• ΥΓΕΙΑ

    Γκίκας Μαγιορκίνης: Στο 3% η θετικότητα του κορονοϊού στην Ελλάδα – Τάσεις σταθεροποίησης στην Αττική

    • NewsRoom

    Γκίκας Μαγιορκίνης, επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ


    Τάσεις σταθεροποίησης ως προς τα κρούσματα του κορονοϊού εμφανίζει η περιοχή της Αττικής τις τελευταίες δύο εβδομάδες, ανέφερε ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης, προσθέτοντας ωστόσο πως είναι ακόμα νωρίς να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα.

    Όπως ανέφερε ο κ. Μαγιορκίνης, η θετικότητα των δειγμάτων από τα τεστ που εκτελούνται καθημερινά στα Νοσοκομεία κυμαίνεται στο 3% στην Ελλάδα. Ανέφερε πωςοι δειγματοληπτικοί έλεγχοι που διενεργεί ο ΕΟΔΥ δεν γίνονται τυχαία, εντάσσονται σε ένα συνολικό σχεδιασμό και γίνονται στοχευόμενα ως προς την επιλογή της περιοχής με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα..

    Στην Ελλάδα εξακολουθούμε να βλέπουμε ένα αριθμό διαγνώσεων που κινείται μεταξύ 300 και 400 κρουσμάτων τις περισσότερες μέρες, ενώ ο αριθμός των πολιτών που χρειάζονται μηχανική υποστήριξη της αναπνοής παραμένει από την προηγούμενη εβδομάδα, υψηλότερος από τους 90. Ο αριθμός των ασθενών που καταλήγει σε καθημερινή βάση υπερβαίνει τους 5 σε αρκετές περιπτώσεις. Ο κ. Μαγιορκίνης υπογράμμισε ότι «είμαστε πολύ μακριά από εκθετική αύξηση».

    Ο κ. Μαγιορκίνης τόνισε ότι το μέγεθος της πόλης ή του χωριού που υπάρχουν ενεργά κρούσματα έχει μεγάλη σημασία. «Το μέγεθος της πόλης παίζει σημαντικό ρόλο στην δυναμική της επιδημίας. Υπάρχουν ενδείξεις ότι η ταχύτητα ανταπόκρισης στα προληπτικά μέτρα είναι αντιστρόφως ανάλογη του πληθυσμού στον οποίο απευθύνονται». Ο κ. Μαγιορκίνης είπε ότι σύμφωνα με τα αποτελέσματα μελετών η εφαρμογή των μέτρων σε ένα χωριό είναι πιο δραστική και η αποτελεσματικότητα των μέτρων είναι ταχύτερη σε σύγκριση με μια πόλη με παρόμοιο ποσοστό λοιμώξεων. « Συνεπώς όσο μεγαλύτερος ο πληθυσμός που έχει μολυνθεί, όσο μεγαλύτερη είναι η μάζα της επιδημίας τόσο πιο δύσκολα θα επιβραδυνθεί ακόμα και αν το ποσοστό της μόλυνσης είναι παρόμοιο ανάμεσα σε πληθυσμούς».

    O κ. Μαγιροκίνης συνέστησε υπομονή, επιμονή και προσήλωση στα μέτρα -χρήση μάσκας, αποστάσεις και αποφυγή συγχρωτισμού- προκειμένου να ελέγξουμε την εξάπλωση του ιού.

    Σύμφωνα με τον καθηγητή, υπάρχει μια εικόνα επιταχυνόμενης αύξησης τις τελευταίες ημέρες σε αρκετές χώρες της Ευρώπης όπως η Ιταλία, η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Πολωνία, η Τσεχία η Πορτογαλία, η Ελβετία και η Αυστρία. Αύξηση παρατηρείται και στην Γερμανία που μέχρι τώρα είχε ένα πολύ καλό επιδημιολογικό προφίλ. Στην Ισπανία και την Δανία φαίνεται να εξακολουθεί η δυναμική ύφεση της επιδημίας στο πλαίσιο του δευτέρου κύματος. Σχετικά με το Ισραήλ που ήταν η πρώτη χώρα που μπήκε σε δεύτερο lockdown στα μέσα Σεπτεμβρίου, φαίνεται να υπάρχει σημαντικότατη ύφεση των νέων διαγνώσεων η θετικότητα από το 15% έπεσε κάτω από 8% και έτσι θα προχωρήσουν στην άρση του lockdown για το μεγαλύτερο κομμάτι της χώρας.

     



    ΣΧΟΛΙΑ