• ΥΓΕΙΑ

    ΕΟΔΥ: Γιατί το Μαξίμου “άδειασε” τον “άριστο” Ζαούτη, ο ρόλος της Αγαπηδάκη

    Θεοκλής Ζαούτης.

    Θεοκλής Ζαούτης


    Ο τέως πρόεδρος του ΕΟΔΥ, καθηγητής Παιδιατρικής και λοιμωξιολόγος Θεοκλής Ζαούτης, ήρθε στην Ελλάδα από την Αμερική μετ’ επαίνων τον Οκτώβριο του 2021, για να συμβάλει στην ανανέωση του ΕΟΔΥ και στη διαχείριση της πανδημίας, που ήταν σε εξέλιξη. Από τότε συνέβησαν πολλά και σήμερα ανακοινώθηκε το οριστικό “διαζύγιο” με τον Οργανισμό, που δεν ήταν “βελούδινο”. Το Μέγαρο Μαξίμου “άδειασε” τον κ. Ζαούτη…

    Όπως εδώ και μέρες σας είχε αποκαλύψει το Healthstories, η απόφαση για την αντικατάσταση του κ. Ζαούτη ήταν ειλημμένη και, μάλιστα, είχαμε γράψει και ποιος θα τον αντικαταστήσει, ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Χρήστος Χατζηχριστοδούλου. Το μόνο, που έμενε, ήταν να δημοσιευθεί το σχετικό ΦΕΚ, το οποίο ήταν να βγει την Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου, αλλά οι δυσμενείς εξελίξεις με τις πλημμύρες άλλαξαν – όπως ήταν αναμενόμενο – την ατζέντα.

    Γιατί το Μαξίμου “άδειασε” τον κ. Ζαούτη

    Η αντικατάστασή του, πάντως, ακουγόταν εδώ και καιρό, μαζί με ένα “πακέτο” αλλαγών, που θα γίνονταν στον ΕΟΔΥ (ορισμός διευθύνοντος συμβούλου και κατάργηση των δύο αντιπροέδρων κ.κ. Παρασκευή και Σαπουνά).

    Πληροφορίες αναφέρουν ότι η αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας και ο καθηγητής Παιδιατρικής δεν είχαν και τις καλύτερες σχέσεις, κάτι που ενίοτε γινόταν αντιληπτό και σε συσκέψεις που συμμετείχαν, όταν ακόμη η κα Ειρήνη Αγαπηδάκη ήταν γενική γραμματέας του Υπουργείου Υγείας. Οι ίδιες πληροφορίες θέλουν την κα Αγαπηδάκη δυσαρεστημένη από τις επιδόσεις του τέως προέδρου. Στον αντίποδα, πηγές φιλικά προσκείμενες στον κ. Ζαούτη αναφέρουν ότι η κα Αγαπηδάκη ήθελε εδώ και καιρό να τον αντικαταστήσει και να τοποθετήσει στη θέση του τον κ. Χατζηχριστοδούλου, με τον οποίο διατηρεί άριστες σχέσεις και η συνεργασία τους ήταν και παραμένει αγαστή.

    Τις τελευταίες μέρες και ενώ το ΦΕΚ δεν δημοσιευόταν, ο κ. Ζαούτης, όπως είπε σε δηλώσεις του στο Healthstories, έθεσε εαυτόν στη διάθεση της κας Αγαπηδάκη, προκειμένου ο ΕΟΔΥ και εκείνος προσωπικά να συνδράμει στις καταστροφές από τις πλημμύρες.

    “Προσωπικά έθεσα τον εαυτό μου στη διάθεση της αναπληρώτριας Υπουργού, ώστε να προσφέρω και τις επιστημονικές γνώσεις μου στο πεδίο, αν χρειαστεί. Ωστόσο η οδηγία, που έλαβα, ήταν να παραμείνω στην έδρα του Οργανισμού. Οπότε αυτό έκανα”.

    «Έδωσαν και πήραν» οι διαρροές

    Την ίδια ώρα κυβερνητικές πηγές διέρρεαν ότι: “Η αντικατάσταση Ζαούτη είχε δρομολογηθεί προ της πλημμύρας στη Θεσσαλία και χθες ανακοινώθηκε εσωτερικά η νέα σύνθεση του ΔΣ του ΕΟΔΥ. Μάλιστα είχε προηγηθεί πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση του Υπουργείου Υγείας, με αλλαγές στη δομή του Οργανισμού.

