• ΥΓΕΙΑ

    Γιατί είναι κρίσιμες οι επόμενες εβδομάδες για τον κορονοϊό

    O αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας, Δημήτρης Παρασκευής 


    Για τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από τον κορονοϊό και τα έως τώρα ληφθέντα μέτρα, μίλησε ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας, Δημήτρης Παρασκευής

    Ενώ δεν έχει υπάρξει μεγάλη αλλαγή αναφορικά με την επιδημία, «η απόφαση έχει ληφθεί προκειμένου να έχουμε τη μέγιστη αποτελεσματικότητα στα μέτρα πρόληψης με γνώμονα τη δημόσια υγεία», υποστήριξε ο κ. Παρασκευής μιλώντας στο Mega.

    Ο καθηγητής αναφέρθηκε στα συμπτώματα του ιού, τον τρόπο μετάδοσης, αλλά και τον χρόνο επώασης και σημείωσε πως πρόκειται για ένα καινούριο νόσημα για το οποίο καθημερινά αποκτάται περισσότερη γνώση.

    Μερικά από τα στοιχεία που έδωσε ο κ. Παρασκευής αφορούν στο γεγονός ότι τα παιδιά είναι ασυμπτωματικά στο μεγαλύτερο ποσοστό τους, ενώ ο χρόνος επώασης του ιού είναι από δύο έως 14 μέρες το περισσότερο. Ακόμα ο νέος κορωνοϊός είναι πιο ανθεκτικός στις σκληρές επιφάνειες, χωρίς όμως να είναι γνωστό πόσες ώρες αντέχει εκτεθειμένος σε μια επιφάνεια.

    Ο κ. Παρασκευής εκτίμησε πως στην Ελλάδα έχει γίνει προσπάθεια έγκαιρης διάγνωσης και ιχνηλάτησης και σε σχέση με άλλες χώρες είμαστε σε καλό επίπεδο.

    «Οι επόμενες βδομάδες θα είναι κρίσιμες», τόνισε και πρόσθεσε πως προς το παρόν έχουν ληφθεί αρκετά σκληρά μέτρα με γνώμονα την πρόληψη για το στάδιο της επιδημίας που βρισκόμαστε.

    Ο καθηγητής εξήγησε πως με τα έως τώρα δεδομένα, ο ιός δεν μπορεί να μολύνει τα κατοικίδια και κατά συνέπεια να μεταδοθεί στον άνθρωπο από αυτά και συμβούλεψε να αποφεύγονται οι μετακινήσεις και στενές προσωπικές επαφές, ειδικά για τους ανθρώπους που ανήκουν στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.



    ΣΧΟΛΙΑ