• ΥΓΕΙΑ

    Αισθητικές παρεμβάσεις: Καμπανάκι κινδύνου από τους επιστήμονες για μη ειδικούς και αμφιβόλου προελεύσεως υλικά

    • Έφη Τσιβίκα


    Τύφλωση, εγκεφαλικό ακόμη και θάνατο από θρόμβωση μπορεί να προκαλέσει η εφαρμογή από μη ειδικούς ενέσιμων υλικών για αισθητικές θεραπείες, προειδοποιούν οι εκπρόσωποι της Ελληνικής Εταιρείας Δερματοχειρουργικής, Laser και Αισθητικής Δερματολογίας.

    Σε συνέντευξη τύπου, που πραγματοποιήθηκε, με αφορμή το 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο Δερματοχειρουργικής, Αισθητικής Δερματολογίας και Laser, οι επιστήμονες έκρουσαν παράλληλα τον κώδωνα του κινδύνου για την εφαρμογή νοθευμένων ή αμφιβόλου προελεύσεως υλικών , δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην σωστή ενημέρωση των καταναλωτών.
    Στο πλαίσιο αυτό, τόνισαν ότι οι αισθητικές θεραπείες με υαλουρονικό οξύ, βλαστοκύτταρα ή botox επιβάλλεται να εφαρμόζονται από ειδικευμένους γιατρούς (δερματολόγους ή πλαστικούς χειρουργούς) και σε καμία περίπτωση από μη ειδικούς, όπως hair stylist και μανικιουρίστα, σε αυτήν την περίπτωση ασφαλείς θεραπείες μπορεί να έχει ολέθριες επιπτώσεις στην υγεία των καταναλωτών.
    Ειδική αναφορά έκαναν στην τιμή των υλικών, η οποία όταν είναι ιδιαίτερα χαμηλή, αποτελεί ένδειξη για νοθευμένα υλικά, τα οποία όχι μόνο είναι αναποτελεσματικά, αλλά μπορεί να εγκυμονούν και σοβαρούς κινδύνους.


    «Το μπότοξ, το υαλουρονικό οξύ και τα άλλα ενέσιμα υλικά μπορούν να μετατραπούν σε θανάσιμη κούρα ομορφιάς, όταν δεν χρησιμοποιούνται σωστά από εκπαιδευμένους επιστήμονες», τόνισε ο Τηλέμαχος Ανθόπουλος, γενικός γραμματέας της Εταιρείας, κάνοντας λόγο για περιστατικά τύφλωσης, όταν το υαλουρονικό εγχύεται εγχύεται στην περιοφθαλμική περιοχή και αποφράσσει κάποιο αγγείο ή αντίστοιχα εγκεφαλικών επεισοδίων, ακόμη και θανάτων από θρόμβωση.
    Οι ειδικοί τόνισαν, επίσης, τη σημασία της σωστής αποστείρωσης των ιατρικών εργαλείων, προβαίνοντας σε σοβαρή καταγγελία για περιστατικό φυματίωσης, λόγω της ανεπαρκούς αποστείρωσης-αντισηψίας.
    «Η Αισθητική Δερματολογία έχει στη διάθεσή της προηγμένα, αποτελεσματικά και ασφαλή εργαλεία, όπως τα νήματα, τα peelings, τα lasers και τα ενέσιμα υλικά, τα οποία μετατρέπονται σε επικίνδυνα όπλα όταν πέφτουν σε χέρια μη ειδικών», τονίζουν οι επιστήμονες.
    Το Συνέδριο θα πραγματοποιηθεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής Δερματοχειρουργικής και Αφροδισιολογικής Εταιρείας στις 16-18 Ιανουαρίου 2020.



    ΣΧΟΛΙΑ