    Η αναπληρώτρια Υπουργός βρίσκεται από την πρώτη στιγμή στο πεδίο με το νέο πρόεδρο Χρήστο Χατζηχριστοδούλου, ο οποίος προΐστατο μέχρι πρότινος του Εργαστηρίου Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Μάλιστα το Εργαστήριο αυτό αποτελεί και Περιφερειακό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας του ΕΟΔΥ και έχει προσωπικό του ΕΟΔΥ επί μονίμου βάσεως στο εργαστήριο.

    Η αναπληρώτρια Υπουργός συνεργάζεται τόσο με τον κ. Χατζηχριστοδούλου, όσο και με τους επικεφαλής του εργαστηρίου, αλλά και με τις Κινητές Ομάδες του ΕΟΔΥ, που συνδράμουν στο έργο της επιδημιολογικής επιτήρησης στην περιοχή.
    Ο κ. Ζαούτης δήλωσε παραίτηση λίγες ώρες πριν από την δημοσίευση του σχετικού ΦΕΚ, που επρόκειτο να γίνει σήμερα”.

    Η επιστολή παραίτησης

    Σύμφωνα με πληροφορίες μας η επιστολή παραίτησης, που επέδωσε το πρωί της Τετάρτης 13/09/2023 ο κ. Θεοκλής Ζαούτης δεν αναφέρεται σε όλα αυτά, ούτε περιέχει κρίσεις και σχόλια για την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας ή την κυβέρνηση, ούτε, πολύ περισσότερο, εκφράζει δυσαρέσκεια ή θυμό.

    Ο τέως πρόεδρος του ΕΟΔΥ ευχαριστεί για τη δυνατότητα, που είχε, να προσφέρει τις γνώσεις και την εμπειρία του στη χώρα από τη θέση του στον Οργανισμό και αναφέρει συνοπτικά όσα συνέβησαν επί της προεδρίας του.

    Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι, παρόλο που ο κ. Ζαούτης διατηρούσε καλές σχέσεις με το Μαξίμου, δεν περίμενε να τον “αδειάσει” με αυτόν τον τρόπο, για τούτο και νιώθει απογοήτευση. “Μοιάζει με το “χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου”. Οι ίδιοι, που τον έφεραν στην Ελλάδα μετά βαΐων και κλάδων, τον άφησαν ξεκρέμαστο”, μας είπαν χαρακτηριστικά.

    Τις τελευταίες μέρες, στο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων, που είχε στηθεί στη Λάρισα, η ενημέρωση γινόταν από την κα Αγαπηδάκη. Ο νέος πρόεδρος του ΕΟΔΥ, καθηγητής κ. Χατζηχριστοδούλου, συντονίζει την επιχειρησιακή δράση, λαμβάνοντας τον λόγο στις ενημερώσεις, προκειμένου να επισημάνει με τη σειρά του τους κινδύνους, που ελλοχεύουν στις πλημμυρισμένες περιοχές, για τη δημόσια υγεία.

    Ερωτηθείσα η κα Αγαπηδάκη για την παραίτηση του κ. Ζαούτη, σε συνέντευξή της στον 9,84, απάντησε: “Είχε ήδη δρομολογηθεί (η αντικατάστασή του), καθώς είχαμε περάσει από την Βουλή διάταξη για τη νέα διοικητική οργάνωση του ΕΟΔΥ, όπου θα γίνουν και οι απαραίτητες αλλαγές και στα πρόσωπα. Για να απαντήσω και στα fake news, λοιπόν, που διακινούνται, οι αλλαγές αυτές είχαν δρομολογηθεί και αναμένουμε και την έκδοση του ΦΕΚ. Κανείς δεν είναι μόνιμος, ούτε κι εγώ, κανείς μας”.

     

    Διαβάστε επίσης:
    Σε επιφυλακή η Fed μετά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό

    Β. Λαζαράκου: «Ενδυναμώνεται η εταιρική δομή της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς»

    ΓΣΕΒΕΕ: Ταχείες διαδικασίες, γενναία μέτρα στήριξης για τη Θεσσαλία



    ΣΧΟΛΙΑ