• ΥΓΕΙΑ

    «Ένοχες» για τροφικές δηλητηριάσεις οι πετσέτες κουζίνας


    Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μαυρίκιου διαπίστωσαν ότι παράγοντες όπως το μέγεθος της οικογένειας, ο τύπος διατροφής και η πολλαπλή χρήση των πετσετών κουζίνας – μεταξύ άλλων- επηρεάζουν την ανάπτυξη παθογόνων παραγόντων στις πετσέτες, οι οποίοι μπορεί να οδηγήσουν σε τροφική δηλητηρίαση, μέσω διασταυρούμενης μόλυνσης.

    «Η μελέτη μας αποδεικνύει ότι η οικογενειακή σύνθεση και οι πρακτικές υγιεινής στην κουζίνα επηρεάζουν το μικροβιακό φορτίο των πετσετών κουζίνας. Επίσης διαπιστώσαμε ότι η διατροφή, ο τύπος χρήσης και η υγρασία στις πετσέτες θα μπορούσαν να είναι πολύ σημαντικοί παράγοντες για την ανάπτυξη δυνητικά παθογόνων οργανισμών που ευθύνονται για τροφική δηλητηρίαση», δήλωσε η Δρ Susheela D. Biranjia-Hurdoyal, επικεφαλής συντάκτρια της μελέτης.

    Συνολικά συλλέχθηκαν 100 πετσέτες κουζίνας μετά από ένα μήνα χρήσης. Οι ερευνητές καλλιέργησαν τα βακτηρίδια, τα ταυτοποίησαν και καθόρισαν το βακτηριακό τους φορτίο.

    Το 49% των πετσετών είχε μικροβιακή ανάπτυξη, η οποία αυξανόταν σε αριθμό ανάλογα με τα μέλη της οικογένειας και την παρουσία παιδιών ή/και παππούδων – γιαγιάδων στο σπίτι. Οι πετσέτες πολλαπλών χρήσεων (σκούπισμα σκευών, χεριών, επιφανειών  κ.ά.) είχαν υψηλότερο αριθμό μικροβίων από τις πετσέτες μίας χρήσεως, όπως και οι υγρές πετσέτες σε σύγκριση με τις στεγνές. Από τα 49 δείγματα που ήταν θετικά σε βακτηριακή ανάπτυξη, στο 36.7% εντοπίστηκαν κολοβακτηρίδια, στο 36.7% εντερόκοκκος και στο 14.3%  σταφυλόκοκκος.

    Ο σταφυλόκοκκος (S. Aureus) απομονώθηκε σε υψηλότερο ποσοστό σε οικογένειες χαμηλότερου κοινωνικοοικονομικού επιπέδου και σε εκείνες με παιδιά. Ο κίνδυνος εμφάνισης κολοβακτηριδίων (Escherichia coli) ήταν υψηλότερος στις υγρές πετσέτες σε σχέση με τις στεγνές, στις πετσέτες πολλαπλών χρήσεων σε σχέση με αυτές μιας χρήσεως και στις οικογένειες που ακολουθούν μη χορτοφαγικές δίαιτες.

    «Οι υγρές πετσέτες και η πολλαπλή χρήση των πετσετών κουζίνας πρέπει να αποθαρρύνονται. Οι μεγαλύτερες οικογένειες με παιδιά και ηλικιωμένα μέλη πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικές όσον αφορά στην υγιεινή της κουζίνας», κατέληξε η Δρ. Biranjia-Hurdoyal.

    Η έρευνα παρουσιάστηκε στην ετήσια συνάντηση της Αμερικανικής Εταιρείας Μικροβιολογίας (ASM Microbe), που πραγματοποιήθηκε στην Ατλάντα.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Κάθε πότε πρέπει να πλένετε τα σεντόνια σας και τι θα συμβεί αν δεν το κάνετε

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 8 δηλητηριώδεις τροφές που πιθανότατα έχετε στην κουζίνα σας

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Αφρικανική σκόνη: Το «τρικ» στην αναπνοή που θα σας γλιτώσει από προβλήματα



    ΣΧΟΛΙΑ