• ΥΓΕΙΑ

    Διαγνωστικά κέντρα: Καθολική η συμμετοχή στις κινητοποιήσεις


    Με καθολική συμμετοχή και με την στήριξη όλων των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας ξεκίνησαν τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα, εργαστήρια, πολυιατρεία και οι κλινικοεργαστηριακοί ιατροί την τριήμερη αποχή από τις υπηρεσίες τους.

    Σύμφωνα με στοιχεία της συντονιστικής επιτροπής, η συμμετοχή στις κινητοποιήσεις των διαγνωστικών μονάδων, οι οποίες εξυπηρετούν το 95% των ασθενών που χρειάζονται Πρωτοβάθμια περίθαλψη, υπερβαίνει το 90%, παρά τις προειδοποιήσεις του ΕΟΠΥΥ για επιπτώσεις που απορρέουν από τους όρους των συμβάσεων με τον Οργανισμό.

    Ο ιδιωτικός διαγνωστικός τομέας αντιδρά στην υπέρμετρη έμμεση φορολόγηση,  καθώς οι υποχρεωτικές εκπτώσεις και επιστροφές (rebate -claw back) που καλούνται οι επιχειρήσεις και εργαστηριακοί γιατροί να καταβάλουν στον ΕΟΠΥΥ αγγίζουν ακόμη και το 70% των εισοδημάτων τους, με αποτέλεσμα  να είναι άμεσα ορατός ο κίνδυνος της χρεωκοπίας.

    Παράλληλα, όπως αναφέρει σε επιστολή του προς τον Πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ το κοινό μέτωπο ιδιωτικού εργαστηριακού τομέα, το υπουργείο Υγείας από την αρχή του τρέχοντος έτους, αφενός προσθέτει νέες πανάκριβες διαγνωστικές εξετάσεις στον κωδικό του, αφετέρου καταργεί τελείως σε πολλές κατηγορίες ασθενών την μικρή συμμετοχή του 15% που είχαν οι ασφαλισμένοι του, χωρίς να αυξάνεται ανάλογα και το σχετικό κονδύλι.

    Όπως έχουν προειδοποιήσει  οι εκπρόσωποι των φορέων που συμμετέχουν, τα τρία 24 ώρα των κινητοποιήσεων είναι μόνο η αρχή, καθώς προβλέπεται κλιμάκωση του αγώνα. Εντούτοις, η συντονιστική επιτροπή καλεί την κυβέρνηση σε διάλογο για την επίλυση των προβλημάτων, έστω και την ύστατη στιγμή.

    «Καλούμε την ύστατη στιγμή την κυβέρνηση να σκύψει στα προβλήματα του κλάδου πριν είναι πολύ αργά για να υπάρξει αυτό που όλοι θέλουμε, δηλαδή την διαφύλαξη της δημόσιας υγείας και των ασθενών», αναφέρει, επισημαίνοντας παράλληλα ότι αυτό δεν γίνεται με απειλές και εκβιασμούς, αλλά με διάλογο.

    Κινητοποιήσεις και από τους φυσικοθεραπευτές

    «Ανοιχτό» είναι το μέτωπο του ΕΟΠΥΥ και με τους φυσικοθεραπευτές, οι οποίοι απέχουν, επίσης, από τις υπηρεσίες τους το διήμερο 23-24/5, με αίτημα την αποζημίωση όλων των συνεδριών φυσικοθεραπείας που παρέχουν.

    Τα εργαστήρια φυσικοθεραπείας κινδυνεύουν με οριστικό λουκέτο και οι φυσικοθεραπευτές με ανεργία και αύξηση της μετανάστευσης, προειδοποιούν οι επαγγελματίες του κλάδου.

    Και σε αυτήν την περίπτωση, «μήλον της Έριδος» αποτελούν οι υποχρεωτικές εκπτώσεις και επιστροφές (rebate -claw back), καθώς ενώ οι φυσικοθεραπείες συνταγογραφούνται από τους γιατρούς όταν υπάρχει ανάγκη και εκτελούνται υποχρεωτικά από τους συμβεβλημένους φυυσικοθεραπευτές, το μεγάλο μέρος της ετήσιας δαπάνης μετακυλίεται στους θεραπευτές σαν “υπέρβαση”  του προϋπολογισμού, επειδή η καθορισθείσα  ετήσια δαπάνη των 68.000.000 ευρώ δεν επαρκεί.

    Οι εκπρόσωποι του κλάδου τονίζουν ότι από το 2013 μέχρι και το α΄ εξάμηνο του 2018,  125.000.000 ευρώ δεν καταβλήθηκαν ποτέ στους συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ φυσικοθεραπευτές.

    Παράλληλα, καταγγέλλουν ότι η τιμή αποζημίωσης της συνεδρίας φυσικοθεραπείας των 15 ευρώ, που αναγράφεται στο παραπεμπτικό είναι εικονική, επισημαίνοντας ότι η πραγματική αμοιβή που τελικά θα μείνει στην τσέπη του επαγγελματία είναι 6 ευρώ.

    «Αυτό με άλλα λόγια σημαίνει ότι τουλάχιστον 5 μήνες το χρόνο, ο φυσικοθεραπευτής εργάζεται δωρεάν, χωρίς αμοιβή», σημειώνουν.

    Ο Πρόεδρος του Π.Σ.Φ, Πέτρος Λυμπερίδης, δήλωσε σχετικά:

    “Η Ελλάδα έχει εξέλθει των μνημονίων, γι΄ αυτό και ζητάμε την άρση της “εξωφρενικής” επιβολής αυτόματων επιστροφών clawback και rebate, για υπηρεσίες φυσικοθεραπείας εδώ και τώρα.

    Όποια συνεδρία φυσικοθεραπείας παρέχεται στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, πρέπει να αποζημιώνεται.

    Ζητάμε ετήσιο προϋπολογισμό από το Κράτος, για τις υπηρεσίες φυσικοθεραπείας, σύμφωνα με τις πραγματικές ανάγκες των Ελλήνων Πολιτών.



    ΣΧΟΛΙΑ