• ΥΓΕΙΑ

    Δύο διακεκριμένοι καθηγητές εξηγούν: Τι περιμένουμε από τα νέα φάρμακα για την COVID-19

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Δύο διακεκριμένοι καθηγητές εξηγούν: Τι περιμένουμε από τα νέα φάρμακα για την COVID-19

    Κωνσταντίνος Πουλάς, Ευάγγελος Μανωλόπουλος


    Μετά το εμβόλιο, νέες ελπίδες για την αναχαίτιση της πανδημίας της COVID-19 δίνουν τα νέα φάρμακα, τα χάπια και τα μονοκλωνικά αντισώματα. Πώς δρουν τα νέα χάπια και τι περιμένουμε από αυτά; Ας τα δούμε στις λεπτομέρειές τους.

    Η ΕΕ αναμένει την έγκριση του ΕΜΑ για το νέο χάπι για τον κορωνοϊό, που ανέπτυξαν οι εταιρείες Merck (MSD στην Ελλάδα) και η Ridgeback Biotherapeutics. Η Pfizer, που παρασκεύασε το έτερο χάπι, θα υποβάλει φάκελο για έγκριση από τις αρμόδιες Αρχές και η χώρα μας προετοιμάζεται για τη χρήση των μονοκλωνικών αντισωμάτων τις αμέσως επόμενες μέρες.

    Επικοινωνήσαμε με δύο διακεκριμένους καθηγητές, προκειμένου να βάλουμε σε μια σειρά όσα ξέρουμε ως τώρα, για το next best thing στη μάχη κατά της πανδημίας.

    «Η προσπάθεια είναι να προσφερθούν στους ασθενείς σκευάσματα/φάρμακα που, χορηγούμενα νωρίς κατά τη λοίμωξη, να αποτρέπουν την εξάπλωση του ιού στα ανθρώπινα κύτταρα. Στην ουσία τα νέα χάπια θέλουν να παρέμβουν σε μηχανισμούς του ιού, τους οποίους διαθέτει για να πολλαπλασιάζεται», εξηγεί ο αναπληρωτής καθηγητής Βιοχημείας στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας, επικεφαλής στο Εργαστήριο Μοριακής Βιολογίας και Ανοσολογίας, Κωνσταντίνος Πουλάς.

    Ο καθηγητής φαρμακολογίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, χαρακτηρίζει τα νέα χάπια πολύ ελπιδοφόρα.

    «Θα χορηγούνται από το στόμα, ενώ ο ασθενής νοσηλεύεται στο σπίτι. Κι αυτό είναι πολύ βοηθητικό για όποιον νοσεί με COVID-19. Τα χάπια έχουν την ίδια στόχευση με τα μονοκλωνικά αντισώματα και προορίζονται για τα ίδια άτομα, αλλά τα μονοκλωνικά χορηγούνται στο νοσοκομείο – απαιτείται έγχυση μιας ώρας».

    Τα νέα χάπια αναμένεται να χορηγούνται σε ασθενείς άνω των 60-65 ετών, με συνοδές παθήσεις, όπως καρδιαγγειακά, διαβήτη, αναπνευστικό ή νεφρικό νόσημα ή είναι σε ανοσοκαταστολή. Αυτό, φυσικά, δεν σημαίνει ότι δεν θα ήταν χρήσιμα σε όλους.

    Πώς δρουν 

    Όπως επισημαίνει ο κ.  Πουλάς, στο χάπι της Pfizer (με την κωδική ονομασία PF-07321332) η δραστική ουσία ανήκει στην κατηγορία των λεγόμενων αναστολέων πρωτεασών και αυτό που κάνει είναι να μπλοκάρει/αναστέλλει ένα ένζυμο, που χρειάζεται ο κορωνοϊός για να πολλαπλασιαστεί. Η αποτελεσματικότητά του έφθασε το 89%.

    Το χάπι της Merck, η μολνουπιραβίρη, είναι νουκλεοσιδικό ανάλογο, δηλαδή ξεγελιέται ο ιός και την ώρα που πολλαπλασιάζει το γενετικό του υλικό, προσθέτει λάθος συστατικό και αποτρέπει τον πολλαπλασιασμό του. Μειώνει κατά 50% τον κίνδυνο νοσηλείας ή θανάτου.

    Στο μεταξύ σε λίγες μέρες αναμένονται στη χώρα μας τα πρώτα μονοκλωνικά αντισώματα. Σε πρώτη φάση θα έρθουν 7.000, όπως έχει ανακοινωθεί.

    «Με τα εμβόλια δημιουργείται η ανοσία στον κορωνοϊό SARS-CoV-2, γιατί ο οργανισμός εκτίθεται στην λεγόμενη πρωτεΐνη ακίδα. Στα μονοκλωνικά δίνονται έτοιμα αντισώματα στον οργανισμό.

    Όσο για τα νέα αντιικά φάρμακα, της Merck προκαλεί πολλές μεταλλάξεις στον κορωνοϊό κι αυτός χάνει τη δύναμή του και τη δομή του, οπότε δεν μπορεί να μολύνει τα κύτταρα του οργανισμού.

    Το φάρμακο της Pfizer κόβει κάποια κομμάτια από την πρωτεΐνη ακίδα και από άλλες πρωτεΐνες, που βοηθούν τον ιό κι έτσι αυτός δεν μπορεί να μπει στα κύτταρα. Μπορεί, λοιπόν, να έχει μπει ο ιός από την μύτη, αλλά καθυστερεί να πάει στους πνεύμονες. Το χάπι τον εμποδίζει να μολύνει πνεύμονες και καρδιά. Άρα μπλοκάρει τη βαριά νοσηλεία», αναφέρει ο κ. Μανωλόπουλος.

    Δεν υποκαθιστούν το εμβόλιο

    Οι επιστήμονες εξηγούν ότι τα νέα φάρμακα δεν υποκαθιστούν τη δράση των εμβολίων. Τα εμβόλια παραμένουν ο βασικός τρόπος θωράκισης από την COVID-19.

    Τα φάρμακα, για να έχουν αποτέλεσμα, πρέπει να λαμβάνονται εντός πέντε ημερών από την έναρξη των συμπτωμάτων.

    Το σκεύασμα της Pfizer περιέχει μια νέα ουσία. Θα δίνεται μαζί με τη ριτοναβίρη, που χορηγείται για το έιτζ, με το σκεπτικό ότι παρατείνει την παρουσία του φαρμάκου στον οργανισμό.

    Το φάρμακο, που ανέπτυξαν οι εταιρείες Merck και Ridgeback Biotherapeutics, αναπτύχθηκε ως αντιγριπικό. Στην πορεία είδαν ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και σε άλλους ιούς. Έτσι το δοκίμασαν και στον κορωνοϊό και είχε αποτέλεσμα. Η εταιρεία έχει ήδη ξεκινήσει την παραγωγή του – υπολογίζεται η παραγωγή 10.000.000 δόσεων μέσα στο 2021 και 20.000.000 δόσεων μέσα στο 2022.

    Όλα τα φάρμακα προορίζονται να μειώνουν τη βαριά νόσο και τον θάνατο. Δηλαδή οι ασθενείς με ίωση να μην νοσηλεύονται σε νοσοκομεία και να μην οδηγούνται με βαριά συμπτωματολογία σε ΜΕΘ.

    Διαβάστε επίσης

    Ημερομηνία λήξης στα πιστοποιητικά εμβολιασμού; Γιατί η κυβέρνηση βλέπει θετικά την πρόταση του Νίκου Φίλη



    ΣΧΟΛΙΑ