• ΥΓΕΙΑ

    Ελπιδοφόρα νέα για τους ασθενείς με προχωρημένο ή μεταστατικό νεφροκυτταρικό καρκίνωμα

    • NewsRoom


    Νέα δεδομένα, που ανακοινώθηκαν στο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας (ESMO) 2018 στο Μόναχο, αποδεικνύουν ότι η θεραπεία με nivolumab σε συνδυασμό με ipilimumab σε ασθενείς που δεν είχαν λάβει θεραπεία στο παρελθόν για προχωρημένο ή μεταστατικό νεφροκυτταρικό καρκίνωμα (RCC) συσχετίστηκε με σημαντικά μεγαλύτερη επιβίωση χωρίς θεραπεία (TFS).

    Με ελάχιστη περίοδο παρακολούθησης 30 μηνών, τα αποτελέσματα από τη Φάσης 3 μελέτη CheckMate -214, δείχνουν ότι το 36% των ασθενών που έλαβαν τον συνδυασμό του nivolumab με ipilimumab βρίσκονταν ακόμη στη ζωή χωρίς να χρειάζονται επακόλουθη θεραπεία έναντι του 16% των ασθενών που έλαβαν sunitinib. Στα δύο έτη, από τους ασθενείς που διέκοψαν τη θεραπεία, το 19% των ασθενών που έλαβαν τον συνδυασμό του nivolumab με ipilimumab έναντι 6% των ασθενών που έλαβαν sunitinib παρέμεναν χωρίς θεραπεία.

    «Τα αποτελέσματα από αυτή την ανάλυση της μελέτης CheckMate -214 παρέχουν σημαντικές πληροφορίες σχετικά με τη δυνατότητα διατήρησης του κλινικού οφέλους με τον συνδυασμό του nivolumab με ipilimumab σε ασθενείς με προχωρημένο νεφροκυτταρικό καρκίνωμα, στους οποίους υπάρχει μία σημαντική ανεκπλήρωτη ανάγκη», δήλωσε ο ερευνητής της μελέτης CheckMate -214, David F. McDermott, MD, Διευθυντής του Προγράμματος Ανοσο-ογκολογίας στο Ιατρικό Κέντρο Beth Israel Deaconess.

    Η TFS ήταν σημαντικά μεγαλύτερη με τον συνδυασμό του nivolumab με ipilimumab έναντι του sunitinib ανεξάρτητα από τη βέλτιστη συνολική ανταπόκριση. Δύο έτη μετά τη διακοπή, το 42% των ασθενών που έλαβαν θεραπεία με τον συνδυασμό έναντι του 12% εκείνων που έλαβαν θεραπεία με sunitinib και είχαν πλήρη ή μερική ανταπόκριση, παρέμεναν χωρίς επακόλουθη θεραπεία.

    Στο ίδιο χρονικό σημείο, το 12% των ασθενών που έλαβαν θεραπεία με τον συνδυασμό και το 6% των ασθενών που έλαβαν θεραπεία με sunitinib και είχαν σταθερή νόσο παρέμεναν χωρίς θεραπεία. Ομοίως, το όφελος ως προς την TFS από τον συνδυασμό του nivolumab με ipilimumab έναντι του sunitinib παρατηρήθηκε και σε όλες τις υποομάδες του PD-L1.

    Στους ασθενείς με PD-L1 ≥ 1%, το 27% από το σκέλος του συνδυασμού του nivolumab με ipilimumab παρέμεναν χωρίς θεραπεία στα 2 έτη μετά τη διακοπή σε σύγκριση με 8% στο σκέλος του sunitinib. Στους ασθενείς με PD-L1 < 1%, το 18% από το σκέλος του συνδυασμού του nivolumab με ipilimumab έναντι 5% από το σκέλος του sunitinib παρέμεναν χωρίς θεραπεία στα 2 έτη μετά τη διακοπή.

    «Αυτή η τελευταία ανάλυση που καταδεικνύει διατηρούμενο κλινικό όφελος με την πάροδο του χρόνου, βασίζεται στα διαθέσιμα στοιχεία από τη μελέτη CheckMate -214 σχετικά με τη μεγαλύτερη συνολική επιβίωση και τη διαρκή ανταπόκριση, ανεξάρτητα από την έκφραση του PD-L1 και ενισχύει τη δέσμευσή μας για τη βελτίωση των εκβάσεων στους ενήλικες που ζουν με τον πιο συχνό τύπου καρκίνου των νεφρών», δήλωσε ο Arvin Yang, M.D., Ph.D., επικεφαλής ανάπτυξης στον τομέα μελανώματος και καρκίνων του ουρογεννητικού της Bristol-Myers Squibb.

     

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Σημαντικές εξελίξεις στη θεραπεία του καρκίνου του πνεύμονα

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:  Νέο, ενισχυμένο εμβόλιο κατά της γρίπης

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Νέο υπό δοκιμή αντιβιοτικό «δούρειος ίππος» αφήνει υποσχέσεις για το μέλλον



    ΣΧΟΛΙΑ