• ΥΓΕΙΑ

    Κάθε πότε πρέπει να πλένετε τα σεντόνια σας και τι θα συμβεί αν δεν το κάνετε


    Ξοδεύουμε περισσότερο από το ένα τρίτο της ζωής μας στο κρεβάτι. Ωστόσο,  αυτό το μέρος και κυρίως τα σεντόνια μας μπορεί γρήγορα να εξελιχθούν σε εστία βακτηρίων και μυκήτων, σύμφωνα με τον μικροβιολόγο Philip Tierno, του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης.

    Αν παραμείνει για πολύ καιρό η μικροσκοπική ζωή μέσα τις πτυχές των σεντονιών μας, μπορεί ακόμη και να μας αρρωστήσει, δήλωσε ο Tierno στο Business Insider.

    Σύμφωνα με τον ίδιο, για να σταματήσει αυτή η αόρατη απειλή, τα σεντόνια πρέπει να πλένονται μία φορά την εβδομάδα.

    Σε μια πρόσφατη μελέτη που αξιολόγησε το επίπεδο μυκητιακής μόλυνσης στα κρεβάτια, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ένα δοκιμαστικό δείγμα συνθετικών και από πούπουλα μαξιλαριών, ηλικίας 1 1/2 έως 20 ετών, περιείχε έως και 16 είδη μυκήτων το καθένα.

    Και δεν είναι μόνο η δική σας μικροβιακή ζωή με την οποία μοιράζεστε το κρεβάτι σας. Εκτός από τους μύκητες και τα βακτηρίδια που προέρχονται από τον ιδρώτα, τα πτύελα, τα κύτταρα του δέρματος και τις εκκρίσεις του κόλπου και του πρωκτού σας, μοιράζεστε επίσης το κρεβάτι σας με ξένα μικρόβια. Αυτά περιλαμβάνουν τα κύτταρα των κατοικιδίων, τη γύρη, το χώμα, τα χνούδια, τη σκόνη και τα περιττώματα των ακάρεων, καθώς και τα υλικά φινιρίσματος του υφάσματος από το οποίο είναι φτιαγμένα τα σεντόνια σας.

    Σύμφωνα με τον Tierno, ο μικρόκοσμος αυτός μπορεί να γίνει επιβλαβής μέσα σε λίγες μόνο εβδομάδες. Μία ή δύο εβδομάδες συσσώρευσης είναι αρκετές για πυροδοτήσουν αλλεργικά συμπτώματα (ρούφηγμα της μύτης, φτέρνισμα) και πόνο στο λαιμό (σαν γδάρσιμο),  σε οποιονδήποτε  – ειδικά, όμως, σε όσους πάσχουν από σημαντικές αλλεργίες ή άσθμα.

    Όπως εξηγεί ο Tierno «ακόμη και αν δεν έχετε αλλεργίες, μπορεί να παρουσιάσετε μια αλλεργική αντίδραση».

     

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Πόσο «βρεφικό» είναι το απορρυπαντικό σας; Διαβάστε πριν απαντήσετε!

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 8 δηλητηριώδεις τροφές που πιθανότατα έχετε στην κουζίνα σας

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: 5 πράγματα που κάνεις το πρωί και δεν σε αφήνουν να χάσεις κιλά



    ΣΧΟΛΙΑ