• ΥΓΕΙΑ

    FDA: Το εμβόλιο της Pfizer παρέχει ισχυρή προστασία από την πρώτη δόση – Την Πέμπτη η κρίσιμη συνεδρίαση

    • NewsRoom


    Σύμφωνα με τις οδηγίες της αμερικανικής Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) για την χορήγηση άδεις χρήσης έκτακτης ανάγκης  είναι τα δεδομένα από το εμβόλιο της Pfizer, ανακοίνωσε το προσωπικό της Υπηρεσίας,  αυξάνοντας έτσι τις ελπίδες για τη δυνατότητα διάθεσής του σύντομα στους Αμερικανούς ηλικίας 16 ετών και άνω.

    Η κρίσιμη συνεδρίαση των εξωτερικών εμπειρογνωμόνων της υπηρεσίας θα διεξαχθεί την Πέμπτη. Εκεί θα συζητηθεί εάν το εμβόλιο κατά της Covid-19 θα μπορέσει να εγκριθεί με την επείγουσα διαδικασία.  Η FDA αναμένεται να αποφασίσει εάν θα εγκρίνει το εμβόλιο εντός ημερών ή εβδομάδων.

    Σύμφωνα με τα έγγραφα που δόθηκα στη δημοσιότητα, το εμβόλιο που κατασκευάστηκε από την Pfizer και την BioNTech παρέχει ισχυρή προστασία έναντι της Covid-19 εντός περίπου 10 ημερών από την πρώτη δόση. Επιπλέον, το εμβόλιο λειτούργησε καλά ανεξάρτητα από το φύλο, το βάρος ή την ηλικία ενός εθελοντή. Παράλληλα, δεν εντοπίστηκαν σοβαρά ανεπιθύμητα συμβάντα που προκλήθηκαν από το εμβόλιο. Ωστόσο, πολλοί συμμετέχοντες παρουσίασαν πόνο, πυρετό και άλλες παρενέργειες.

    Παρά την προστασία που παρέχεται από την πρώτη δόση, δεν είναι σαφές για πόσο καιρό αυτή θα διαρκέσει. Προηγούμενες μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι η δεύτερη δόση του εμβολίου Pfizer-BioNTech δίνει στο ανοσοποιητικό σύστημα μια σημαντική, μακροχρόνια ώθηση, μια επίδραση που παρατηρείται σε πολλά άλλα εμβόλια.



    ΣΧΟΛΙΑ