• ΥΓΕΙΑ

    Έτοιμες να περάσουν τον στόχο για τις παραδόσεις εμβολίων στην ΕΕ Pfizer και BioNTech

    • Bloomberg
    Pfizer: Αναμένεται έγκριση από FDA για παιδιά 5 έως 11 ετών

    ΑΠΕ-ΜΠΕ


    Pfizer και BioNTech εκτιμούν ότι θα καταφέρουν να παραδώσουν αυτό το τρίμηνο στην ΕΕ περισσότερα εμβόλια έναντι της Covid-19 απ’ ό,τι προέβλεπαν αρχικά, γεγονός που αναμένεται να αποτελέσει «ανάχωμα» μετά την παύση του εμβολιασμού με το αντίστοιχο εμβόλιο της Johnson & Johnson.

    Η αμερικανική φαρμακοβιομηχανία ανακοίνωσε ότι «βρίσκεται σε καλό δρόμο για να ξεπεράσει σημαντικά τις δεσμεύσεις της» σε ό,τι αφορά τις παραδόσεις που έχει συμφωνήσει να κάνει έως τα τέλη Ιουνίου. Η ΕΕ αναμένει περίπου 200 εκατομμύρια δόσεις από την Pfizer και την BioNTech, από περίπου 66 εκατομμύρια δόσεις τους πρώτους τρεις μήνες του έτους.

    Η επιτάχυνση των παραδόσεων από την πλευρά των δύο εταιρειών θα μπορούσε να βοηθήσει να αντισταθμιστούν κάπως οι καθυστερήσεις που επιφέρει εκ των πραγμάτων η διακοπή της χορήγησης του εμβολίου της J&J.

    Υπενθυμίζεται πως οι αμερικανικές ρυθμιστικές αρχές συνέστησαν την Τρίτη να σταματήσουν οι εμβολιασμοί με το εμβόλιο της J&J, ενόσω εξετάζουν κάποιες σπάνιες περιπτώσεις θανατηφόρων, δυνητικά, θρομβώσεων, παρόμοιων με εκείνες που παρατηρήθηκαν με το εμβόλιο της AstraZeneca.

    Η καθυστέρηση των εμβολιασμών με το εμβόλιο της J&J, εάν παραταθεί, θα είναι ένα ακόμη εμπόδιο για την ΕΕ, η οποία είχε αρχίσει, επιτέλους, να επιταχύνει τους εμβολιασμούς, με σημαντική υστέρηση έναντι των ΗΠΑ και της Βρετανίας.

    Η ΕΕ περίμενε από την J&J περίπου 55 εκατομμύρια δόσεις μέχρι το τέλος του Ιουνίου. Το εμβόλιο της J&J είναι μονοδοσικό, σε σύγκριση με τα άλλα δύο, συμπεριλαμβανομένου του εμβολίου των Pfizer-BioNTech.

    Συνολικά, η Pfizer έχει συμφωνήσει να χορηγήσει 500 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου έως το τέλος του 2021 και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει δικαίωμα αγοράς για 100 εκατομμύρια δόσεις επιπλέον.



    ΣΧΟΛΙΑ