• ΥΓΕΙΑ

    Έρευνα: Δύο καφέδες τη μέρα στην εγκυμοσύνη μπορεί να οδηγήσουν στη γέννηση πιο κοντού παιδιού

    • NewsRoom


    Ακόμη και σχετικά μικρές ποσότητες ημερήσιας κατανάλωσης καφεΐνης από τις εγκύους – περίπου δύο καφέδες τη μέρα – μπορεί να αυξήσουν την πιθανότητα να γεννηθεί παιδί που θα είναι κοντύτερο στην παιδική ηλικία τους (έως τα οκτώ τους), σε σχέση με την ανάπτυξη των συνομηλίκων παιδιών των οποίων οι μητέρες στη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους απέφευγαν τελείως την καφεΐνη, δείχνει μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

    Οι ερευνητές, με επικεφαλής την επιδημιολόγο Τσέζικα Γκλίζον του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού και Ανθρώπινης Ανάπτυξης των ΗΠΑ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό JAMA Network Open, ανέλυσαν στοιχεία για περίπου 2.400 παιδιά τεσσάρων έως οκτώ ετών.

    Υπολόγισαν ότι η κατανάλωση καφεΐνης σε επίπεδα ακόμη και κάτω των 200 μιλιγκράμ ημερησίως οδηγεί σε μια διαφορά ύψους περίπου δύο εκατοστών, ανάλογη εκείνης που έχουν τα παιδιά των οποίων οι μητέρες κάπνιζαν κανονικά κατά την εγκυμοσύνη.

    Όπως επεσήμαναν, η καφεΐνη μέσα σε τρεις ώρες μεταβολίζεται στις εγκύους κυρίως σε παραξανθίνη κατά το πρώτο τρίμηνο της κύησης. Τόσο η καφεΐνη όσο και ο μεταβολίτης της, η παραξανθίνη, μπορούν να διαπεράσουν τον πλακούντα και να εισέλθουν στο έμβρυο.

    Η μελέτη δεν βρήκε, από την άλλη, κάποια αξιόλογη συσχέτιση ανάμεσα στην κατανάλωση καφέ από την έγκυο και στη γέννηση παιδιού υπέρβαρου ή παχύσαρκου.

    Μελλοντικές έρευνες θα διερευνήσουν κατά πόσο η καφεΐνη στην εγκυμοσύνη επηρεάζει αρνητικά το ύψος του παιδιού πέρα από την παιδική ηλικία του, στην εφηβεία του και έως την ενηλικίωση του.

    Εκτός από τον καφέ, η καφεΐνη μπορεί να υπάρχει σε μικρότερες ποσότητες και σε άλλα προϊόντα όπως οι σοκολάτες και ορισμένα ροφήματα.

    Διαβάστε επίσης:

    Τι είναι η έκτοπη εγκυμοσύνη;



    ΣΧΟΛΙΑ