• ΥΓΕΙΑ

    ΕΚΑΒ: Εκδόθηκε η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για την άμεση στήριξη

    • NewsRoom
    Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέπτεται το Υπουργείο Υγείας (ΑΠΕ-ΜΠΕ)

    Ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης (Δ) υποδέχεται τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη (Α), κατά την επίσκεψή του στο Υπουργείο Υγείας, Αθήνα Τρίτη 04 Ιουλίου 2023. ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΙΤΣΑΡΑΣ


    Εκδόθηκε η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, η οποία αφορά τα μεικτά πληρώματα του ΕΚΑΒ και που προανήγγειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την επίσκεψή του την Τρίτη (4/7) στο υπουργείο Υγείας.

    Αυτό όπως είπε, δεν αποτελεί υποκατάστατο του συνολικού σχεδιασμού για το ΕΚΑΒ καθώς οι αλλαγές θα προχωρήσουν, όπως έχουν δρομολογηθεί.

    Δεσμεύθηκε ότι θα παρακολουθεί και θα ελέγχει κατά τακτά χρονικά διαστήματα την πορεία του έργου στο υπουργείο Υγείας και συμπλήρωσε ότι οι πολίτες πρέπει να δουν άμεσα το έργο της αναβάθμισης των υπηρεσιών υγείας με τη στήριξη του Ταμείου Ανάκαμψης.

    Σύμφωνα με την ΠΝΠ, εφόσον στις δομές δεν επαρκεί το προσωπικό πληρωμάτων ασθενοφόρων ή οδηγών, μέχρι την 31 Δεκεμβρίου 2023, μπορεί να διατεθεί προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος ή στρατιωτικό προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, εξαιρουμένων των οπλιτών θητείας, για την εκτέλεση υπηρεσίας οδηγού στα ασθενοφόρα οχήματα των ως άνω δομών».

    Η διάθεση του προσωπικού γίνεται μετά από αίτημα των δομών και απόφαση του αρμοδίου οργάνου του φορέα προέλευσης και εφόσον οι υπηρεσιακές ανάγκες δεν το απαγορεύουν.

    Εφόσον το προσωπικό της Πυροσβεστικής ή του Στρατού δεν επαρκεί «είναι δυνατή η απόσπαση υπαλλήλων κλάδων και ειδικοτήτων Οδηγών των οικείων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.)».

    Η απόφαση θα γίνεται με αιτιολογημένο αίτημα των δομών και απόφαση των αρμοδίων για τον διορισμό οργάνων των ΟΤΑ κατά παρέκκληση των διατάξεων περί κινητικότητας και μέχρι τις 13 Δεκεμβρίου 2023. «Οι αποδοχές του αποσπασμένου προσωπικού συνεχίζουν να καταβάλλονται από την υπηρεσία προέλευσης», διευκρινίζεται.

    Το προσωπικό που θα διατεθεί ή θα αποσπαστεί απατείται να διαθέτει άδεια οδήγησης κατηγορίας Β’ και να έχει εκπαιδευτεί σε βασικές γνώσεις παροχής πρώτων βοηθειών.

    «Η διακομιδή των ασθενών διενεργείται: α) στην περίπτωση περιοχών αρμοδιότητας του Ε.Κ.Α.Β., με τη συνοδεία προσωπικού ειδικότητας διασώστη – πληρώματος ασθενοφόρου, β) στην περίπτωση περιοχών αρμοδιότητας των Κέντρων Υγείας και των Πολυδύναμων Περιφερειακών Ιατρείων, με τη συνοδεία υγειονομικού προσωπικού πάσης φύσεως.

    Στην ΠΝΠ υπάρχουν προβλέψεις για τα οδοιπορικά όσων στελεχώσουν το ΕΚΑΒ, ενώ για το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, καταβάλλεται κατ’ εξαίρεση και ειδική αποζημίωση εργασίας σε νυχτερινές ώρες.

    Δείτε ολόκληρη της ΠΝΠ εδώ

    Διαβάστε επίσης: 

    Λάρισα: Σε κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύεται 40χρονη με στρεπτόκοκκο

    Τρίκαλα: Σε κώμα 17χρονος – Κατέρρευσε σε έξοδο με τους φίλους του

    Καιρός: Στους 36 βαθμούς ο υδράργυρος



    ΣΧΟΛΙΑ