέντρα εμβολιασμού μπορούν να εμβολιαστούν δωρεάν οι πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας με βουλγαρικά διαβατήρια αλλά και οι μόνιμοι κάτοικοι της μεθορίου.

    «Από τις 19 Μαΐου, τα κέντρα εμβολιασμού θα λειτουργούν ως “πράσινοι διάδρομοι” και οι πολίτες από την άλλη πλευρά των συνόρων μπορούν να έρθουν και να εμβολιαστούν ελεύθερα» δήλωσε ο Δρ. Βραμπέφσκι.

    Ήδη πάνω από 2.000 άνθρωποι έχουν δηλώσει συμμετοχή για να εμβολιαστούν, οι περισσότεροι νέοι από τη Βόρεια Μακεδονία που θέλουν να εμβολιαστούν προκειμένου να μεταβούν σε κάποια χώρα της Κεντρικής και Δυτικής Ευρώπης για να εργαστούν.

    Με τον τρόπο αυτό η Βουλγαρία προσφέρει ένα είδος «σανίδας σωτηρίας» στη Βόρεια Μακεδονία για την πολύ αργή πρόοδο του εμβολιαστικού προγράμματος.

    «Συνεχώς λαμβάνουν δωρεές αλλά ακόμα δεν επαρκούν και για αυτό αποφασίσαμε να κάνουμε αυτή τη χειρονομία με απόφαση του (βουλγαρικού) υπουργικού συμβουλίου. Θέλουμε να δείξουμε οτι νοιαζόμαστε για αυτούς και έχουμε καθήκον να το κάνουμε» δήλωσε ο Δρ. Μιλέν Βραμπέφσκι.

    Η Βόρεια Μακεδονία, που εξαρτάται κυρίως από το πρόγραμμα COVAX, έχει ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά εμβολιασμών στην Ευρώπη, με το ποσοστό του πληθυσμού που έχει κάνει έστω την πρώτη δόση να ανέρχεται μόλις στο 8%.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



    ΣΧΟΛΙΑ