• ΥΓΕΙΑ

    Επικεφαλής ΠΟΥ: Η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι το «νέο κάπνισμα»

    Tedros Adhanom Ghebreyesus

    O γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Tedros Adhanom Ghebreyesus


    Η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι το «νέο κάπνισμα», προειδοποιεί ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ),  τονίζοντας  ότι έχει ως αποτέλεσμα να χάνουν τη ζωή τους 7 εκατομμύρια άνθρωποι και να πλήττεται η υγεία δισεκατομμυρίων, ετησίως, απλά και μόνο επειδή αναπνέουν.

    Τα στοιχεία δείχνουν ότι πάνω από το 90% του παγκόσμιου πληθυσμού αναπνέει τοξικό αέρα και η έρευνα αποκαλύπτει ολοένα και περισσότερο τις βαθιές επιπτώσεις του στην υγεία των ανθρώπων και ιδιαίτερα των παιδιών.

    «Ο κόσμος έχει μειώσει τη χρήση του καπνού. Τώρα πρέπει να κάνει το ίδιο και για τον “νέο καπνό” – τον τοξικό αέρα που αναπνέουν καθημερινά δισεκατομμύρια άνθρωποι. Κανείς, είτε είναι πλούσιος, είτε είναι φτωχός, δεν μπορεί να ξεφύγει από την ατμοσφαιρική ρύπανση. Πρόκειται για μια σιωπηρή απειλή για τη δημόσια υγεία. Παρά την επιδημία πρόωρων θανάτων και αναπηριών που θα μπορούσαν να προληφθούν, ένας νέφος εφησυχασμού διακατέχει τον πλανήτη. Αυτή είναι μια καθοριστική στιγμή και πρέπει να ενισχύσουμε τη δράση μας, ώστε να ανταποκριθούμε επειγόντως στην πρόκληση αυτή», δήλωσε ο Δρ Tedros Adhanom Ghebreyesus, γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, στην Guardian.

    «Τα βρέφη και τα παιδιά, των οποίων το σώμα αναπτύσσεται,  κινδυνεύουν  περισσότερο από τον τοξικό αέρα, με 300 εκατομμύρια από αυτά να ζουν σε περιοχές όπου οι συγκεντρώσεις είναι έξι φορές πάνω από τις διεθνείς οδηγίες»,  δήλωσε η Dr Maria Neira, επικεφαλής του ΠΟΥ για θέματα δημόσιας υγείας και περιβάλλοντος.

    Όπως η ίδια σημείωσε, η ρύπανση του αέρα επηρεάζει όλους μας, αλλά τα παιδιά είναι τα πιο ευάλωτα και οι ειδικοί ανησυχούν για τις επιπτώσεις της στην υγεία τους και τη σχέση της με τα αναπνευστικά νοσήματα, τον καρκίνο και τη μείωση της  νοημοσύνης.

    Σε παγκόσμιο επίπεδο, κι ενώ το κάπνισμα εξακολουθεί να μειώνεται, η ατμοσφαιρική ρύπανση προκαλεί πλέον περισσότερους θανάτους ετησίως από το τσιγάρο. Ωστόσο, οι ερευνητές πιστεύουν ότι οι επιπτώσεις που είναι γνωστές είναι μόνο η… κορυφή του παγόβουνου.

    Σύμφωνα με τους ειδικούς ο αριθμός των 7 εκατομμυρίων πρόωρων θανάτων είναι βέβαιο ότι είναι υποτιμημένος, καθώς περιλαμβάνει μόνο τις πέντε πιο σταθερά συνδεδεμένες αιτίες θανάτου. Οι πρώτες εκτιμήσεις με τη χρήση βελτιωμένων μοντέλων αυξάνουν τον αριθμό στα 9 εκατομμύρια.

    Είναι χαρακτηριστικό ότι, ολοένα και περισσότερες νέες μελέτες φέρνουν στο φως περαιτέρω βλαβερές συνέπειες από τον τοξικό αέρα στην υγεία, με τις πρόσφατες αποκαλύψεις να δείχνουν  σημαντική μείωση της νοημοσύνης, αύξηση του κινδύνου για διαβήτη και άμεση διείσδυση των αιωρουμένων μικροσωματιδίων στον πλακούντα των εγκύων.

    Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι κανένα άτομο, ομάδα, πόλη, χώρα ή περιοχή δεν μπορεί να λύσει το πρόβλημα μεμονωμένα και ότι χρειάζονται ισχυρές δεσμεύσεις και ενέργειες από όλους.

    Ο ΠΟΥ φιλοξενεί μέσα στην εβδομάδα την πρώτη παγκόσμια διάσκεψη για τη ρύπανση της ατμόσφαιρας και τις επιπτώσεις της στην υγεία, στη Γενεύη.

     

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Η ατμοσφαιρική ρύπανση -ακόμη και σε «ασφαλή» επίπεδα- αυξάνει τον κίνδυνο για σοβαρή νόσο

     

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Έρευνα σοκ: Πόσο καταστροφικοί για την υγεία είναι οι ρύποι;

     

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Η ατμοσφαιρική ρύπανση παχαίνει;



    ΣΧΟΛΙΑ